Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Policejní prezident Vondrášek: Kriminalita v Česku dlouhodobě spíše klesá

Minulý týden jsem zažil několik otřesných zážitků, které se do policejních statistik zřejmě nezapíšou, ale i tak policii zaměstnávají. Kriminalita sice údajně klesá, ale policie má stále více práce a v ulicích není moc vidět.

Podle policejních statistik bylo v letošním prvním čtvrtletí spácháno více trestných činů než v předešlém roce, ale méně než v roce 2019, takže celkový počet 47 tisíc přečinů za uvedené období nevybočuje z dlouhodobých statistik. Podle policejního prezidenta Martina Vondráška se neprokázalo, že by existovala nějaká příčinná souvislost mezi přílivem válečných uprchlíků z Ukrajiny a nárůstem kriminality. Dokonce uvedl něco v tom smyslu, že nechce aby kdokoliv strašil lidi, že kvůli uprchlíkům kriminalita poroste. Uprchlíci jsou převážně ženy a děti, a tak výrazné bezpečnostní riziko skutečně nepředstavují, navíc díky speciálním vízům se jim dostává dočasné ochrany, takže není v jejich zájmu dopouštět se na našem území čehokoliv nekalého. Zpravodajské služby nicméně upozorňují na určité bezpečnostní rizika v souvislosti s východním podsvětím, které se může s přílivem uprchlíků probudit a působit mezi uprchlíky pomocí nejrůznějších dezinformací.

Proti dezinformacím se bojuje těžko, nejlépe je tedy používat tvrdá data, protože jsou objektivní, i když hranice pro trestný čin se posunula z pěti na deset tisíc korun. Vnitřní bezpečnost se dá nicméně měřit i subjektivním způsobem, například: Bojí se staří lidé chodit po setmění ven? Nebo jsou někde místa, kam se nedoporučuje chodit ani za bílého dne? Na Škaredou středu jsem zažil skutečně nevšední zážitek, když jsem viděl osobu s velkým nožem v ruce, jak se za bílého dne bez nejmenšího ostychu pohybuje v ulicích. Dokonce jsem viděl, jak si sedla na lavičku a lovecký nůž zapíchla vedle sebe jakoby nic. Po chvíli nůž vytáhla, zvedla se a šla zase dál. Policii jsem nicméně nevolal, protože se nepohybovala v mojí bezprostřední blízkosti. Navíc policistů je málo a podle informací, které jsem později získal, měli toho dne dost práce ve stejné čtvrti ještě na jiných místech. Na Zelený čtvrtek zase tekla na ulici krev, a tak policisté měli zase dost práce, ještě na Bílou sobotu k tomu zřejmě sháněli další informace, kamerové záznamy, apod. Osobně si nepamatuju, že by se něco takového na Zelený čtvrtek v minulosti stalo.

Kriminalita může v celkových cifrách lehce klesat, ale subjektivní pocit bezpečí v ulicích bohužel klesá také. Navíc roste i agresivita a násilí. O vraždě učitele na středním odborném učilišti jeho devatenáctiletým učněm jsem psal už minule, všemi to otřáslo. Že by sedmadvacetiletá matka zavraždila na Velikonoce svoje vlastní dítě, to je skutečně něco, co nemá obdobu. V policejní statistice se to nicméně zobrazí pouze jako jedno číslo navíc, stejně jako vražda učitele se zřejmě zapsala ještě do prvního čtvrtletí, protože k fatálnímu napadení došlo v Praze Michli na konci března. Policisté zadrželi útočníka během velmi krátké doby, takže se zdá, že z této strany zatím funguje všechno profesionálně, jak má, ale je vidět, že závažné trestné činnosti minimálně v poslední době přibývá. V souvislosti s největší evropskou uprchlickou vlnou od 2. světové války musela mít policie hodně přesčasů kvůli organizování pomoci uprchlíkům v krajských asistenčních centrech, apod. Proplacení přesčasů je v takovém případě samozřejmostí, ale systémové řešení do budoucnosti to rozhodně není.

Policie si dala za cíl mimo jiné pracovat na profesionalitě a na budování důvěry veřejnosti. Na druhou stranu to vypadá, že mužů a žen v uniformách je stále málo. S důvěrou je to velmi složité, říká se o ní, že vniká pomalu jakoby klíčovou dírkou, ale odchází dveřmi. Z mojí zkušenosti, kterou jsem zde popsal, je vidět, že kdybych měl pocit, že policistů je v ulicích dostatek, tak bych je zřejmě zavolal. Nevím, jak by se zachovali ostatní, ani nevím, zda jsem se zachoval správně, ale zdá se mi, že volat policii až ve chvíli, kdy teče krev, je dost pozdě.

Autor: David Evan | pondělí 18.4.2022 12:56 | karma článku: 12,10 | přečteno: 394x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik