Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

Tak například takový příspěvek pět set korun za každé vychované dítě bude stát státní rozpočet miliardy každý rok, ale hlavní problém je v tom, že se zcela míjí účinkem. Smysl tohoto počinu je v tom, lidově řečeno: „Aby se lidi nebáli mít děti, a aby viděli, že se to vyplatí,“ ale skutečně plánuje někdo děti podle toho, jestli dostane za třicet let pětistovku do důchodu? Nejsou v danou chvíli rozhodující úplně jiné otázky, jako bydlení, rodičovská a sociální systém?

Podle nedávného sociologického průzkumu jsou právě rodiny s dětmi ze všech sociálních skupin nejpostiženější energetickou krizí. Zhruba polovina rodin s dětmi nejsou schopny odložit měsíčně stranou ani jednu korunu. Pětisetkorunový příspěvek k důchodu se tak jeví jako výsměch. Budou ho dostávat lidé, kteří budou v důchodu vzpomínat na to, jaké to bylo, když neměli peníze na to, aby zaplatili školkovné a školní obědy pro děti?

Lidové rčení říká, že kdo rychle dává, dvakrát dává. Jestli tedy někdo dostane peníze po třiceti letech, když musel v době výchovy dětí řešit nejeden finanční problém, asi to nikomu nepomůže. Kromě toho, že se tento příspěvek zcela míjí jakýmkoliv účinkem, protože nemá žádný populační efekt, vyvolává řadu dalších morálních otázek. Když pominu tu základní, že někdo mít děti ani nemůže, tak jsou zde další otázky. Například, co když někdo přes veškerou snahu vychová kriminálníka, recidivistu, narkomana, zloděje, nebo dokonce vraha? Za jakou zásluhu bude stát v takovém případě takový příspěvek vyplácet?

Nebo další otázka: Česko se postupně stává nepříznivou zemí pro život, jednoduše řečeno: náklady na život jsou srovnatelné s jinými zeměmi ale příjmy jsou poloviční. Až toto dnešní děti pochopí (a pochopí to velmi záhy, až se například začnou shánět po vlastním bydlení a zjistí, že se na vlastní bydlení nikdy nezmůžou), začnou se zajímat po životě v jiné zemi. Vyplácet pět set korun za to, že daňový poplatník žije spokojeně v jiné zemi, je další podivnost, která nedává žádný ekonomický smysl.

Ale proč nebýt na chvíli trochu konkrétnější. Takže budou například manželé, kteří vychovají dvě děti. Děti se osamostatní, manželé zestárnou a jdou do důchodu, a potom se stane to, že manželka zemře. Manžel, který se tím pádem stal vdovcem, začne pobírat vdovecký důchod. A za to, že s manželkou vychval dvě děti, bude ještě pobírat další důchod. Důchod za děti navíc může pobírat pouze jeden z rodičů, což je další kontroverze, která vyvolává řadu otázek. Podílel se jeden z rodičů na výchově víc? Byl lepším rodičem? Proč by se neměla zmíněná pětistovka vlastně dělit mezi oba dva rodiče?

Stát se dále zadlužuje, zadlužují se čím dál tím více i české domácnosti. Státní rozpočet na příští rok byl schválen v deficitu 295 miliard korun, prezidentovo veto bylo přehlasováno. Skutečný deficit bude asi ještě daleko vyšší, vláda zrušením EET dala jasně najevo, že jí výběr daní zas tak úplně nezajímá. Nezachovala EET ani v dobrovolném režimu, což kritizovaly i jednotlivé svazy. Veřejné finance se vládě Petra Fialy vymykají z rukou, o konsolidaci státního dluhu se nedá vůbec mluvit, jde o vládu neracionálního prohlubování zadlužování státu.

Petr Fiala nicméně tvrdí, že vláda dá asi 200 miliard na přímou pomoc občanům, kteří jsou zasaženi energetickou krizí. Nevím, jak se k tomuto číslu propočítal. Zajímají mě trochu jiná čísla, například, jaký je čistý zisk polostátní skupiny ČEZ, jaké jsou odměny členů představenstva a zaměstnanců. Co dělá vláda pro energetickou bezpečnost země? Tendr na dostavbu Dukovan: ČEZ bude mít nyní rok na to, aby posuzoval tři nabídky, které se do tendru přihlásily. Budou se na tom podílet téměř dvě stovky lidí, odborníků na slovo najatých. Tomu říkám krizové řízení. Nevím, jestli lidé, kterým se během roku zdvojnásobily nebo ztrojnásobily zálohy za energie, budou mít pro tento miliardový byznys pochopení.

Zpráva NKÚ a další indície ukazují na to, že vláda Petra Fialy není vládou rozpočtové odpovědnosti, není dokonce ani vládou sociálního smíru, protože rozdíly mezi sociálními skupinami se prohlubují, nejvíce postiženými jsou dneska rodiny s malými dětmi, a ani navýšení příspěvku na dítě od příštího roku o dvě stě korun neřeší z tohoto pohledu vůbec nic. Vláda Petra Fialy nedokázala zabránit bezprecedentnímu zdražování a za rok její rok vlády se do chudoby propadá více a více lidí, o čemž svědčí další sociologická a ekonomická data. A pokud chce vláda přistoupit k revizi programového prohlášení, znamená to jediné, že si už vláda Petra Fialy neví rady.

Autor: David Evan | čtvrtek 1.12.2022 9:53 | karma článku: 33,01 | přečteno: 878x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Děsivé svědectví z Českého Malína na Ukrajině

Minulou neděli se v Žatci konal slavnostní vzpomínkový akt k uctění památky obětí Českého Malína na Ukrajině. Vystoupila zde i dcera jednoho z přeživších, paní Alena Trojovská, která přečetla následující svědectví svého otce.

17.7.2022 v 15:59 | Karma: 15,52 | Přečteno: 457x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik