Zemřel lounský mladík Miroslav D. bez cizího zavinění?

Smrt Miroslava D. v žatecké pizzerii ze dne 18.10.2016 byla podle policie bez cizího zavinění.  Přesnou příčinu smrti mají určit až další rozbory. Podle zveřejněných videí a dalších očitých svědků však pochybnosti přetrvávají...

Miroslav D. z Loun, který dne 18.10.2016 způsobil v žatecké pizzerii na Kruhovém náměstí výtržnosti, zemřel podle výsledků vyšetřování bez cizího zavinění. Video, které bylo nyní zveřejněno, však ukazuje, že byl mladík mlácen i za přítomnosti strážníků, a že po jedné ráně jeho sténání ustalo a následně se už ho nepodařilo oživit. 

Výsledek šetření policie asi nikoho nepřekvapil. Jistě nepřekvapil matku Anety R., která se podle závěrů policie třikrát záhadně bodla do srdce a jednou do plíce, policie tuto událost rovněž uzavřela jako smrt bez cizího zavinění, v tomto případě jako sebevraždu. Přestože se tím musela zabývat ještě jednou, tak i na podruhé došla k závěru, že dívka v září roku 2014 zemřela v pražských Letňanech bez cizího zavinění.

Případ byl znovu otevřen na začátku tohoto roku. Znovuotevření případu iniciovala dokonce vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která našla kolem případu mnoho nejasností. Jednou z těch největších bylo to, že se při pitvě ztratilo srdce zemřelé třiadvacetileté dívky. Hlavní důkaz tak zmizel. Jak se může někdo třináctkrát bodnout, z toho třikrát do srdce a jednou do plíce, je otázka, na kterou policie nedokázala spolehlivě odpovědět.

Matka Anety R. však není jediným rodičem, který má pochybnosti o nezávislém vyšetřování Policie České republiky. Dalšími rodiči jsou manželé Stráníkovi, kteří přišli o syna Petra za záhadných okolností v roce 2010. Ačkoliv od jeho smrti již uplynulo 6 let, stále se nemohou smířit se závěry policie a usilují o znovuotevření případu. Podezřelé na celém případu je zejména to, že nebyla ani nařízena pitva a že policie kvapem úmrtí uzavřela jako sebevraždu. Tato kauza byla nakonec pokryta i známým publicistou Josefem Klímou a video nešťastných rodičů je možné shlédnout zde.

O tom, že si policie v tomto státě dělá, co chce nesvědčí jenom to, že například  policejní prezident překračuje rychlost v obci o více než 50 km v hodině, za což ztratil na půl roku řidičské oprávnění a dostal od ministra vnitra Chovance pokutu 10,000 Kč, (ale že by musel jezdit tramvají mu údajně nehrozí, neboť má jiné služební vymoženosti), ale rovněž záběry z čtvrteční demonstrace v Žatci, kde se pohybovali neoznačení ozbrojenci se samopalem, při čemž jediné označení, které měli, bylo označení policie na rukávu.

Bez čísel, odznaků, bez stejnokroje, v kuklách a samopalem. To je něco nemyslitelného v jakémkoliv státě na západ od našich hranic. Ale policejní prezident Tuhý, po té co dodal na naše silnice a dálnice neoznačená policejní auta, což u mnoha lidí způsobilo nevoli, protože policie by měla být transparentní, zřejmě zavádí i neoznačené policisty ve volnočasovém oblečení a se samopalem. Je to skutečně něco velmi znepokojivého, protože to nemá nikde obdoby, pokud nepočítáme Ruskou federaci Vladimíra Putina.

Ministr vnitra Chovanec podepsal k 1. srpnu tohoto roku takzvanou reorganizaci policie proto, že podle jeho slov chce, aby policie byla hlavně sebevědomá a nezávislá. Jenže reorganizaci policie stále vyšetřuje parlamentní vyšetřovací komise, a tak se nabízí otázka, jestli to policie s tou nezávislostí a sebevědomím už trochu nepřehání. Jestli to už tak trochu nepřerůstá v policejní stát, v policejní totalitu, ve které jsou potlačovány základní občanská práva na spravedlivý proces a místo pomáhání a chránění se policie snaží pouze zastrašovat.

 

Autor: David Evan | pondělí 31.10.2016 23:56 | karma článku: 18,88 | přečteno: 1598x