Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nacelnik zpravodajskeho oddeleni pred valkou a pak v londynskem exilu plukovnik (tehdy) Frantisek Moravec, pise ve svych vzpominkach:

"Vecer pred odletem jsem prijal oba atentatniky J.Gabcika a Jana Kubise k sobe. Nakonec jsem se jich zeptal jesli maji nejakr prani, co pro ne mohu udelat. J. Kubis nemel zadne, Jozka Gabcik me poprosi, jestli za neho muzu zaplatit dluh v hospode, coz jsem samozrejme slibil."

2 0
možnosti

Frantisek Moravec, po valce uz general byl pro svetske osvoboditele osobou nezadouci a ti pozadali samotneho prezidenta Benese, aby ho nekam "odklidil". Pracoval tedy v zahranici a do komunistickeho Ceskoslovenska se uz nikdy nevratil. Zemrel v roce 1957 ve Washingtonu. Vim, ze to se samotnym atentatem nesouvisi, snad to ale nekoho zajimat.

2 0
možnosti
Foto

Zde je vidět, že nejvíce pochybností tu projevují lidé, kteří by raději hezky kolaborovali s nacisty, jako mnohem později s komunisty. Hlavně klid na práci a něco za to.

Za připomenutí díky. R^

0 0
možnosti

Pane Dvorak, je to zbytecna poznamka.

Kolaborace s Nemci vadila po roce 1945 jen kvuli tomu, ze to byli Nemci, kdo prohral valku. Pokud by ji vyhrali (nastesti pro nas a mnohe dalsi ne), tak Gabcik, Kubis atd by dal byli teroriste. Staci si precist tisk z roku 1942, jak se o nich psalo. A nepodsouvejte mi, ze ja o nich tvrdim, ze to byli teroriste. Nic takoveho.

Ted tvz kolaborace s komunismem (nevim presne, co tim myslite) vadi jen kvuli tomu, ze tu komunismus uz neni. Pokud by byl, jednalo by se o podporu "rozvoje socialismu a tvorku lepsich zitrku". Vse je otazka uhlu pohledu.

Hezky den.

1 0
možnosti

Ono je to celkove zajimave. Nekdy pojem hrdinsky cin a zbytecny hazard se zivotem se prolinaji.

Muj deda v Prerove v dobe, kdyz se Nemci pakovali, sel k mostu a prestrihl jim draty. Nestihli ty draty opravit a tak most zustal. No ale riskoval kvuli mostu zivot. Vzdy jsem to bral jako hrdinskou akce, ted v pozdejsim veku mi to spis pripada jako zbytecny hazard. Mohli ho tam zastrelit , takze by byl mrtvy, ale most se da vzdy postavit znovu.

Neco jineho bylo, kdyz jeho bratr utekl z transportu, nebo z nejakeho largu. Uz se na to nemam koho zeptat, vsichni jsou mrtvi. Pry k nim prisel v noci domu, a samozrejme, teoreticky by ho meli podle tehdejsich zakonu prasknout cetnikum. jinak jim vsem hrozil trest smrti. Takze deda udelal to, co povazoval za spravne. Bratrovi dal sve obleceni, ze ktereho odparali znacky krejciho, aby se z toho nedalo poznat, odkud to je. Bratrovy pruhovane hadry spalili v kamnech, dali mu jidlo a jeste v noci odesel. Pokud by ho nekdo u nich nasel, trest smrti by dostala cela rodina. Tohle take vlastne neni uplne hrdinstvi, deda k tomu prisel jak slepy k houslim. Proste nastala situace, kterou asi aktivne nevyhledaval, ale najednou se dosta do stavu, ze ji musel resit. Resil ji spravne, udelal bych to same.

3 0
možnosti

Tak to mohl být jedině železniční most - ale tam měl největší podíl na záchraně mostu nějaký Metzenauer a potom také Emil Pánek, který sundané nálože zakopal u sebe na zahradě, ale je možné, že těch aktérů tam bylo víc.

Problém je pouze v tom, že každý režim hledá nějaké hrdiny, které může dávat světu na odiv. To se pak na nějaký ten hazard, či terorismus a záškodnictví už tolik nekouká a nahradí se slůvkem hrdinství.

Samotní vojáci o svém osudu nemohou rozhodovat - je to jejich práce a oni mají dělat to, co jim velitelé nařídí.

Problém je pouze v tom, zda tento rozkaz, který jim byl vydán, měl nějaký smysl pro rychlejší ukončení války, či ne.

Podle mne nikoliv.

;-(

1 1
možnosti

J13a25n 82M44a63r66e92k

2. 1. 2022 16:39

Něco k tomu atentátu bez vášní. Mně ta akce připadá trochu amatérská. Gabčík a Kubiš dostali sten-gun, snad ten nejnespolehlivější kver WW2, Musel ho montovat po slepu pod pláštěm atd. Myslím, ža ba bývala stačila pistole v rukou obou atentátníků Jak to dopadlo víme. Ale i pro mne asi také platí ...po bitvě je každý generálem..

2 0
možnosti

Asi nemeli nic vhodnejsiho k dispozici. On takovy spolehlivy BREN by se tezko schovaval pod kabatem.

Na to, ze to organizoval sam exilovy prezident to bylo vse hodne zpackane.

Od zacatku az do konce.

0 0
možnosti

Ano. Každá smrt vyvolává vášně. Ovšem je si potřeba uvědomit, že operace Anthropoid zásadním způsobem přispěla k tomu, že Československá republika byla zařazene mezi vítěze II.WW.

8 2
možnosti

Ano, operace Anthropoid stále budí vášně a asi nikdy nepřestanou.

Je to podobné jako názory na Mašíny, které jsou s těma vášněma na tom podobně.

Tady je hlavně otázka, co by bylo, kdyby Heydrich nebyl odstraněn, jestli by situace nebyla ještě horší...

3 0
možnosti

Za první haydrichiády bylo popraveno celkem 486 osob - tím považoval Haydrich odboj prakticky za rozprášený.

Po atentátu bylo zatčeno 1400 osob a 800 z nich v krátké době bylo popraveno - říká badatel Libor Pařízek.

Kromě toho došlo k známému vypálení a zničení Lidic a Ležáků.

;-(

1 1
možnosti

V letošním roce to tedy bude již 80 let od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, jehož výsledkem bylo také vyhlazení dvou českých obcí, Lidic a Ležáků. Při této příležitosti se dají očekávat významné oslavy a doprovodné akce.

;-(

0 8
možnosti

D32a90v63i81d 87E33v76a79n

2. 1. 2022 11:36

Oslavovat se budou samozřejmě především hrdinské skutky našich odbojářů, kteří položili svoje mladé životy v boji proti nacismu, nicméně chápu, že v daném kontextu to působí nešťastně, takže jsem to opravil.

Děkuji za upozornění a přeji vše nejlepší do nového roku.

3 0
možnosti
Foto

J80a43n 54Š13i47k

2. 1. 2022 10:58

Děkuji za článek. Karma. Hezký den

2 0
možnosti
  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik