Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babišův ukrutný volební veletoč

“Nevím, neznám, jsem nezkušený, jsem tady poprvně!” Takto fundovaně se včera odpoledne kolem čtvrté hodiny vyjádřil Andrej Babiš ohledně možné podpory či nepodpory jeho hnutí při hlasování o důvěře nové vládě, kterou by sestavila ČSSD jako vítěz voleb samostatně nebo společně s nějakým koaličním partnerem. Zároveň jsme se mohli dozvědět, že je s prozatímním volebním výsledkem spokojen, protože tím prý bude schopen zastavit nástup levice, a že na výboru strany bude navrhovat, aby hnutí ANO 2011 do vlády po volbách nevstupovalo. Jenže potom Babiš předvedl takový názorový veletoč, že se jednomu z toho málem zamotala hlava.

ihned.cz

Mnozí komentátoři se shodují na tom, že faktickým vítězem letošních předčasných voleb do Poslanecké sněmovny je Andrej Babiš a jeho hnutí ANO 2011. První ČSSD totiž nedostala dostatečný počet hlasů na to, aby její případná jednobarevná vláda měla s podporou komunistů ve Sněmovně většinu. Dohromady mají totiž jenom 83 poslanců a to je málo. Babišovi, který své hnutí ANO definuje jako mírně pravicové, se tak nástupu levice skutečně zastavit podařilo, sám však vládní odpovědnost přijmout odmítá.

 O výhře pravice se však mluvit také rozhodně nedá, protože TOP 09 a ODS s Babišem do koalice jít nechtějí a dohromady by dali stejně jenom 89 mandátů. A Babiš spolupráci s těmito stranami také vyloučil. Zde je tedy situace naprosto přehledná a vyjasněná a dá se očekávat, že TOP 09 a ODS půjdou do opozice. Značně nepřehledný byl však během včerejšího dne vztah mezi Babišovci a ČSSD. Nejprve dal totiž Babiš jasně najevo, že si spolupráci s ČSSD za žádných okolností nedokáže představit, a že vládu ČSSD nepodpoří, aby později řekl, že udělá přesný opak.

 Ve zmíněném odpoledním rozhovoru řekl, že si neumí představit při programu ČSSD, že by ji jeho hnutí podpořilo, že naše země potřebuje ekonomickou stabilitu, potřebujeme aby nás zahraniční investoři považovali za stabilní zemi, a že potřebujeme nízké daně. Na opakovaný dotaz, zda by si dokázal představit, že by nepřímo podpořil vládu ČSSD, Babiš zcela jasně řekl: “Nepodpoříme vládu levice, určitě ne.“ A potom dodal: “Nebudeme podporovat vládu, kde je ČSSD.“

 Je zvláštní, že o několik hodin později, konkrétně kolem asi tři čtvrtě na devět večer, když už bylo jasné, že hnutí ANO s 18,9% a 47 mandáty ve Sněmovně, skončilo na druhém místě za ČSSD, Andrej Babiš zcela změnil názor. Dostal prakticky stejnou otázku jako ve čtyři odpoledne, jestli by se nebránil možné podpoře menšinové vlády ČSSD s lidovci nebo menšinové vlády ČSSD. Reagoval ale diametrálně odlišně když řekl, že hnutí ANO je konstruktivní a že žádnou takovou vládu blokovat nebude.

 Když přišla řeč na možnost, že by se nepodařilo sestavit vládu a konaly by se tak další předčasné volby, byl už Babiš zcela k nepoznání, a dokonce uvedl, že pan Bělobrádek, pan Sobotka i pan Okamura jsou rozumní pánové a že udělá maximum proto, aby žádné další předčasné volby nebyly. Pan Babiš jak to tak vypadá, má nyní pouze dvě základní priority, aby jeho hnutí nebylo ve vládě a neukázalo se tak, že nemá schopnost vládnout a aby nebyly další předčasné volby, když v těch nynějších udělalo jeho hnutí takový skvělý úspěch!

 Úspěch to bezesporu je, vždyť jeho hnutí získalo přes 900,000 hlasů, Babiš sám získal téměř 19,000 preferenčních hlasů, problém je ale v tom že ho tento úspěch zastihl zcela nepřipraveného. Všechna ta slova, že hnutí ANO je nedostatečně vyprofilované, že nikdo neví, co se od něj dá očekávat, a že není pevně ideově ukotveno, se včera ukázala jako naprosto pravdivá. Mohli jsme to všichni sledovat, Babiš jakoby  vůbec nevěděl, co se děje až nakonec musel v přímém přenosu přiznat, že je to pro něj “pořád jiný svět“.

 Ano, je to trochu jiný svět, když večer už neplatí to, co bylo vyřčeno odpoledne. Možná, že si v tu chvíli Babiš teprve uvědomil, že to nebude tak jednoduché, jak si myslel. Jakoby mu teprve došlo, co se stalo. Je evidentní, že se spoustu věcí bude muset učit za pochodu, že v mnoha věcech tápe, a že jedinou oporou je mu v tuto chvíli projekt na rekonstrukci státu a jeho devět protikorupčních opatření a přijetí zákona o státní službě. Naštěstí, než bude svolána ustavující schůze Sněmovny, má ještě jeden měsíc na to, aby se určité věci doučil. Snad mu to bude něco platné, státotvorně se zatím totiž příliš nechová, spíše naopak.

 Takže budou Babišovci podporovat vládu ČSSD nebo nebudou?  Najednou i  přes značnou roztříštěnost Sněmovny, do které se nakonec dostalo sedm uskupení, vidí Babiš šanci na stabilitu: “Tady je šance zavést stabilitu, když všichni budeme rozumní...” Nakonec vysvětlil svou povolební prioritu takto: ”My budeme usilovat o většinový systém, nejlepší systém je když jeden vládne a ostatní ho kontrolují a bere za to odpovědnost,“ čímž dal jasně najevo, že by nejraději podpořil jednobarevnou vládu ČSSD.

 Domnívám se, že u Babišovců budeme svědky ještě dalších velkých názorových obratů. Jedná se v podstatě o hnutí jednoho muže, který je zvyklý o všem rozhodovat sám a nikoho se na nic neptat. Nejednota tedy Babišovcům zatím určitě nehrozí, nejvíce je ohrožuje sám Babiš svými protichůdnými výroky. Včera například za celé své hnutí prohlásil, že nebudou chtít místo předsedy Poslanecké sněmovny. Vůbec by mě ale nepřekvapilo, kdyby si to do budoucnosti ještě párkrát rozmyslel.

Autor: David Evan | neděle 27.10.2013 3:25 | karma článku: 32,07 | přečteno: 3339x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik