Ideová konference ODS přinesla staré novinky

14. 05. 2023 12:00:08
Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

Proč přišla ideová konference ODS až po představení konsolidačního balíčku není jasné, ale některé novinky se přece jenom daly zaznamenat. Například se o poznání méně opakovala známá mantra ODS o tom, že státní aparát by měl být nebyrokratický, efektivní, a co nejmenší a neměl by občanům komplikovat zbytečně život, daně by měly být nízké, aby bylo ponecháno co nejvíce peněz lidem a podnikatelům, protože ti nejlépe vědí, jak s nimi naložit. Ve čtvrtek představený vládní ozdravný balíček se podívá hlouběji do kapes všem, podnikatelům, zaměstnancům i zaměstnavatelům. Podle očekávání vláda svoje kroky se sociálními partnery nekonzultovala, při tom sociologové už dali najevo, že vládní balíček dopadne nejvíce na nízkopříjmové zaměstnance a na osoby samostatně výdělečně činné.

Druhý den po této tiskové konferenci “Za pět minut dvanáct“ jsem náhodou potkal jednoho známého, který dvacet let pracoval jako tajemník místní organizace ODS a hned jsem mu řekl: „Prosím tě, Jardo, co to včera mělo být? Vždyť to bylo divadlo, za které by se nemusel stydět ani Milouš Jakeš, připomínalo to jeho pověstné vystoupení na Červeném Hrádku.“ Na to mi celkem nevzrušeně odpověděl: „Víš, Davide, zrovna se tady o tom s Milanem bavíme, já teď jezdím na demonstrace do Prahy, taky se mi to moc nelíbí.“ To mě poněkud překvapilo, tak jsem se rovnou zeptal: „Takže ty jezdíš na Václavák na Rajchla?“ Opět zcela klidně pronesl: „Ne, byl jsem na Prvního máje na Vrábelovi...“ Přiznám se, že jsem z toho byl dost překvapený, ale dalším překvapením pro mě bylo, když Milan po nějaké době řekl, že byl kdysi zakládajícím členem místní buňky ODS, a že nyní má po letech pocit, že se podílel na něčem, co tuto zemi uvedlo do nynější tíživé situace. Na obou dvou bylo vidět, že se vlastně stydí.

Nějaké pozitivní věci z našeho setkání přece jenom vyplynuly. Když bylo místo tajemníka místní organizace ODS zrušeno, přesedlal bývalý tajemník v poměrně vysokém věku na kamion. Dneska je to již vetchý stařík, ale stále jezdí do Německa a Rakouska, a tak jsem si říkal, že by ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) z toho měl jistě radost, chce aby lidé byli schopni v průběhu života změnit profesi a pracovat co nejdéle. Na druhou stranu, když mi říkal, že téhož dne vykládal v Rakousku, jedl při tom klobásu a bylo slyšet cvakající zubní protézu, tak jsem si teprve uvědomil, že právě toto přesně zapadá do vládní strategie aktivního života. Zdravotní péče je prý u nás špičková, takže lidé mohou díky ní žít produktivní život do vysokého věku. ODS by také chtěla, aby vzniklo jakési zdravotní připojištění, za které by pojištěnec dostával nadstandardní péči. Zatím přichází s novelou, aby si pacienti mohli doplácet rozdíl mezi standardní a nadstandardní péčí.

Obávám se, že pokud bude nadstandard tímto způsobem zaveden, kvalita standardu tím pádem klesne. Především byl mělo jít o to, aby standardní péče byla natolik kvalitní, aby se nemuselo za nadstandard doplácet. Jeden příklad špičkové péče českého zdravotnictví za všechny: Jeden můj známý byl v loňském roce třikrát na operaci, respektive na jedné operaci a dvou reoperacích. V dubnu šel na banální operaci žlučníku, potom půl roku trpěl, protože se mu rána nehojila, tak šel v září na druhou operaci, ale ani ta se úplně nepodařila, takže šel konečně v říjnu na třetí. Když ho vezli po operaci na pokoj, byl tam s Ukrajincem, který přišel ve válce o nohu. Byl zraněn a Rusové údajně místo aby ho ošetřili, mu nohu rovnou uřízli. Takže se s tímto zraněním léčil, a po nějaké době někoho napadlo, že by neměli být kvůli možné infekci na jednom pokoji, a tak Ukrajince dali jinam. Myslím si, že to jako ukázka špičkovosti českého zdravotnictví úplně stačí.

Pokud se jedná o ideovou konferenci ODS, myslím si, že se jednalo o zbytečnou kratochvíli, šlo o takový pěkný, upevňovací team-building, ideová vyprázdněnost ODS je tudíž stále stejná: sloužit vyšším zájmům, nejlépe nějakému kapitálu. Václav Klaus sloužil v devadesátých letech zahraničnímu kapitálu, nyní už není co prodávat, tak se slouží jiným věcem, hlavně ne občanům a národním zájmům. Celé to teatrální aranžmá čtvrteční tiskové konference “Za pět minut dvanáct“ dává tušit, že za překotnou snahou konsolidovat veřejné rozpočty je ve skutečnosti ještě něco jiného. Může to být například nákup amerických stíhaček páté generace, či další mnohamiliardové akvizice. Petr Fiala na ideové konferenci potřebu bezpečnosti také zdůraznil.

Na prvním místě je ale podle něj česká energetika, rozvoj jádra a dalších zdrojů. Nebylo by lepší místo nějakých nákupů ve výši desítek miliard uskutečnit například převedení polostátní společnosti ČEZ stoprocentně na stát, když je energetika na prvním místě? Že by se touto svatokrádeží za bílého dne v ODS někdo zabýval, asi nehrozí. Akcionářům bude vyplacena rekordní dividenda, tak hlavně že ještě není tak zle, aby stát jako majoritní vlastník rozhodl o vyplacení stoprocentní dividendy, jak ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ještě v dubnu naznačoval. Ani taková "svatokrádež" se ale očekávat nedá... Mluvčí ministerstva financí tento týden oznámila, že vláda protinávrh na výplatu vyšší dividendy dávat nebude...

Autor: David Evan | neděle 14.5.2023 12:00 | karma článku: 24.24 | přečteno: 559x

Další články blogera

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma článku: 14.62 | Přečteno: 392 | Diskuse

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma článku: 30.49 | Přečteno: 739 | Diskuse

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma článku: 20.86 | Přečteno: 987 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 198 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 131 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 343 | Diskuse
Počet článků 231 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2005

Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...