Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Před 80 lety zemřel Heydrich. A dostalo se poprvé na Lidice

Nikdo neví vše, ale každý ví něco. Asi tím, že pocházím z Kladna, tak občas vidím některé věci trochu jinak, výročí je ale důležité, operace Anthropoid přinesla mrtvé na jedné straně, aby umožnila život milionům na straně druhé...

Reinhard Heydrich zemřel 4. června 1942 v Praze na Bulovce na následky zranění, které utrpěl při atentátu, jenž vešel do dějin jako operace Anthropoid. V noci už ale gestapo zatýkalo v Lidicích rodinu Horákových a Stříbrných. Dostalo se na ně z výslechu Anny Maruščákové, která byla zatčena kladenským gestapem po té, co jí byl do zaměstnání ve Slaném doručen dopis od Václava Říhy, který byl z Vrapic. Říha v dopise naznačuje, že měl něco společného s atentátem, a že spal toho dne na Čabárně. Čabárna je malá osada, která leží kousek od Vrapic, jenom přes kopec. Někdy je tento dopis označován jako nevinný nebo milostný, ale ani jedno z toho není založeno na skutečnosti.

Ten dopis byl doručen do práce, kde Maruščáková pracovala a byl údajně napsaný na stroji. Navíc Říha se v něm vydává za někoho jiného, za Milana. Je to krátký, strohý dopis, který postrádá všechny atributy milostného dopisu, další věc, která dokládá, že se nejednalo o klasický milostný dopis, je uvedená adresa. Dopis byl primárně adresovaný na továrnu, kde Maruščáková pracovala, a tak se stalo, že ho ředitel závodu na výrobu baterií otevřel. Považoval ho za možnou provokaci, a tak ho předal četníkům, kteří ho předali na kladenské gestapo. Následně si gestapo přijelo pro Maruščákovou domů a následoval krutý výslech, při kterém se dostalo na Říhu alias Milana a také na Lidice, protože Maruščáková vyřizovala v Lidicích vzkaz od Říhy, že syn Horákových je v Anglii v pořádku.

Zatčen byl následně i Václav Říha a výslech ukázal, že si všechno vymyslel, tedy až na rodinu Horákových a Stříbrných, jejichž synové skutečně bojovali v bitvě o Anglii. Tím byl osud těchto rodin zpečetěn. Rodiny byly popraveny 16. června na střelnici na okraji Prahy v Kobylisích, kde je dodnes památník. O osudu Lidic se rozhodlo až při pohřbu Heydricha v Berlíně, Hitlerovi to měl navrhnout K. H. Frank a 10. června nad ránem vrazili nacisté do spící obce u Kladna a následně Lidice vypálili. Muži nad 15 let byli zastřeleni u Horákova statku a ženy s dětmi byly převezeny do kapličky kladenského gymnázia, kde došlo k násilnému odebrání dětí. Kladenské gestapo sídlilo nedaleko, takže mělo všechno pod kontrolou.

Z nějakého důvodu se pořád říká, že se jednalo o tělocvičnu kladenského gymnázia, ale k tomu mám také svoje výhrady. Jelikož jsem na toto gymnázium chodil, tak vím, že se jednalo o studentskou kapličku, která měla mimo jiné dřevěný kůr, kam se nesmělo moc chodit, ale před Vánoci se na něm zpívaly koledy. Že se jednalo o tělocvičnu je zkrátka komunistický výmysl. Například zvenku jsou nad okny na omítce jména evangelistů: Matouš, Marek, Lukáš a Jan.

A pokud by to někomu nestačilo, tak mám ještě jednu vzpomínku. Někdy v roce 1994 zavítal do Kladna režisér Karel Kachyňa točit Prima sezónu pro Českou televizi, a natáčelo se i v této školní kapli. Dany Smiřický v této scéně ministruje nějakou mši. Dostali jsme nějaké oblečení, kalhoty, saka a klobouky, věci které se nosily za 2. světové války, pamatuju si, že to bylo hrozně těžké a říkal jsem si, jak v tom mohli ti lidé chodit, a hráli jsme tam jako kompars v kostele.

Karel Kachyňa by si tělocvičnu pro takovou scénu asi nevybral. V té době měla Česká televize ještě peníze, a tak honorář za tento kompars byl 200 Kč, což bylo v roce 1994 celkem dost peněz. Lidické ženy byly odtud deportovány do ženského koncentračního tábora Ravensbrück, ze kterého se řada z nich po válce už bohužel nevrátila. Neslavně skončili i Václav Říha a Anna Maruščáková, kteří byli popraveni 24. října v Mauthausenu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Evan | sobota 4.6.2022 19:48 | karma článku: 0 | přečteno: 161x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Téma klimatických změn už tolik netáhne, voliči v Evropě se víc bojí migrace

11. května 2024

Premium Za čtyři týdny budou evropští voliči vybírat 720 poslanců nového europarlamentu a už nyní je...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  22:30

V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik