Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

17. listopad: Boj za svobodu a progresivní (ne)demokracii?

17. listopad je Dnem boje za svobodu a demokracii. Taky Den studenstva. Progresivita je dneska v módě, máme progresivní média, progresivní politiky, progresivní Evropskou unii, ale také už třeba progresivní katolíky…

Americký prezident Joe Biden je teprve druhým katolíkem v Bílém domě. Tím prvním nebyl nikdo jiný než jiný člen demokratické strany J. F. Kennedy. Joe Biden se svým liberálním postojem k umělému přerušení těhotenství je nicméně tak trochu progresivním katolíkem, stejně jako papež František je se svým postojem ke stejnopohlavním párům progresívním papežem. Progresivní Evropská unie vymýšlí jak naplnit svůj Green Deal, jak snížit emise skleníkových plynů a dosáhnout uhlíkové neutrality. Budeme jezdit v ekologických elektromobilech, které nemají údajně žádné emise. Nyní vyšlo najevo, že při výrobě elektromobilu vzniká daleko více skleníkových plynů než při výrobě automobilu se spalovacím motorem. To ale nevadí. Důležité je, že se konají mezinárodní konference o životním prostředí, na které se politici sletí v letadlech s proudovými motory, v místě samotném už jenom na kole. Mimochodem, jeden takový přelet velkého dopravního letadla může lehce spotřebovat kolem 50 tun paliva, což odpovídá nájezdu zhruba jednoho milionu kilometrů u běžného automobilu se spalovacím motorem. To je sice na hranici životnosti, ale pořád to stačí na více než dvacet pomyslných přejezdů kolem zeměkoule po rovníku.

Připomínáme si nicméně 32 let od pádu komunismu, a jelikož dnešním hlavním celospolečenským tématem je jednoznačně očkování, tak jsem zavzpomínal, jak to tenkrát s očkováním bylo. Očkovalo se do ramene, a po očkování zůstávala jizva, neklamné znamení že byl člověk očkován. Jizva měla kruhovitý tvar, takže po zahojení vypadala jako očko, které se neustále dívá, odtud patrně pochází české slovo pro vakcinaci. A když se cvičenci na Spartakiádě postavili do řady, tak to vypadalo, jako kdyby byli všichni ze strany načipovaní. Možná, že to bylo iritující, takže moje generace se očkovala do ramene zezadu a nikoliv ze strany. Pamatuji si, jak na základní škole přišli zdravotníci, a cosi celé třídě injekcí aplikovali do zápěstí. Druhý den přišli znova, a komu se v místě vpichu nevytvořila žádná imunitní reakce, byl znovu přeočkován. Fungovalo to i bez povinné registrace a objednávání. Jako Husákovo dítě tedy nemám s očkováním žádný problém. Problém spíše vidím v tom, že vládě trvalo více než rok od začátku pandemie než se vakcíny dostaly k praktickým lékařům (bylo přece potřeba vybrat správného distributora), a že se zavřela očkovací centra v obchodních centrech. Člověk, který se chce dneska dát očkovat, snad aby jel rovnou na Hlavní nádraží do Prahy.

Očkování má zkrátka svoje výhody. Člověk nemusí chodit do karantény, nemusí se testovat a ve školství nemusí nosit roušku. Jak to bylo s tou nebohou paní učitelkou, která si nechala dát první dávku a potom, co se jí z toho neudělalo dobře, na druhou dávku už nešla, a tak musí nosit při vyučování respirátor, aby jí nebylo vidět na tvář a nebylo jí rozumět…? A že očkovaný člověk nemusí chodit do karantény, i když se stýká v domácnosti s nakaženými lidmi, kritizují už i virologové a imunologové. Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková v tom žádný problém nicméně nevidí a náměstkyně a hlavní hygienička Pavla Svrčinová pochopitelně také ne, jak by také mohla, její předchůdkyně se přece musela z úřadu poroučet po té, co poukázala na to, že premiér Andrej Babiš měl jít do karantény, a to přesto, že už měl za sebou jako první Čech první a druhou dávku. A s tím netestováním očkovaných to je vůbec nejlepší, protože pokud máte certifikát o bezinfekčnosti, můžete dneska chodit úplně všude včetně restaurací, i když máte teplotu, rýmu a kašel, nebo jak se dneska říká velkou virovou nálož. A potom je tady 22 tisíc nově nakažených za včerejší den (z nichž zřejmě nejméně 70 procent byli neočkovaní, jak jinak).

Petr Fiala, který je pověřený sestavením vlády, jde dneska za prezidentem Zemanem do Ústřední vojenské nemocnice se seznamem 18 jmen svého budoucího kabinetu, a shodou okolností včera prohlásil, že je připraven v nejbližší době převzít odpovědnost za vládu v Česku i s nepříznivě se vyvíjející epidemií koronaviru. A shodou okolností se téhož dne v laboratořích uskutečnilo rekordních téměř 80 tisíc PCR testů, a to přesto, že od 1. listopadu si neočkovaní musí hradit antigenní a PCR testy sami. Při tom v září a říjnu se (před volbami) provádělo v některých dnech pouze kolem asi 10 nebo 15 tisíc testů. Zkrátka testování PCR nabralo progresivní směr a zjistilo se překvapivě, že čím více testů se provede, tím více nakažených se odhalí. To je celkem jednoduchá metodika. Za to například s metodikou počtu očkovaných to, zdá se, tak jednoduché není. Ve stručnosti, do očkovaných se počítají i ti, kteří dostali druhou dávku před více než půl rokem (MeSES už dokonce navrhl zkrátit dobu mezi druhou a třetí dávkou na pět měsíců), takže když si vypůjčím analogii s tetanem, se kterou přišel známý neurochirurg Vladimír Beneš, tak tito “očkovaní“ jsou očkovaní asi tak jako je člověk očkovaný proti tetanu po dvaceti letech od posledního přeočkování....

Pokud jde o ten bývalý režim, vzpomněl jsem si ještě na příběh, který mi vyprávěl jeden známý. Povídal, že když byl na vojně, že se všichni museli povinně nechat ostříhat dohola. Vypadali jako chovanci nějakého ústavu, a tak potom přišel nový rozkaz, který stříhání dohola zakazoval. To mi přijde v souvislosti s dnešními progresivními vládami celkem zajímavé, možná by se mohly inspirovat. Mluví se o rakouském nebo bavorském modelu, o lockdownu pro neočkované nebo o neuznávání antigenních testů. Skutečností ale zůstává, že jedna třetina dospělé populace v Česku je stále neočkovaná. Když se k tomu připočítají ti, kteří absolvovali druhou dávku před více než půl rokem a neabsolvovali třetí dávku (IgG protilátky na koronavirus se přece neuznávají), tak je to možná polovina populace. Motáme se tedy stále v bludném kruhu, ze kterého se dá vystoupit pouze změnou špatné metodiky na ministerstvu zdravotnictví. Pokud první zprávou dne bude, kolik bylo za včerejší den pozitivních případů, a kolik se provedlo testů, tak se budeme blížit k další celostátní uzávěře, kterou si údajně nikdo nepřeje.

Autor: David Evan | středa 17.11.2021 10:28 | karma článku: 14,42 | přečteno: 314x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik