Japonská neděle aneb jak Češi vyloupili domácím Japoncům LOH v Tokiu

1. 08. 2021 14:54:12
Japonská výprava patří na probíhajících Letních olympijských hrách v Tokiu k těm nejúspěšnějším. Přesto se několika českým reprezentantům podařilo domácí závodníky o nějaké ty cenné kovy obrat.

Prvním z nich byl v pondělí Alexander Choupenitch, český šermíř ve fleretu s běloruskými kořeny, který v boji o třetí místo porazil japonského fleretistu Takahira Šikine. Choupenitch po prohře v semifinále s hongongským závodníkem Cheungem byl natolik nabuzený, že si během několika minut vypracoval velký náskok, který zaskočený Japonec již nebyl schopen eliminovat. Choupenitch vyhrál boj o bronz 15:8 a mohl se radovat z teprve druhé české medaile na Tokijské olympiádě. Tu první vybojoval téhož dne kanoista Lukáš Rohan ve vodním slalomu. Choupenitch, který se kromě šermu věnuje také hudbě, nebyl favoritem, ale potvrdilo se, že na olympiádě může být častokrát všechno úplně jinak.

Cesta českého judisty Lukáše Krpálka ke zlatu ve váhové kategorii nad 100 kg nebyla vůbec snadná. A byla možná těžší než cesta ke zlaté medaili v brazilském Riu de Janeiru. V ikonické hale Budokán změřil v pátek síly se závodníky, se kterými příliš nepočítal, po vítězství nad Mahdžúbem z týmu uprchlíků, bojoval s Uzbekem Oltibojevem. Díky vítězství se dostal do semifinále, kde ho čekal japonský závodník Harasawa. Soupeř, kterého Lukáš Krpálek nemá příliš v oblibě. Při posledním souboji s ním sváděl vyčerpávající boj téměř půl hodiny. Nakonec se mu však podařilo Japonce hodit na tatami a bylo jasné, že Lukáš Krpálek bude mít po Riu další olympijskou medaili. Ve finále se utkal s Gruzincem Tušišvilim, kterého před tím nikdy neporazil. Po té, co Gruzince hodil na wazari, ho následně obtočil tak, že utkání bylo ukončeno na ippon. Lukášovi Krpálkovi se tak podařilo to, co se před tím v judu nikomu nepodařilo, získat zlatou olympijskou medaili ve dvou nejtěžších váhových kategoriích.

A do třetice všeho dobrého. Česká tenistka Markéta Vondroušová přidala v sobotu do rozrůstající se české sbírky stříbrnou medaili, když ve finále podlehla světové dvanáctce Švýcarce Benčičové. Během své pouti do finále se jí nicméně podařilo vyřadit i světovou šestku Ukrajinku Svítolinovou a právě také světovou dvojku, kterou není nikdo jiný než domácí Japonka Naomi Ósakaová, která měla čest při zahajovacím ceremoniálu zapálit olympijský oheň. Ósakaová patřila k horkým kandidátům na zlatou medaili ve dvojhře, a Markéta Vondroušová jejím vyřazením v osmifinále udělala domácím menší čáru přes rozpočet. Ale ani tak domácí Japonci nemusejí truchlit. Se sedmnácti zlatými jim patří průběžné třetí místo za Čínou a Spojenými státy. České výpravě po vítězství v tenisové dámské čtyřhře patří se čtyřmi zlatými, třemi stříbrnými a jednou bronzovou medailí průběžné dvanácté místo.

Na olympiádě v Tokiu však můžeme najít další výraznou českou stopu. Nejúspěšnější česká olympionička Věra Čáslavská získala na olympiádě v Tokiu v roce 1964 tři zlaté olympijské medaile, o čtyři roky později v Mexiku přidala další čtyři. Její rekord vyrovnala nyní americká plavkyně s českými kořeny Katie Ledecky, která je údajně vzdáleně příbuzná s další českou olympioničkou Ester Ledeckou. Katie Ledecká včera vylovila z bazénu v Tokiu druhou zlatou medaili v závodu na 800 m volným způsobem, a má tak sedm zlatých olympijských medailí stejně jako naše fenomenální sportovní gymnastka. Věra Čáslavská už sice není mezi námi, ale k Japonsku si udržovala vřelý vztah během celého života. A platilo to i obráceně, Japonci měli vřelý vztah k Čáslavské, která obdržela jako dárek například samurajský meč, jak je vidět v dokumentárním filmu Olgy Sommerové “Věra 68“.

Název “Japonská neděle“ je naproti tomu název dokumentárního filmu Heleny Třeštíkové, který vznikl na počátku osmdesátých let minulého století, když Divadlo Spejbla a Hurvínka zavítalo do Tokia. Tento krátký dokumentární film zachycuje, jak Japonci v Tokiu tráví sváteční nedělní den. Je zajímavé, že i když je česká a japonská kultura dosti odlišná, česká a japonská mentalita tak vzdálená zase není. A to je vlastně také smyslem konání olympijských her, uvědomění si, že i když jednotlivé státy a národy mají mezi sebou do značné míry odlišnosti a kulturní bariéry, je stále hodně toho, co nás navzájem spojuje. A tak není divu, že Mezinárodní olympijský výbor k olympijskému heslu: Citius, Altius, Fortius (rychleji, výše, silněji), přidal ještě jedno slovo “Communiter“: Společně.

Autor: David Evan | neděle 1.8.2021 14:54 | karma článku: 25.19 | přečteno: 5686x

Další články blogera

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma článku: 24.24 | Přečteno: 559 | Diskuse

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma článku: 14.62 | Přečteno: 392 | Diskuse

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma článku: 30.49 | Přečteno: 739 | Diskuse

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma článku: 20.86 | Přečteno: 987 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.06 | Přečteno: 751 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.61 | Přečteno: 2781 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 320 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.79 | Přečteno: 223 | Diskuse
Počet článků 231 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2005

Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...