Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bude prezidentská volba v roce 2023 zajímavější než ty předchozí?

V lednu příštího roku by Česko mělo znát jméno svého nového prezidenta nebo prezidentky. Kdo se ujme úřadu po Miloši Zemanovi a usedne na Hrad? Jisté je, že historicky třetí přímá prezidentská volba bude velmi zajímavá.

Druhá prezidentská volba v roce 2018 byla totiž poměrně nudnou záležitostí. Hlavním důvodem bylo zřejmě to, že Miloš Zeman obhajoval svůj mandát pro druhé volební období. Bylo tak celkem jasné, že se dostane do druhého kola, a bylo jenom otázkou, kdo ho v něm doplní. Našlo se nakonec celkem dost vyzyvatelů, ale Jiří Drahoš nakonec neuspěl, třetí skončil Pavel Fischer, který se rozhodl znovu kandidovat. Dalším neúspěšným kandidátem byl i lékař Marek Hilšer, který stejně jako Pavel Fischer a Jiří Drahoš nakonec našli útočiště v Senátu. Také Marek Hilšer se rozhodl svoji kandidaturu zopakovat, oznámil to už v listopadu 2019, tedy ještě před dobou koronavirovou. To poznamenávám z toho důvodu, že Hilšer během epidemie nebyl jako lékař příliš viditelný. Například jeho kolega ze Senátu a kolega lékař profesor Jan Žaloudík byl hlavně z počátku epidemie mnohem viditelnější, ale po té, co dostal nálepku “antirouškaře“ se raději z veřejného prostoru stáhl. Z lékařů byl během epidemie viditelný například také motolský lékař, olympijský vítěz v kanoistice a šestinásobný otec Lukáš Pollert nebo kardiochirurg Jan Pirk, či prezident lékařské komory Milan Kubek. Koronavirová epidemie lékařskému povolání ještě přidala na společenském kreditu, takže je možné, že Marek Hilšer nezůstane mezi kandidáty na prezidenta jako lékař osamocen. Jan Pirk je sice už sedmdesátník, ale to není v dnešní době žádný hendikep, americký prezident Joe Biden, který je teprve rok v úřadu, dokonce zvažuje, že by se v roce 2024 ucházel o znovuzvolení, a to mu už bude přes 80 let.

Současní a bývalí politici jako Miroslav Kalousek, Andrej Babiš nebo Václav Klaus zatím vyčkávají a obhlížejí terén. Kandidaturu také zvažuje například odborářský předák, předseda ČMKOS Josef Středula, naopak ji potvrdil miliardář Karel Janeček nebo bavič a moderátor Miloš Knor, či kandidát iniciativy Otevřeme Česko – Chcípl PES, Jakub Olbert. Oznámení kandidatury Karla Janečka překvapením nebylo, alespoň ne pro toho, kdo viděl přímý přenos z Českého slavíka, ale kandidatura Miloše Knora jistým překvapením byla, funkce prezidenta je přece jenom především vážená a vážná úloha. Rok před volbami svou kandidaturu oznámil také podnikatel v IT Karel Diviš. Domnívám se nicméně, že český volič je při prezidentské volbě poměrně konzervativní a dává přednost například politikům, kteří už zastávali nějakou významnou ústavní funkci. Z tohoto pohledu by měl větší šanci například předseda Senátu Miloš Vystrčil, ale ani ten zatím kandidaturu nepotvrdil. V poslední prezidentské volbě v roce 2018 nebyla žádná prezidentská kandidátka (v historicky první přímé volbě v roce 2013 byly tři kandidátky, Zuzana Roithová, Jana Bobošíková a Taťana Fischerová), a je celkem jisté, že v příští prezidentské volbě v roce 2023 prezidentské kandidátky opět zastoupeny budou. Svojí kandidaturu zatím potvrdila advokátka Klára Long Slámová, která je známá jako obhájkyně Jiřího Kajínka. O kandidatuře také uvažuje rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, které shodou okolností zítra končí mandát v čele brněnské univerzity, nebo Denisa Rohanová z České asociace povinných. Kandidaturu před několika dny potvrdila také bývalá ředitelka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

Velkým favoritem příštích prezidentských voleb je armádní generál, bývalý náčelník generálního štábu a bývalý předseda vojenského výboru NATO, Petr Pavel. Současná situace kolem Ukrajiny je velmi nervózní, Rusko v čele s Vladimírem Putinem požaduje od Západu nejrůznější záruky, že se NATO nebude dále rozšiřovat a Petr Pavel by jako bývalý vysoký činovník Severoatlantické aliance mohl v očích voličů představovat určitou záruku a ujištění, že tento problém nepřeroste v ozbrojený konflikt. Pavel je v této otázce aktivní na Twitteru, kde prezentuje svoje názory na vývoj situace. Petr Pavel by byl zajímavým kandidátem i z hlediska vrbětické kauzy, která v těchto dnech začala znovu rezonovat. Je zakladatelem iniciativy Spolu silnější a již začal objíždět zemi na motorce, oficiálně ale kandidaturu ještě nepotvrdil. Také bude důležité, jak se k jeho plánované kandidatuře postaví vládní koalice. Premiér Petr Fiala se vyjádřil celkem zajímavě: „Ukazuje se, že v části politického spektra, která podporuje naši pětikoaliční vládu, se už objevují různá jména. Aby se nám nakonec nestalo, že tady bude osm skvělých kandidátů, ale žádný z nich nebude mít šanci se dostat do druhého kola.“ Skoro to vypadá, jako kdyby premiér Fiala, který je také politologem, už dopředu počítal s tím, že do druhého kola postoupí Andrej Babiš, a zbývá tak pouze jedno volné místo, takže je potřeba postavit velmi silného kandidáta. Nakonec je to celkem logické, Andreji Babišovi se dostalo podpory od prezidenta Miloše Zemana, který ve druhém kole před čtyřmi roky obdržel 2,8 milionů hlasů. Ani Babiš svoji kandidaturu zatím neohlásil, ale pořízení obytného auta napovědělo, že k tomu také zřejmě dojde.

Rok před prezidentskou volbou 2023 začala předvolební kampaň naplno. V příštích dnech a týdnech ohlásí svoji kandidaturu další kandidáti a kandidátky. Miroslav Kalousek si například vzal čas na rozmyšlenou do konce zimy. Mluví se až o třicítce možných kandidátů, kandidaturu zvažuje například hudebník Michael Kocáb, či mediální magnát Jaromír Soukup. Snad se tedy bude jednat o čestnou a férovou kampaň. A snad se většina kandidátů rozhodne pro to, že budou sbírat podpisy, nakonec, jestli něco minulá prezidentská volba ukázala, tak hlavně to, že ti, kteří si zvolili snadnější cestu v podobě podpisů od poslanců a senátorů, skončili na chvostu konečného pořadí...

Autor: David Evan | neděle 30.1.2022 7:53 | karma článku: 11,71 | přečteno: 362x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik