Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šéf žalobců Pavel Zeman končí, kdo jej v horkém křesle nahradí?

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se rozhodl k 30. červnu skončit ve funkci. Svůj krok zdůvodnil tím, že je na něj v poslední době vyvíjen silný politický nátlak ze strany ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Ta to odmítá.

„Pociťuji, že v poslední době dochází k poměrně velkému tlaku na moji osobu. Byl jsem zvyklý tyto tlaky snášet, odrážet, čelit jim. Nicméně jsem si uvědomil, že v současné době věnuji velkou část svých sil a času právě odrážení těchto útoků a půtek. Je to čas, který bych měl věnovat státnímu zastupitelství,“ zdůvodnil v pátek Pavel Zeman svůj nečekaný krok, o kterém ministryni Benešovou dopředu neinformoval. „Chtěl jsem, aby to bylo trochu překvapení,“ řekl na vysvětlenou. To se mu dle všeho povedlo, protože ministryně Benešová byla tímto krokem skutečně zaskočená a ještě více ji zřejmě překvapily důvody, které Pavel Zeman uvedl. „Tlaky jsou poměrně velké. Ne že bych byl někdo, kdo by se bál, ale když věnujete většinu času těmto půtkám, tak si myslím, že je to celkem zbytečné.“

Když byl Zeman dotázán, jestli by mohl být konkrétnější, jaké politické tlaky či půtky má na mysli, tak k tomu příliš sdílný nebyl a odkázal novináře na veřejné zdroje, a na otázky, které se v poslední době v souvislosti s ním řešily. Ve veřejném prostoru se objevila informace, že Benešová chystá kárnou žalobu na Pavla Zemana kvůli jeho postupu v kauze Vrbětice ale také kvůli jeho působení na soudce Jana Czernina, když se Zeman snažil urovnat spor mezi svým kamarádem a právě vzdáleným příbuzným soudce. Zeman do tohoto sporu také ze své pozice zasáhl, třikrát se dovolal, došlo k podmíněnému odsouzení dvou úřednic. V tomto případě, kdy byla zpochybněna Zemanova nestrannost, se však nedá o žádném politickém tlaku mluvit, byla to jeho vlastní iniciativa. Podle toho, jak se Marie Benešová vyjádřila pro Právo měla tato kárná žaloba obsahovat obě dvě kauzy. To už bylo na Pavla Zemana zřejmě příliš, a tak se rozhodl odejít se vztyčenou hlavou.

Podle Pavla Zemana se za jeho působení podařilo za deset a půl roku ve funkci udělat státní zastupitelství nezávislým, apolitickým, sebevědomým a efektivním. „Státní zástupci se nebojí a zároveň při své práci zachováváme jednu z hlavních zásad právního státu, totiž rovnost občana před zákonem. Lidově se tomu říká – padni, komu padni.“ Obávám se, že tato slova by dneska podepsal málokdo. Na svém blogu jsem například velmi podrobně referoval o soudním řízení se starostkou Žatce a bývalou senátorkou Zdeňkou Hamousovou. Jenom ve stručnosti: trestní příkaz za řízení v opilosti zněl na 110 tisíc a zákaz řízení, starostka proti tomu podala odpor, u soudu státní zástupkyně požadovala 100 tisíc, soudce Jan Jouza vynesl začátkem roku rozsudek na 90 tisíc. Jelikož se ani jedna strana proti rozsudku neodvolala, tak se rozsudek počátkem května stal pravomocným. Má toto být skutečně příklad sebevědomého státního zastupitelství? Skutečně to dokazuje rovnost občanů před zákonem, a “padni komu padni“?

Sami novináři si začali všímat, že za stejné delikty je v mnoha případech navržen a vyměřen zcela odlišný trest. A samozřejmě se na to nejvyššího státního zástupce ptali. Odpověď se dá vždycky skrýt do různých kliček a háčků o různých podrobnostech případu, nicméně já raději uvedu konkrétní případ muže, který se obnažoval na dětském hřišti. Nafotil jsem ho, fotky jsem zaslal místní samosprávě, která je předala na policii. V tomto případě byli i další svědci, kteří u tohoto muže viděli i další, závažnější věci veřejného pohoršení, nicméně policie záležitost předala na Městský úřad, kde se záležitost řešila jako přestupek. Na jiném místě, v jiném kraji, byl za tento stejný delikt jiný muž odsouzen k trestu odnětí svobody nepodmíněně. Takže ani tento konkrétní příklad určitě není dokladem toho, že jsou si všichni před zákonem rovni, a že platí “padni, komu padni.“ Lidé tento problém nerovnosti před zákonem vnímají jako korupci, která je stále vnímána jako hlavní problém života v Česku.

Na doplnění snad ještě uvedu svojí osobní zkušenost s Pavlem Zemanem, respektive s Nejvyšším státním zastupitelstvím. V polovině prosince roku 2017 jsem Pavlu Zemanovi napsal kvůli jedné záležitosti, o pár dní na to jsem absolvoval výslech kvůli zařazení mojí osoby mezi podezřelé z loupežného přepadení Komerční banky v Podbořanech a Kadani. A začátkem roku 2018 jsem z Nejvyššího státního zastupitelství obdržel odpověď na prosincové podání, která byla zaslána obyčejnou poštou. Státní zástupkyně JUDr. Lenka Chmelová mi sdělila, že k mému podání nejsou příslušní, a že tato záležitost byla postoupena Okresnímu státnímu zastupitelství v Lounech. Když jsem následně upozornil, že mi tato zpráva měla být zaslána do datové schránky, bylo mi následně sděleno, že dne 3.1.2018 na Nejvyšším státním zastupitelství datové schránky nefungovaly, tudíž to jinak nešlo. Podle mých informací však “odstávka“ trvala pouze od 1.1.2018 do 2.1.2018. Ale i kdyby na Nejvyšším státním zastupitelství datové schránky nefungovaly ještě 3.1.2018, neopravňuje je nic, aby mi byl dopis zaslán obyčejnou poštou. Na obálce je navíc datum 4.1.2018, což je datum, kdy datové schránky již v každém případě musely fungovat a nebyl tak žádný důvod zasílat mi dopis obyčejnou poštou.

Snad abych ještě tento neslavný příběh dokončil. Jelikož jsem vyslovil podjatost Okresnímu státnímu zastupitelství v Lounech, tak se následně do této věci vložilo Krajské státní zastupitelství, které tuto záležitost postoupilo na Krajské státní zastupitelství v Plzni, kde tato věc nějakou dobu spočívala a teprve v druhé polovině června roku 2018 jsem ze státního zastupitelství obdržel zprávu, že vlastně vůbec není jasné, z jakého důvodu jsem byl mezi podezřelé dvojitého loupežného přepadení zařazen (pachatel byl již mezitím dopaden a usvědčen). Přesná formulace státního zástupce zněla: „..., přičemž nemohu posoudit na základě jakých informací a jakými myšlenkovými pochody došla policie k tomu, že byste mohl být z prověřované loupeže podezřelý.“ Pokud to neví státní zástupce, já tím méně. Ale že by tato slova vyznívala nějak sebevědomě, to se, myslím, říct rozhodně nedá. Je to samozřejmě velice tristní a vůbec nevím, jak napasovat tento případ na slova Pavla Zemana o nezávislém, sebevědomém a efektivním státním zastupitelství, stále mi to totiž nějak nepasuje.

Na druhou stranu Pavel Zeman několikrát skutečně projevil osobní odvahu. Nebál se znovu otevřít kauzu Čapího hnízda, nebál se odmítnout pozvání na Pražský hrad, a údajně sehrál i jistou roli při vyšetřování vrbětické kauzy, která ho v posledním roce podle jeho slov ještě přiměla k tomu, aby ve své funkci nejvyššího státního zástupce setrval. Nebýt toho, svůj odchod by zvažoval už dříve. O tom, že Pavel Zeman o svém konci ve funkci šéfa žalobců uvažoval již delší dobu, svědčí také to, že vloni kandidoval na soudce Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Zeman také připustil, že deset let je dlouhá doba, a že začal hledat nové výzvy. Kdo jej ve funkci nahradí, zatím není vůbec jasné. Pokud nebude do 30. června vybrán žádný nástupce, Nejvyšší státní zastupitelství povede současný náměstek Igor Stříž jako statutární zástupce. Zdá se však, že ministryně Benešová bude navzdory výzvám opozice, aby výběr nechala až na novou vládu, navrhovat nějaká jména z řad současných nebo bývalých státních zástupců. Hovoří se o bývalém olomouckém státním zástupci Romanu Kafkovi, nebo o bývalém pražském vrchním zástupci Stanislavu Mečlovi.

Otázkou však ale také zůstává, zda v době, kdy vrcholí kauza Vrbětice a také kauza Čapího hnízda, vůbec někdo pár měsíců před volbami projeví o tento post zájem...

Autor: David Evan | neděle 16.5.2021 19:57 | karma článku: 10,75 | přečteno: 249x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 741x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 988x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost

David Evan

Děsivé svědectví z Českého Malína na Ukrajině

Minulou neděli se v Žatci konal slavnostní vzpomínkový akt k uctění památky obětí Českého Malína na Ukrajině. Vystoupila zde i dcera jednoho z přeživších, paní Alena Trojovská, která přečetla následující svědectví svého otce.

17.7.2022 v 15:59 | Karma: 15,52 | Přečteno: 457x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsme odstěhovali lidickou ženu z Lidic

Stalo se to asi před dvaceti lety. Lidická žena Božena Vodrážková se stěhovala se svým synem do Kladna. V té době v Lidicích žilo ještě asi 17 lidických žen, pokud si dobře vzpomínám. Dnes už tam žije jedna jediná.

13.6.2022 v 11:09 | Karma: 12,19 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

David Evan

Před 80 lety zemřel Heydrich. A gestapo se dostalo poprvé na Lidice

Dopis, doručený v roce 1942 do slánské továrny Palaba na výrobu baterií, je stále tak trochu záhadou, výročí je ale důležité, operace Anthropoid přinesla mrtvé na jedné straně, aby umožnila život milionům na straně druhé...

5.6.2022 v 7:57 | Karma: 8,55 | Přečteno: 292x | Diskuse| Společnost

David Evan

Česko potřebuje Ministerstvo energetiky jako sůl

Situace v energetice v Česku není uspokojivá. Chybí jasná, dlouhodobá koncepce, která by energetiku stabilizovala. A pokud se nepodaří energetiku rychle zkrotit, inflační cenová spirála se bude točit dál a dál...

1.6.2022 v 15:32 | Karma: 9,54 | Přečteno: 275x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hokejové MS ve Finsku jde do Play off, Češi se stěhují do Helsinek

Světový šampionát ve Finsku postoupil do vyřazovacích bojů. Národní tým se v zítřejším čtvrtfinále střetne s německým výběrem v Helsinkách, musí se tedy z Tampere stěhovat. Zápas začíná už v 15:20.

25.5.2022 v 12:03 | Karma: 5,39 | Přečteno: 98x | Diskuse| Společnost

David Evan

Macron nebo Le Penová? Francie rozhodne, kdo bude jejím novým prezidentem

Pokud Macron v neděli uspěje, stane se po dlouhé době francouzským prezidentem, který obhájil druhé pětileté období. Marine Le Penová kandiduje zřejmě naposledy, i v tom je tato prezidentská volba speciální.

23.4.2022 v 9:22 | Karma: 8,23 | Přečteno: 226x | Diskuse| Společnost

David Evan

Policejní prezident Vondrášek: Kriminalita v Česku dlouhodobě spíše klesá

Minulý týden jsem zažil několik otřesných zážitků, které se do policejních statistik zřejmě nezapíšou, ale i tak policii zaměstnávají. Kriminalita sice údajně klesá, ale policie má stále více práce a v ulicích není moc vidět.

18.4.2022 v 12:56 | Karma: 12,10 | Přečteno: 394x | Diskuse| Společnost

David Evan

Nový policejní prezident Martin Vondrášek představil svoje priority

Jan Švejdar, který stál v čele policejního sboru necelé čtyři roky, odešel do civilu. Na jeho místo usedl jeho dosavadní první náměstek Martin Vondrášek, který v pátek představil veřejnosti svoje priority a svůj tým.

3.4.2022 v 7:47 | Karma: 10,04 | Přečteno: 346x | Diskuse| Společnost

David Evan

Člověk v tísni se distancoval od vládního návrhu. Je prý "naprosto nekompetentní"

Člověku v tísni se zřejmě nelíbí, jakým způsobem vláda řeší ubytování utečenců z Ukrajiny. Vláda prý vůbec nenaslouchá a její návrh je nekompetentní. Jsou ale kritická slova organizace Člověk v tísni na místě?

23.3.2022 v 16:09 | Karma: 42,75 | Přečteno: 10563x | Diskuse| Společnost

David Evan

ZOH v Pekingu končí, Nagano bude mít 25 let, a Jágr má 50!

Finové slaví svoje první olympijské zlato v ledním hokeji, Slováci získali bronz, čeští hokejisté se poprvé nedostali ani mezi nejlepší osmičku. Krize českého hokeje pokračuje už více než deset let a stále se prohlubuje...

20.2.2022 v 13:54 | Karma: 10,39 | Přečteno: 240x | Diskuse| Společnost

David Evan

Bude prezidentská volba v roce 2023 zajímavější než ty předchozí?

V lednu příštího roku by Česko mělo znát jméno svého nového prezidenta nebo prezidentky. Kdo se ujme úřadu po Miloši Zemanovi a usedne na Hrad? Jisté je, že historicky třetí přímá prezidentská volba bude velmi zajímavá.

30.1.2022 v 7:53 | Karma: 11,71 | Přečteno: 362x | Diskuse| Společnost

David Evan

Operace Anthropoid po 80 letech stále budí vášně

Předseda Senátu Miloš Vystrčil ve svém novoročním poselství zmínil 80. výročí od seskoku skupiny Anthropoid do tehdejšího Protektorátu. V letošním roce 2022 uplyne 80 let od roku 1942, který změnil průběh 2. světové války.

2.1.2022 v 10:37 | Karma: 20,79 | Přečteno: 588x | Diskuse| Společnost

David Evan

Priority ČR na další roky aneb kolik jaderných reaktorů vlastně postavit?

S blížícím se koncem roku a s nastupující novou vládou se objevují otázky, jaké budou priority České republiky nejen v příštích letech ale i desetiletích. Jak to bude s energetickou soběstačností a s takzvanou udržitelností...

12.12.2021 v 14:53 | Karma: 15,83 | Přečteno: 277x | Diskuse| Společnost

David Evan

17. listopad: Boj za svobodu a progresivní (ne)demokracii?

17. listopad je Dnem boje za svobodu a demokracii. Taky Den studenstva. Progresivita je dneska v módě, máme progresivní média, progresivní politiky, progresivní Evropskou unii, ale také už třeba progresivní katolíky...

17.11.2021 v 10:28 | Karma: 14,42 | Přečteno: 314x | Diskuse| Společnost

David Evan

103. výročí vzniku Československa ve znamení front na energie a očkování

Fronty, které bývají neodmyslitelně spojované s bývalým režimem, se kolem letošního 28. října znovu objevily. Nebyly to nicméně fronty na banány ani pomeranče, ale na poskytovatele energií a očkování proti koronaviru...

31.10.2021 v 10:22 | Karma: 17,29 | Přečteno: 304x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik