Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

103. výročí vzniku Československa ve znamení front na energie a očkování

Fronty, které bývají neodmyslitelně spojované s bývalým režimem, se kolem letošního 28. října znovu objevily. Nebyly to nicméně fronty na banány ani pomeranče, ale na poskytovatele energií a očkování proti koronaviru...

Letošní oslavy vzniku Československa jsou jiné, než na jaké jsme byli zvyklí. Prezident republiky Miloš Zeman nepředal v letošním roce státní vyznamenání 29 osobnostem, které se podle něj nějakým způsobem zasloužily o stát. Od 10. října je stále v péči lékařů ve střešovické nemocnici v Praze, a tak se předání vyznamenání přesunulo na Nový rok. Tolik v minulých týdnech diskutovaná aktivace článku 66 Ústavy tím zase nabrala trochu reálnějších obrysů, protože kdyby byl prezident schopen například přednést alespoň krátký projev a za pomocí kancléře vyznamenání předat, výrazně by se tím snahy na přenesení pravomocí prezidenta na premiéra a na předsedu Sněmovny snížily, a zároveň by se zvýšily i šance prezidenta při případném odvolání u Ústavního soudu, pokud k přenesení pravomocí dojde, a pokud by se proti takovému usnesení parlamentu odvolal. Snad se ale stav prezidenta nakonec zlepší.

Oslavy letošního 28. října tak byly skromnější, k národu promluvil premiér Andrej Babiš, který vyzval obyvatele k očkování a zmínil i energetickou krizi, která nastala kvůli zdražení energií na burzách, v důsledku čehož mnozí dodavatelé zkrachovali. Mezi nimi i náš druhý největší dodavatel energií Bohemia Energy. Společnost se brání tím, že za nic nemůže, protože se prý jedná o malou rodinnou firmu, která k téměř milionu zákazníků přišla zřejmě úplnou náhodou. Anebo za vše může herec Pavel Liška, který v reklamách na tuto rodinou firmu hrál, a za své účinkování v nich se po náhlém ukončení její činnosti omluvil. Zkrachovaly i další společnosti, některé měly třicet tisíc odběratelů, některé dokonce jenom několik desítek. Ukazuje se tak, jaký Kocourkov na českém trhu s energiemi panuje, kolik šíbrů a energošmejdů se vydává za solidní dodavatele, a jak snadno zákazník může ze dne na den o svého dodavatele přijít. A i když zákon pamatuje na dodavatele poslední instance, nezabránilo to tomu, aby se před různými poskytovateli tvořily fronty jako za bývalého režimu.

Dosluhující vláda Andreje Babiše se nicméně k celé věci postavila čelem. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček vytvořil dojem, že lidé budou moci už v příštím měsíci čerpat prostředky ve formě energošeků v rámci mimořádné okamžité pomoci, které by měly vyplácet úřady práce. Situaci přirovnal k živelním pohromám jako při tornádu nebo při povodni. Ministryně Maláčová ovšem jeho slova okamžitě dementovala s tím, že nic takového nepřipadá v úvahu, protože při mimořádné okamžité pomoci (jak už sám název napovídá), je nutné dokládat spoustu papírů včetně příjmů domácnosti a schvalování je individuální proces, který může trvat velmi dlouho. A pokud člověk nepatří do privilegované skupiny obyvatel, tak se jí nejspíš ani nedočká. V historii Československa nějaké žebračenky skutečně existovaly, takže i zde je na co navazovat.

Jestli energošeky v budoucnu opravdu budou, a jak budou vypadat, není ale zcela jasné. Jasné je nicméně to, že ceny energií půjdou stále nahoru, a že si za ně připlatíme. Situaci nechci vůbec zlehčovat, krach Bohemia Energy se dotkla statisíců lidí a podle oficiálních informací se necelý půlmilion domácností může dostat do značných problémů. Znám například rodinu, která měla právě zmíněného dodavatele a v současnosti jsou na tom tak, že spí se třemi dětmi v jedné místnosti, protože si nemohou dovolit vytápět celý dům, a dodávám, že oba dva manželé pracují. Na druhou stranu znám jinou rodinu, kde měli vysoké zálohy za energie, které za ně platil stát, a když jim přišel přeplatek, tak si za něj nakoupili obuv a oblečení v obavě, že by sociálka po nich přeplatek vyžadovala vrátit. Je to další velmi závažná otázka, na kterou bude muset nová vláda nějakým způsobem reagovat.

Na situaci v Evropě reagoval už i ruský prezident Vladimír Putin, který po té, co se do konečné fáze dostal projekt Nord Stream 2, vycítil další příležitost, jak se Západem oteplit vztahy, které rychle začaly klesat k bodu mrazu. A není lepšího prostředku, jak tyto ochladlé vztahy ohřát než je trocha toho ruského plynu. A tak ruský prezident uložil osobně řediteli Gazpromu, aby 8. listopadu otočil kohoutem a pustil plyn do Evropy, kde nejeden zásobník plynu zeje prázdnotou. Dá se předpokládat, že se tyto zásobníky opět naplní, a ceny zemního plynu se tak v průběhu příštího roku stabilizují. Na druhou stranu zde ale zůstává otázka, jak zabezpečit energetický mix v České republice tak, aby byl na takové propady a výpadky dodávek lépe připraven. Nová vláda se bude muset na tyto výzvy připravit, a také bude muset nějakým způsobem rozhodnout o dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech, a toto rozhodování mezi Američany, Francouzi a Korejci nové vládě vůbec nezávidím.

Jsem příznivcem spíše menších modulárních reaktorů než těch velkých, a pokud by se někdo podíval například na strategický plán Francie s výhledem do roku 2030, tak by zjistil, že Francie, která dodává reaktory typicky o výkonu 1,600 MW, na tyto malé modulární reaktory v tomto materiálu také pamatuje. Česko by mělo na druhou stranu zvážit svůj zamýšlený odklon od uhlí, protože se ukazuje, že se jedná stále o velmi stabilní a spolehlivý zdroj energie. A pokud se na to podívám opět z historického pohledu, tak bych řekl, že Československo bylo známé především kvůli těžkému průmyslu, kam se těžební průmysl bezpochyby řadí. Domnívám se tedy, že na nějaký útlum těžby by se v nejbližších letech nemělo vůbec pomýšlet, a naopak by se stát měl podívat po příležitostech, kde zahájit novou těžbu nebo ji obnovit.

Česká republika se totiž stala až příliš závislou na automobilovém průmyslu, který je ovšem v útlumu, a na nějaké velké oživení to nevypadá. Zamýšlená gigatovárna u Prunéřova je jen slabou náplastí na pomalu zašlou slávu těžebního průmyslu. I na to budou muset příští vlády myslet, aby se tradiční zdroje energie opět dostaly do středu dění a neustupovalo se zelenému šílenství.

Autor: David Evan | neděle 31.10.2021 10:22 | karma článku: 17,29 | přečteno: 304x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07,  aktualizováno  19:19

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik