David Evan

Zeman poděkuje Němečkovi za jeho strastiplný výkon ve zdravotnictví

26. 11. 2016 11:48:55
Němečka střídá kontroverzní M. Ludvík a Němečkovi se tím dostane od Zemana, když ne vyznamenání, tak alespoň poděkování. Mělo by být konkrétní a doufám, že při něm zazní i tato slova: Národní registr hrazených zdravotních služeb..

Premiér Sobotka finišuje svoje bilanční pohovory s ministry a chystaná obměna ve vládě se blíží. Bilanční pohovory jsou velice zajímavé, jejich cílem je vyvolat pocit, že premiér Sobotka je aktivní a srší energií a iniciativou, ovšem na někoho to zase může působit tak, že tři roky vlastně asi nic nedělal, když se s ministry týden co týden setkával na zasedání vlády a za celou tu dobu neměl čas jim říct svoje připomínky či výtky. Takže pan premiér tímto jenom odkrývá to, že směrem do vlády není tak komunikačně schopný, jak by měl být.

Nakonec stejně odvolal ministry, ke kterým žádné výtky nikdy neměl, ke kterým žádné výtky nezazněly, takže se nad smyslem těchto bilančních schůzek pozastavuje zdravý rozum a celé to působí jako jedna velká blamáž. Jiří Dienstbier a Svatopluk Němeček se musí poroučet. Zeman se už dříve nechal slyšet, že se změnami ve vládě souhlasí a že se chystá poděkovat Svatoplukovi Němečkovi za jeho práci v čele rezortu zdravotnictví.

Mimochodem, že prezident Zeman se změnami souhlasí, mi připomnělo jedno našeho krále Vladislava Jagellonského, který dostal přezdívku "král dobře", protože téměř se vším vždycky souhlasil a na vše odpovídal "bene". Zeman podepsal již řadu kontroverzních zákonů, například kontroverzní novelu shromažďovacího zákona, zákon zavádějící centrální registr bankovních účtů, ale také zákon o Národním registru hrazených zdravotních služeb, se kterým přišel právě pan Svatopluk Němeček, aby si posvítil na každého pojištěnce, na každého člověka, jak často a kam chodí k doktorovi a hlavně kolik to stojí.

Národní registr hrazených zdravotních služeb nemá totiž za cíl nic jiného než shromažďovat data o každém z nás, o tom, co nás kdy bolelo, kdy jsme byli na rentgenu, kdy jsme měli angínu či chřipku, kromě jednotlivých diagnóz však bude rovněž shromažďovat data o platbách pojišťovny za jednotlivé lékařské úkony, atd. Jedná se o registr, který je samozřejmě velice lehce zneužitelný, protože z něj je patrné, na co se kdo kdy léčil, jaké má nemoci, kde se léčil, jestli byl v lázních, kolik to stálo, atd. a to všechno v jedné pohodlné databázi státní správy.

Ano, řekl jsem státní správy, ačkoliv možná, že bych se měl stydět, protože podle nového názvosloví se asi začne říkat "národní správa". Nevím totiž, kdo vymyslel název "Národní registr hrazených zdravotních služeb", ale podle toho názvu to vypadá téměř idylicky, jako že se národ na tento registr složil jako v případě Národního divadla, ve skutečnosti se ale jedná o státní centrální registr, který přinesl na vládu Svatopluk Němeček a Zeman ho podepsal 4. května 2016.

Ano, podepsal ho tentýž Zeman, který po svém zvolení před třemi roky vzkázal všemulidu, že bude prezidentem spodních deseti miliónů. Svými kroky však toto své tvrzení neustále neguje, až z něj zůstává jenom špatný vtip. Zmíněný registr zdravotních hrazených služeb se sice tváří, že je užitečný, a že nám má pomáhat a chránit nás, nicméně tam nebudou informace, které by se nedaly sehnat jiným způsobem u zdravotní pojišťovny či Vašeho ošetřujícího lékaře. Vtip je tedy v tom, že nový centrální registr toto obchází a Vaší zdravotní historii si tak bude moci vytáhnout prakticky kdokoliv.

Já bych panu Němečkovi poděkovat nechtěl, udělal řadu chyb, mimo jiné zrušil regulační poplatky, které se celkem osvědčily a fungovaly. Důsledkem zrušení poplatků u lékaře je nejen opět více lidí v čekárnách a snížení kvality, ale dokonce to přerostlo v to, že praktičtí lékaři se před dvěma měsíci chystali zavřít svoje ordinace. Dále bych panu Němečkovi nechtěl poděkovat za to, že nesmyslně zvýšil měsíční platby za státního pojištěnce a za to, že nedokázal, aby se zdravotnictví zprůhlednilo natolik, aby například jedna a ta samá operace v nemocnici "A" stála stejně jako úplně stejná operace v nemocnici "B".

O tom, že nedokázal zdravotnictví zbavit klientelistických vazeb už snad ani nemluvím. Ale tak už to prostě v životě bývá, vláda, která sama sebe charakterizovala jako protikorupční, neudělala vůbec nic, aby se korupce ve zdravotnictví zmenšila a prezident, který sám sebe označil za prezidenta spodních deseti miliónů, přijímá zákony, které lidem komplikují shromažďovací právo a ztěžují jim život. Za naše "národní" milióny se zavádějí nové a nové špízlovací registry, byrokracie bobtná. A tak se historie po vzoru Vladislava Jagellonského opakuje, místo protikorupční vlády a prezidenta, který by se zastával obyčejných lidí, máme jenom vládu a prezidenta "bene".

Autor: David Evan | karma: 19.40 | přečteno: 400 ×
Poslední články autora