Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děsivé svědectví z Českého Malína na Ukrajině

Minulou neděli se v Žatci konal slavnostní vzpomínkový akt k uctění památky obětí Českého Malína na Ukrajině. Vystoupila zde i dcera jednoho z přeživších, paní Alena Trojovská, která přečetla následující svědectví svého otce.

Jako jednadvacetiletý mladík jsem ležel v nemocnici v Českém Malíně. Na pokoji s pěti dalšími pacienty byl i desetiletý chlapec ukrajinské národnosti. V této nemocnici působil doktor Gross, židovské národnosti, jeho žena, oční lékařka a ukrajinský felčar. Brzy ráno, když jsme ještě leželi, vběhl do pokoje sanitář a volal: „Němci jsou v Malíně, je jich plno, jsou ozbrojeni automaty a kulomety.“ Oknem z pokoje nemocnice bylo vidět, jak ozbrojení vojáci vyvádějí z domů lidi. Kam je vedou? U nemocnice pod lipou byl stolek s lavičkami, kde bylo podávací okénko z kuchyně, tam seděli tři esesmani s doktorem Grossem, který uměl německy a popíjeli kávu a čaj.

Abych zjistil, jaká je podivná situace, rozhodl jsem se stěžovat si na svůj zdravotní stav, zabalil jsem si krk šálou a šel jsem za doktorem Grossem. Doktor mě uklidnil, že přijde za chvíli na pokoj. To jsem ale netušil, že jsem ho viděl naposledy, už nepřišel. Při návratu do pokoje jsem uklidnil ostatní pacienty, že se nic zlého neděje a je vše v pořádku, esesáci se baví s doktorem a není čeho se obávat, přesto jsem však nedůvěřivě oknem dál sledoval, co se venku děje. Za chvíli jsem zahlédl další tři ozbrojené esesáky, jak vcházejí do nemocnice. Rychle jsme všichni ulehli, dveře se hlučně otevřely, dva vojáci s namířenými automaty zůstali u dveří, třetí žádal od pacientů doklady, všem ukrajinským mužům přikázal vstát.

Malý ukrajinský chlapec, dosud rozespalý, vylekaný namířenou zbraní, nerozuměl, co po něm chtějí při otázce: Du bist ukrainisch? „To je Čech, Čech!“ několikrát jsem opakoval. Děti neměly vlastní doklady, a tak byl chlapec zachráněn. Horší to bylo Vláďou Pajerem, který přišel k úrazu v lese, kde pracoval. Doklady s sebou neměl, a tak jsem zase odsvědčil, že je stejné národnosti jako já. Konečně ten protivný dupot vojenských bot se vzdálil. Co nejtišeji jsem se přiblížil k oknu, zahlédl jsem tři muže ze svého pokoje, jak utíkají a rozprchli se. Tu se již rozeštěkaly automaty, ani jeden z běžících se nezachránil, byli to zřejmě první oběti Českého Malína.

Dveře se znovu otevřely, vešla sestřička a řekla jenom: „Odvedli doktora, jeho ženu a obě děti, také všichni zřízenci museli s nimi.“ Sdělovala celá vylekaná. A to již nad vesnicí kroužilo letadlo, jeho hukot se mísil se štěkotem psů, hrubým pokřikováním vojáků a řevem hnaného dobytka. Ulicí hnali hitlerovští katani početnou skupinu žen, dětí a starců. Ženy v náručí s malými dětmi, s kojenci, a děti držely za ruce, mladá žena v pokročilém těhotenství v náručí s dvouletým děvčátkem, stařenka zřejmě s malou vnučkou plačící, asi čtyřletý kluk se křečovitě držel máminy sukně, která nesla v náručí dvě malé děti.

Celou tuto skupinu hnali do stodoly sousedící s nemocnicí, stodolu uzavřeli a kolem zalehli němečtí vojáci s kulomety a odjištěnými automaty. Proti komu? Vždyť tam jsou pouze bezbranné ženy, děti a starci. To bylo již vidět pobíhat paliče, vrahy. Rukávy vyhrnuté, v ruce hořící věchet trávy, stodola začala hořet. Praskot ohně se mísil s výbuchy ručních granátů. Někteří se snažili vyběhnout ven, komu se to podařilo ihned se stal terčem kulometu. Jedné z žen se to málem podařilo, smrtící střela ji však v téměř poslední chvíli zastihla, zůstala viset na plotě, kde potom uhořela...Není možné zapomenout na hrozný pláč dětí, křik a nářek raněných, či pálených zaživa, na neustávající střelbu a výbuchy ručních granátů...

Autor: David Evan | neděle 17.7.2022 15:59 | karma článku: 15,52 | přečteno: 457x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik