Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

Proč přišla ideová konference ODS až po představení konsolidačního balíčku není jasné, ale některé novinky se přece jenom daly zaznamenat. Například se o poznání méně opakovala známá mantra ODS o tom, že státní aparát by měl být nebyrokratický, efektivní, a co nejmenší a neměl by občanům komplikovat zbytečně život, daně by měly být nízké, aby bylo ponecháno co nejvíce peněz lidem a podnikatelům, protože ti nejlépe vědí, jak s nimi naložit. Ve čtvrtek představený vládní ozdravný balíček se podívá hlouběji do kapes všem, podnikatelům, zaměstnancům i zaměstnavatelům. Podle očekávání vláda svoje kroky se sociálními partnery nekonzultovala, při tom sociologové už dali najevo, že vládní balíček dopadne nejvíce na nízkopříjmové zaměstnance a na osoby samostatně výdělečně činné.

Druhý den po této tiskové konferenci “Za pět minut dvanáct“ jsem náhodou potkal jednoho známého, který dvacet let pracoval jako tajemník místní organizace ODS a hned jsem mu řekl: „Prosím tě, Jardo, co to včera mělo být? Vždyť to bylo divadlo, za které by se nemusel stydět ani Milouš Jakeš, připomínalo to jeho pověstné vystoupení na Červeném Hrádku.“ Na to mi celkem nevzrušeně odpověděl: „Víš, Davide, zrovna se tady o tom s Milanem bavíme, já teď jezdím na demonstrace do Prahy, taky se mi to moc nelíbí.“ To mě poněkud překvapilo, tak jsem se rovnou zeptal: „Takže ty jezdíš na Václavák na Rajchla?“ Opět zcela klidně pronesl: „Ne, byl jsem na Prvního máje na Vrábelovi...“ Přiznám se, že jsem z toho byl dost překvapený, ale dalším překvapením pro mě bylo, když Milan po nějaké době řekl, že byl kdysi zakládajícím členem místní buňky ODS, a že nyní má po letech pocit, že se podílel na něčem, co tuto zemi uvedlo do nynější tíživé situace. Na obou dvou bylo vidět, že se vlastně stydí.

Nějaké pozitivní věci z našeho setkání přece jenom vyplynuly. Když bylo místo tajemníka místní organizace ODS zrušeno, přesedlal bývalý tajemník v poměrně vysokém věku na kamion. Dneska je to již vetchý stařík, ale stále jezdí do Německa a Rakouska, a tak jsem si říkal, že by ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) z toho měl jistě radost, chce aby lidé byli schopni v průběhu života změnit profesi a pracovat co nejdéle. Na druhou stranu, když mi říkal, že téhož dne vykládal v Rakousku, jedl při tom klobásu a bylo slyšet cvakající zubní protézu, tak jsem si teprve uvědomil, že právě toto přesně zapadá do vládní strategie aktivního života. Zdravotní péče je prý u nás špičková, takže lidé mohou díky ní žít produktivní život do vysokého věku. ODS by také chtěla, aby vzniklo jakési zdravotní připojištění, za které by pojištěnec dostával nadstandardní péči. Zatím přichází s novelou, aby si pacienti mohli doplácet rozdíl mezi standardní a nadstandardní péčí.

Obávám se, že pokud bude nadstandard tímto způsobem zaveden, kvalita standardu tím pádem klesne. Především byl mělo jít o to, aby standardní péče byla natolik kvalitní, aby se nemuselo za nadstandard doplácet. Jeden příklad špičkové péče českého zdravotnictví za všechny: Jeden můj známý byl v loňském roce třikrát na operaci, respektive na jedné operaci a dvou reoperacích. V dubnu šel na banální operaci žlučníku, potom půl roku trpěl, protože se mu rána nehojila, tak šel v září na druhou operaci, ale ani ta se úplně nepodařila, takže šel konečně v říjnu na třetí. Když ho vezli po operaci na pokoj, byl tam s Ukrajincem, který přišel ve válce o nohu. Byl zraněn a Rusové údajně místo aby ho ošetřili, mu nohu rovnou uřízli. Takže se s tímto zraněním léčil, a po nějaké době někoho napadlo, že by neměli být kvůli možné infekci na jednom pokoji, a tak Ukrajince dali jinam. Myslím si, že to jako ukázka špičkovosti českého zdravotnictví úplně stačí.

Pokud se jedná o ideovou konferenci ODS, myslím si, že se jednalo o zbytečnou kratochvíli, šlo o takový pěkný, upevňovací team-building, ideová vyprázdněnost ODS je tudíž stále stejná: sloužit vyšším zájmům, nejlépe nějakému kapitálu. Václav Klaus sloužil v devadesátých letech zahraničnímu kapitálu, nyní už není co prodávat, tak se slouží jiným věcem, hlavně ne občanům a národním zájmům. Celé to teatrální aranžmá čtvrteční tiskové konference “Za pět minut dvanáct“ dává tušit, že za překotnou snahou konsolidovat veřejné rozpočty je ve skutečnosti ještě něco jiného. Může to být například nákup amerických stíhaček páté generace, či další mnohamiliardové akvizice. Petr Fiala na ideové konferenci potřebu bezpečnosti také zdůraznil.

Na prvním místě je ale podle něj česká energetika, rozvoj jádra a dalších zdrojů. Nebylo by lepší místo  nějakých nákupů ve výši desítek miliard uskutečnit například převedení polostátní společnosti ČEZ stoprocentně na stát, když je energetika na prvním místě? Že by se touto svatokrádeží za bílého dne v ODS někdo zabýval, asi nehrozí. Akcionářům bude vyplacena rekordní dividenda, tak hlavně že ještě není tak zle, aby stát jako majoritní vlastník rozhodl o vyplacení stoprocentní dividendy, jak ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ještě v dubnu naznačoval. Ani taková "svatokrádež" se ale očekávat nedá... Mluvčí ministerstva financí tento týden oznámila, že vláda protinávrh na výplatu vyšší dividendy dávat nebude...

Autor: David Evan | neděle 14.5.2023 12:00 | karma článku: 24,24 | přečteno: 560x
  • Další články autora

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost

David Evan

Děsivé svědectví z Českého Malína na Ukrajině

Minulou neděli se v Žatci konal slavnostní vzpomínkový akt k uctění památky obětí Českého Malína na Ukrajině. Vystoupila zde i dcera jednoho z přeživších, paní Alena Trojovská, která přečetla následující svědectví svého otce.

17.7.2022 v 15:59 | Karma: 15,52 | Přečteno: 457x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik