Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nový policejní prezident Martin Vondrášek představil svoje priority

Jan Švejdar, který stál v čele policejního sboru necelé  čtyři roky, odešel do civilu. Na jeho místo usedl jeho dosavadní první náměstek Martin Vondrášek, který v pátek představil veřejnosti svoje priority a svůj tým.

Udržení zkušených policistů a stabilizace policejního sboru bude hlavní prioritou nového policejního prezidenta Martina Vondráška. Nábor nových policistů se celkem daří, naopak se nedaří motivovat ty zkušené, aby zůstávali. To není případ jenom Jana Švejdara, který sloužil u policie přes třicet let, ale také například vyšetřovatele Pavla Nevtípila, který po té, co doplnil spis v kauze Čapího hnízda a předal ho zpátky na státní zastupitelství, také odešel do civilu. Vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová poukazuje na to, že hospodářská kriminalita se u nás vyšetřuje dlouho mimo jiné také proto, že v této oblasti není dostatek kriminalistů. Zřejmě také proto bude mít Martin Vondrášek za svou prioritu také Službu kriminální policie a vyšetřování – SKPV a dokončení její reorganizace. Zásah Národní centrály proti organizovanému zločinu na ministerstvu zemědělství kvůli IT zakázkám nicméně ukazuje, že korupce ve veřejných zakázkách zřejmě stále kvete.

Že to nový policejní prezident nebude mít snadné v době, kdy v Evropě zuří otevřený válečný konflikt, jehož následkem je největší migrační vlna v Evropě od 2. světové války, je zřejmé. Koronavirová epidemie sice slábne, ale její následky jsou zřejmě hlubší, než jsme si uměli představit. Koronavirus se podepsal na psychice lidí napříč celou populací, zejména je to ale patrné u dětí školou povinných a u mladistvých. Útok s fatálním následkem na učitele středního odborného učiliště v Praze, který má na svědomí jeho devatenáctiletý žák, mluví za vše. Podle ministra školství Petra Gazdíka stojí za tímto nepochopitelným zkratovým jednáním také oslabení sociálních vazeb během dvou let koronavirové epidemie, kdy školy byly často zavřené a probíhala pouze on-line výuka. S jeho názorem lze jistě souhlasit, i když to nemůže v žádném případě sloužit jako omluva tohoto hrůzného činu. Mladý muž byl včera obviněn z vraždy a hrozí mu výjimečný trest. Ministerstvo školství si bezpochyby provede svoje vlastní analýzy, z nichž vyvodí určité závěry, které se zaměří na posílení psychologicko-poradenské a vychovatelské podpory ve školách, možná bude zavedena nějaká nová funkce nejenom psychologických poradců ale také jakýchsi školních ombudsmanů, kteří by měli řešit případné spory mezi žáky a učiteli.

Domnívám se, že bylo chybou v minulých letech, že docházelo ve velké míře ke slučování některých středních škol. Učil jsem například na jedné dobře zavedené střední škole, kde bylo asi tak 200 studentů a 20 učitelů, a zdálo se mi to tak v pořádku, jednalo se téměř o rodinnou atmosféru. Tato škola se nicméně posléze sloučila s jinou střední školou a vznikl slepenec, který měl sice jenom jednoho ředitele, ale jinak jsem žádný jiný přínos neviděl. Na školách s velkým počtem žáků a velkým počtem učitelů dochází k určitému odosobnění, což může vést k nárůstu frustrace nejen u studentů, ale také u některých učitelů. Učil jsem také na jiné střední škole, jejíž součástí bylo i střední odborné učiliště. V takové integraci naopak žádný problém nevidím. Měl jsem na této škole obory a třídy jak ze střední školy tak i z odborného učiliště, a měl jsem pocit, že se to velmi dobře doplňuje. Na škole, která by byla jenom odborným učilištěm, jsem nikdy neučil, ale ze zkušeností ostatních učitelů vím, že je to velmi náročná práce, a učitel zde musí být nejen učitelem odborných předmětů, ale také vychovatelem a dobrým psychologem.

Nárůst násilí se však netýká pouze mladých lidí. Doba je náročná pro všechny nejen kvůli nárůstu cen energií, potravin a pohonných hmot, ale také kvůli válce na Ukrajině, a s ní související uprchlickou krizí. Vláda reagovala zvýšením životního a existenčního minima, navýšila rozpočet na obranu, a také přidala miliardy do školství na adaptační programy a na doučování češtiny pro ukrajinské školáky, neměla by ale zapomínat ani na vnitřní bezpečnost. Domnívám se, že kvůli uprchlické krizi by se policejní sbor měl rozrůst o nějakých deset patnáct procent, například na padesát tisíc mužů a žen v uniformě, a nový policejní prezident by se neměl stydět takový požadavek na ministra vnitra Víta Rakušana vznést. Policisté nejsou v ulicích téměř vidět, je jich hlavně do budoucna málo, kriminalita zřejmě bohužel poroste. Zvykli jsme si, že bezpečnost v Česku je na vysoké úrovni, ale není to samozřejmostí. Pokud se našly prostředky na obranu, školství a na zvýšení životního a existenčního minima, měly by se najít prostředky i na tento účel.

Autor: David Evan | neděle 3.4.2022 7:47 | karma článku: 10,04 | přečteno: 346x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik