Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaromír Jágr na Zimních Olympijských hrách v Pchjongčchangu? Tak určitě!

Legendární útočník Jaromír Jágr ohlásil, že uvažuje o účasti na zimní olympiádě, která se bude konat za půl roku v Jižní Koreji. V té době mu bude již 46 let. Je mnoho dobrých důvodů, aby Jágr na Olympiádě v Pchjongčchangu byl...

Začněme trochu geopoliticky. Politika a sport se sice nemá míchat dohromady, ale svět se za posledních 20 let velmi změnil, a to se bohužel odrazilo i na sportovních kolbištích. V loňském roce na letní Olympiádu v Riu neměli přístup někteří ruští sportovci, kdo sledoval letošní mistrovství světa atletiky v Londýně, na kterém se rozloučil sprinter Usain Bolt, se asi divil, že ruští sportovci startují pod nezávislou značkou ANA, jako nezávislí sportovci, ruská vlajka se v Londýně nesměla objevit ani při vyhlašování vítězů, zkrátka svět se jakoby vrací o desítky let nazpátek, kdy vrcholící studená válka vedla v roce 1984 k bojkotu letní Olympiády v Los Angeles ze strany Sovětského svazu a východního bloku včetně Československa..

Devadesátá léta přinesla jisté uvolnění. Padla takzvaná železná opona, sjednotilo se Německo a svět se zdál jednotnější než kdykoliv před tím. I Olympijské hry toho byly důkazem. V roce 1998, když se konaly zimní olympijské hry v Naganu, se stala zdánlivě neuvěřitelná věc, hokejového turnaje se mohli účastnit i hokejisté z NHL. Světoznámá soutěž se na dobu konání her zastavila. Turnaj si tak rychle vysloužil pojmenování "Turnaj století", protože se ho mohli účastnit nejlepší hráči z každé země bez ohledu na to, ve které soutěži hrají.

V Naganu jsme zvítězili, v semifinále jsme porazili na nájezdy Kanadu, a ve finále jsme porazili silný tým Ruska. Je to možná stále trochu nedoceněné vítězství. Wayne Gretzky, dodnes mnohými považovaný za nejlepšího hokejistu světa, po prohře v semifinále s českým výběrem brečel, takové dodnes dostupné video je velmi vzácné.  Kanada skutečně přijela v nejsilnější možné sestavě s Gretzkym a Ericem Lindrose, Joe Sakicem, Stevem Yzermanem...V bráně Patrick Roy. V samostaných nájezdech však neuspěla a do finále postoupil český národní tým.

Pamětníci možná vzpomenou, jak se zámořští odborníci snažili tento výsledek zpochybňovat, tvrdili, že rozhodnout takový důležitý zápas samostatnými nájezdy není správné, čišela z nich frustrace a rozhořčení. Na změnu pravidel Olympijského turnaje už ale bylo pozdě, do finále postoupili Češi a v něm porazili ruskou sbornou 1:0 gólem Petra Svobody ze 49. minuty zápasu. Na světě byl neuvěřitelný úspěch českého hokeje, který předznamenal i zlatý hattrick z let 1999 až 2001, kdy česká reprezentace přivezla z mistrovství světa vždy pouze a jenom zlaté medaile.

Jaromír Jágr se na tomto zlatém hattricku sice nijak nepodílel, na zlatou medaili z mistroství světa si musel počkat až do roku 2005, ale přesto jeho účast na Olympiádě v Pchjongčchangu by byla skvělou oslavou naganského úspěchu. Vždyť v Pchojngčchangu to bude právě dvacet let od doby, kdy čeští reprezentanti Turnaj století vyhráli. Nejde však jenom o nostalgii. V Pchjongčchangu hráči z NHL opět nebudou. NHL se na dobu konání Olympiády nezastaví a generálně řečeno žádný hráč z NHL nebude mít na nadcházející olympijské hry přístup, i když některé to bude evidentně bolet více než jiné...

Z tohoto pohledu by Jaromír Jágr působil na Olympiádě v Pchojngčchangu jako zjevení, zjevení v dobrém slova smyslu jako připomínka na dobu, kdy svět směřoval k jednotě a ne k rozdělení. Vždyť samotná Olympiáda je symbolem jednoty, olympijské kruhy symbolizují jednotlivé kontinenty, které jsou navzájem spojené a tak tvoří jednotu. Letní olympiáda v Riu, ani letošní mistrovství světa v atletice, ani nadcházející Olympijské hry v Pchojngčchangu, (kde budou hráči z NHL opět chybět) o geopolitické potažmo sportovní jednotě příliš nevypovídají, svět se jakoby opětovně začíná rozdělovat, drolí se na menší a menší části.

Dosti ale vzletných řečí. Jágr může být v reprezentaci stále platným hráčem. V roce 2015 po mistrovství světa v Praze a Ostravě sice oznámil konec reprezentační kariéry, tvrdil že se už necítí být rozdílovým hráčem, který by rozhodoval zápasy, jeho loňská statistika v NHL však ukazuje, že může být stále platným. Zdá se být stále méně a méně pravděpodobné, že by Jágr nastoupil v nadcházejícím ročníku v NHL, což se ale může vzhledem k účasti na Olympiádě jevit jako výhoda. Například takový Ovečkin, který je pod smlouvou Washingtonu by dal nevím co, aby se Olympiády za Rusko mohl zúčastnit...

Asi mu to ale nebude dáno. Pro Jágra by to byla už šestá Olympiáda. Po zlaté Olympiádě v Naganu byl na Olymiádě v Salt Lake City (2002), Turíně (2006, bronz), Vancouveru (2010) a v Soči (2014). Šest Olympiád se opravdu povede málokomu, jednalo by se o vyrovnání dalšího rekordu, ale o vyrovnání rekordů tady přece jenom nejde. Bude to znít sice trochu pragmaticky, ale Jágr dobře ví, že mezinárodní úspěch by mohl prodloužit jeho angažmá v NHL. Je to trochu podobné jako v roce 2010, kdy jsme získali poslední zlatou medaili z mistrovství světa.

Jágr na toto mistrovství, které se konalo v Německu, přijel z Ruska, kde již trávil druhou sezónu a jelikož jsme na tomto MS zvítězili, jeho kariéra v NHL se oživila a od následujícího roku 2011 začal hrát opětovně v NHL. Jestli si Jágr od Olympiády v Pchojngčchangu slibuje další restart svojí kariéry v NHL a uvažuje o březnovém přestupovém období, není samozřejmě jisté, na druhou stranu pokud tomu tak je, pro reprezentaci by to bylo jenom dobře. Jágr by nepřijel na Olympiádu jako rentiér, ale přijel by ukázat, co je v jeho reálných možnostech, a v případě úspěchu by zájem o jeho osobu nepochybně vzrostl.

Jágr v historických tabulkách NHL je druhý v kanadském bodování (1,914), třetí ve vstřelených gólech (765) a pátý v asistencích (1,149), jeho dres však u stropu žádné arény dosud nevisí. Bez ohledu na to, kde bude Jágr příští rok hrát, NHL i Jágr by si zasloužili lepší rozlučku. Svět se však hodně změnil a tak i NHL, do které Jágr v roce 1990 přišel, byla jiná než nyní. A to je vlastně další motivace, proč by se měl Jágr na Olympiádu v Pchojngčchangu připravovat. Ukázat, že hokej zůstává hokejem všem geopolitickým a obchodním hrátkám navzdory...

Autor: David Evan | sobota 23.9.2017 13:30 | karma článku: 15,67 | přečteno: 571x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 989x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:46

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  15:41

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik