Kateřina Valachová by z vlády odejít neměla. Není pro to žádný důvod

13. 06. 2017 13:53:05
Kateřina Valachová podala kvůli pseudokauze s financováním fotbalu demisi. Prezident se jí snažil tento krok rozmluvit, do voleb zbývají čtyři měsíce, její odchod by pro rezort nic pozitivního nepřinesl. Rozhodnout má příští týden

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy České republiky (MŠMT) má ve své gesci i sport, bohužel. Rozhodně to ale není jeho stěžejní působnost. Stěžejní je přece jenom regionální školství, Vysoké školy, maturity, zkrátka to, co s Ministerstvem školství automaticky spojujeme. Ministryně Valachová dokázala v tomto směru udělat kus dobré práce. Dá se říci, že dokázala celý rezort stabilizovat, ať už se jedná o statní maturitu, dokázala na vládě pro vysoké školy prosadit dostatek financí, dokázala prosadit i dlouho odkládanou školskou inkluzi, nakonec i pro sport se snažila prosadit nebývalých šest miliard korun. Těžko jí lze tedy něco vytknout, nedává žádný smysl, aby jí vaz zlomila nějaká dotační kauza ve financování jedné jediné asociace - FAČR.

Kateřina Valachová podala demisi v úterý 9. května, v době kdy vrcholila vládní krize. Jenom týden před tím byla Česká republika svědkem neskutečné blamáže, kterou ve svých dějinách dosud nezažila. Nejprve v úterý dne 2. května předseda vlády Bohuslav Sobotka bez jakéhokoliv předchozího upozornění prohlásil, že podává demisi celé vlády. Mnozí to tehdy mohli chápat jako těžkou kocovinu po prvomájových oslavách, nicméně premiér svá slova myslel vážně. Přesněji řečeno myslel svá slova vážně celé dva dny až do čtvrtka 4.5., kdy se dostavil na neslavnou návštěvu na Pražský hrad, kde své stanovisko radikálně přehodnotil. Od té doby si začal žádat jenom hlavu ministra financí.

Vládní krize skončila ve středu 24.5. 2017 jmenováním Ivana Pilného novým ministrem financí. Ministryně Valachová na svém odvolání však nadále trvá, což je nepochopitelné. Hlavní důvod, který pro svojí demisi uvedla, že si nepřeje, "aby kauza investičního programu kolem fotbalové asociace byla zneužívána k politickým bojům", dávno pominul. K její demisi tak v tuto chvíli neexistuje žádný reálný důvod. Naopak, kdyby na své demisi čtyři měsíce před řádnými volbami do Poslanecké sněmovny nadále trvala, podkopala by tím své výsledky, kterých na MŠMT dosáhla, a tyto by tak mohly být v budoucnosti zpochybňovány, včetně třeba tolik diskutované inkluze.

Musím se ale ještě vrátit k tomu zvláštnímu dni, kdy Valachová demisi podala. V pondělí 8.5. byl státní svátek, tedy se nic nedělo. V pátek 5.5. údajně na Hrad dorazila žádost premiéra republiky Sobotky na odvolání ministra financí Babiše. Prezident, který se v pondělí ve státní svátek výjimečně neúčastnil pietního aktu na pražském Vítkově se hodlal s tímto materiálem nejprve seznámit, následně měl odcestovat do Číny. A právě v této vypjaté době se ministryně rozhodne podat demisi, přičemž ještě v 16 hodin tvrdí, že demisi nepodá, protože za náměstkyni nenese politickou odpovědnost. Celé to působí velice nedůvěryhodně a pochybně.

Jestli na Kateřinu Valachovou v tu dobu někdo tlačil, aby svou demisí urychlila odchod Andreje Babiše z vlády, a přispěla tím k vyřešení vládní krize, už v tuto chvíli není rozhodující. Vládní krize pominula, a s tím pominuly i důvody, proč by měla Valachová z vlády odejít. Sociální demokracie dnes řeší úplně jiné problémy než před měsícem v době vládní krize. Ukázalo se totiž, že z vládní krize vyšla značně oslabená a její preference padají někam k deseti procentům. Ve vládní straně zavládla panika, situaci řeší grémium, dokonce se hovoří i o změně volebního lídra, atd.

Padající preference Sociální demokracie je jedna věc, reálný výsledek za čtyři měsíce je věc druhá. Pokud si má ČSSD ve volbách uchovat alespoň nějakou naději na slušný výsledek, měla by se v kritických momentech chovat pragmaticky a státotvorně. Odvolání ministryně Valachové však působí příliš účelově a příliš nátlakově. Nezanedbatelným faktorem je i to, že Valachová je jedna z mála žen ve vládě a jejím odvoláním by ČSSD popřela svojí proklamovanou snahu zpřístupňování žen do politiky.

Ministryně Kateřina Valachová podala svoji demisi k 31.5.2017. Na své demisi stále nepochopitelně trvá, i když všechny důvody dávno pominuly. Už zítra se má rozhodnout, jestli Bohuslav Sobotka zůstane volebním lídrem ČSSD do příštích voleb. Situace v ČSSD je tak opět vypjatá, nedá se však očekávat, že by odchodem Valachové z vlády ČSSD získala nějaké body, které nyní tak nutně potřebuje.

Autor: David Evan | úterý 13.6.2017 13:53 | karma článku: 17.17 | přečteno: 2168x

Další články blogera

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma článku: 24.24 | Přečteno: 559 | Diskuse

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma článku: 14.62 | Přečteno: 392 | Diskuse

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma článku: 30.49 | Přečteno: 739 | Diskuse

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma článku: 20.86 | Přečteno: 987 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 11.50 | Přečteno: 100 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 127 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 14.42 | Přečteno: 193 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 13.74 | Přečteno: 356 |
Počet článků 231 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2005

Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...