Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Člověk v tísni se distancoval od vládního návrhu. Je prý "naprosto nekompetentní"

Člověku v tísni se zřejmě nelíbí, jakým způsobem vláda řeší ubytování utečenců z Ukrajiny. Vláda prý vůbec nenaslouchá a její návrh je nekompetentní. Jsou ale kritická slova organizace Člověk v tísni na místě?

Člověk v tísni je humanitární organizace s dlouholetou tradicí a podle svého zakladatele a duchovního otce Šimona Pánka je jednou ze tří největších organizací tohoto druhu na světě. V minulosti byla ale také kritizována, že svoje aktivity organizuje hlavně v zahraničí, zatímco v Česku se příliš neangažuje. To se v nynější uprchlické krizi bohužel ukazuje jako určitý hendikep.

Člověk v tísni se v minulých týdnech scházel se zástupci krajů i vlády a snažil se komunikovat svůj pohled na uprchlickou krizi. Prý mu ale nikdo nenaslouchal, a tak se od nynějšího vládního programu na ubytování uprchlíků musí distancovat, protože je "naprosto nekompetentní". Při sdílení domácnosti by prý stačil příspěvek tisíc korun na osobu a měsíc na pokrytí energií, řekl odborník na sociální začleňování Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni. Vysoký je najednou zřejmě i příspěvek státu 200 až 250 Kč v dalších ubytovacích kapacitách. Nejlepší by prý bylo, aby byly využity investiční byty “nižší střední třídy nebo střední třídy“, které se hodí k dlouhodobějšímu ubytování. Pokud by byl příspěvek státu dvanáct tisíc a více, tak by se podle Člověka v tísni mohlo uvolnit až padesát tisíc takových bytů, což by vedlo k lepší a rychlejší integraci uprchlíků.

Jedná se o opravdu velmi zvláštní obrat. Když vláda na začátku nouzového stavu (4.3.) přišla s tím, že domácnostem bude dávat jeden tisíc korun měsíčně na osobu z válkou zasažené Ukrajiny, byl to právě Člověk v tísni, který o pár dní později (9.3.) přišel s tím, že by se pro první tři osoby měly dávat 4 tisíce korun, tedy 12 tisíc za tři osoby na měsíc, maximálně asi 15 tisíc korun. Nevím, jak Člověk v tísni může při dnešních cenách energií a vodného a stočného tvrdit, že tisíc korun na měsíc pro ubytovaného člověka v domácnosti je dostačující. Je to zvláštní i z toho pohledu, že ve svém portfoliu nabízené pomoci má Člověk v tísni i energetickou krizi.

Podobné to bylo i s příspěvkem na ubytování mimo domácnosti, který byl stanoven na 180 Kč na osobu a den. Podle organizace Člověk v tísni to bylo málo a snažila se, aby to bylo více, na což nakonec vláda minulý týden přistoupila a zvýšila příspěvek na 200 až 250 Kč na den podle typu ubytování s tím, že třetinu by měly dodat ještě kraje. A vláda přišla také s návrhem pro domácnosti na 3 tisíce na osobu měsíčně a maximálně 9 tisíc. To se ale Člověku v tísni evidentně nelíbí, pro “nižší střední třídu nebo střední třídu“ s investičními byty by to bylo asi příliš málo, aby byla ochotna tyto byty uvolnit pro ukrajinské nájemníky. Podle humanitární organizace to povede k tomu, že budou vydělávat hlavně ubytovny, a že se budou tvořit ghetta, čímž se zadělá na problém na mnoho let dopředu.

To je další zvláštní obrat. Když na začátku nouzového stavu (8.3.) přišel ministr vnitra Vít Rakušan s tím, že se asi budou muset pro uprchlíky postavit dočasné přístřešky, tak Člověk v tísni tuto myšlenku podporoval. Na druhý den (9.3.) Daniel Hůle z Člověka v tísni tvrdil, že by se mohlo postavit asi 50 tisíc modulárních bytů. Odhadovaná cena Člověkem v tísni 40 mld. korun se jeví jako značně přemrštěná. Mimochodem, v této době měl Člověk v tísni na pomoc Ukrajině už kolem jeden a půl miliardy korun. Očekával jsem proto, že schůzky se zástupci krajů a vlády se budou nést v tom duchu, že Člověk v tísni bude aktivně nabízet pomoc a zjišťovat, kde by mohl pomoci. Místo toho se zřejmě jednalo o to, že se Člověk v tísni snažil předat svoji představu o tom, co by vláda a kraje měly dělat, a naopak co by neměly dělat.

Vláda ve stavu legislativní nouze předložila trojici zákonů (11.3.), které mají přispět ke zvládnutí uprchlické krize, jednalo se zejména o přístup utečenců na pracovní trh, ke vzdělání a ubytování. Postup vlády se zdá být tedy kompetentní. Člověk v tísni následně při jednání s premiérem Fialou (14.3.) představil svoji vizi, jak by ubytovávání uprchlíků v Česku mohlo vypadat. Například cena za ubytování za noc byla Člověkem v tísni kalkulována na 400 Kč na den. Vláda následně (16.3.) příspěvek zvýšila na 200 až 250 Kč, a jednu třetinu by měly doplatit kraje, takže příspěvek na den může být až 375 Kč za noc na osobu. Vláda dneska zřejmě podpoří i to, že se zvýší maximální příspěvek na ubytování v domácnostech na 12 tisíc korun. Jsou tedy slova, že vláda nenaslouchá, opravdu na místě?

Když jsem se díval na stránky Člověka v tísni, zjistil jsem spoustu zajímavých informací o lidských právech ve světě, klimatických změnách, o Nepálu, či o tkaní koberců v Arménii, ale když jsem chtěl zjistit například něco o koncertu z Václavského náměstí v Praze (1.3.), jehož výtěžek byl přes dvacet milionů korun, a kde bez nároku na honorář vystoupil například Michal Hrůza, Mirai, Pražský výběr, Marie Rottrová, a další, tak jsem toho moc nenašel. Následovaly další koncerty a akce, jejichž výtěžky byly věnovány na účet Člověka v tísni, ale ani o nich jsem nic nezjistil. Způsob zvolené sebeprezentace je jistě každého věc, ale je evidentní, že osočování vlády je od Člověka v tísni v této vypjaté době celkem laciné a zbytečné. Předpokládám, že když chce někdo skutečně pomoct, tak je mu ve výsledku jedno, jestli měsíčně od státu dostane devět nebo dvanáct tisíc.

Autor: David Evan | středa 23.3.2022 16:09 | karma článku: 42,75 | přečteno: 10563x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik