Kauza Vrbětice přehledně: 11 dní rozhodujících skutečností, na kterých je veřejný zájem

9. 05. 2021 15:53:56
Zatímco Jan Hamáček ohledně své cesty do Moskvy stále mlčí, každý den se do veřejného prostoru ke kauze Vrbětice dostávají nové informace. Podle veřejných zdrojů se zdá, že Jan Hamáček svou cestu do Moskvy skutečně plánoval.

Veřejnost stále ohledně cesty vicepremiéra Jana Hamáčka neví vše, ale ukazuje se, že rozhodným časovým obdobím je jedenáct dní od 7.dubna do 17. dubna. Z veřejných zdrojů se tak dá sestavit jednoduchá časová linka, která už v této chvíli tvoří ucelený řetězec a je z ní patrné, že Jan Hamáček svou cestu do Moskvy opravdu plánoval.

Středa 7. dubna 2021: Vicepremiér Jan Hamáček, ale také například ministr zahraničí Tomáš Petříček, premiér Babiš a další se dozvídají o Vrběticích. Nejedná se sice o tu “opravdu definitivní“ zprávu, která bude hotova až 16. dubna, ale i tak je jasné, že situace je vážná. Jan Hamáček začíná okamžitě jednat a povolává českého velvyslance v Moskvě Pivoňku do Česka. Jeho verze o kamufláži tady dostává první trhlinu. Povolat velvyslance, aby Rusko nemělo žádné podezření, nepůsobí zrovna věrohodně. Kvůli koronavirovým omezením Pivoňka přiletí do Prahy až ve středu 14. dubna. Pivoňkovo povolání do Česka však nemuselo být jenom kvůli Vrběticím, mohla v tom být i plánovaná cesta do Moskvy. Je tedy možné, že nápad na cestu do Moskvy se zrodil právě zde. Podle vyjádření řady diplomatů však není obvyklé, aby byl velvyslanec povolán, aniž by byl o tom informován ministr zahraničí. Zastírací manévr tady dostává další vadu na kráse, tento postup mohl totiž vzbudit spíše jenom podezření.

Čtvrtek 8. dubna 2021: Jeden den před konáním volebního sjezdu ČSSD. Hamáčkovi vyzyvatelé jsou Tomáš Petříček a Kateřina Valachová, která se přihlásila na poslední chvíli. Hamáček půjde na sjezd s jednoduchým plánem, jak oslovit delegáty. Chce dovládnout s hnutím ANO až do podzimních voleb, ve kterých chce, aby se jeho strana ČSSD dostala do Sněmovny. A chce to udělat tak, že se bude orientovat na tzv. Zemanovy voliče. Povolání Michala Haška na ministerstvo vnitra či zvolení nejdéle sloužícího ministra průmyslu a obchodu Urbana do čela středočeské organizace to jenom podtrhuje. Cesta do Moskvy by ČSSD mohla přihrát ještě více Zemanových voličů.

Pátek 9. dubna a sobota 10. dubna 2021: Online Sjezd ČSSD. Hamáček je zvolen hned v prvním kole, získává těsnou ale nadpoloviční většinu 52% hlasů. Petříček získává pěkných 35% hlasů, ale okamžitě se začíná diskutovat o jeho konci v čele ministerstva zahraničí. Kateřina Valachová, která zvolila nejtvrdší rétoriku vůči hnutí ANO a vůči vládnímu angažmá ČSSD ve vládě Andreje Babiše oslovila nějakých 12% delegátů. 10. dubna se na sjezdu diskutuje program sociální demokracie, ale ve vzduchu stále visí odvolání Tomáše Petříčka a už se otevřeně spekuluje o jeho nástupci Lubomíru Zaorálkovi. Navolí se také nové vedení, podle Jana Hamáčka vychází ČSSD ze sjezdu silnější a jednotnější.

Neděle 11. dubna a pondělí 12. dubna 2021: V neděli se schází Jan Hamáček s Tomášem Petříčkem, aby mu sdělil, že bude navrhovat jeho odvolání z funkce ministra. Žádné oficiální důvody nebo výtky směrem k jeho práci ale podle Petříčka nezazněly. V pondělí na tiskové konferenci konané v Černínském paláci Tomáš Petříček oznamuje, že jako ministr zahraničí končí, o jeho nástupci ještě není jasno. Jan Hamáček se později vyjádří, že odvolání Tomáše Petříčka z funkce s jeho cestou do Moskvy nijak nesouviselo, a že kdyby Petříček ministrem zůstal, tak by to s odhalením kauzy Vrbětice bylo daleko horší. Obě dvě tato tvrzení však plavou na vodě. Za prvé, podle všeho byla cesta již několik dní plánovaná a za druhé, nebyl důvod pochybovat, že by Petříček situaci nezvládl, jeho postoje vůči Rusku byly známé včetně například podpory opozičního lídra Navalného, kterému vyslovil veřejnou podporu.

Úterý 13. dubna a středa 14. dubna 2021: V úterý hodil Lubomír Zaorálek do plánu výměny na ministerstvu zahraničí vidle, když na tiskové konferenci oznámil, že má na ministerstvu kultury dost rozdělané práce, a že se mu nechce na lusknutí prstu tuto práci opustit. Hamáček tak stále zůstává pověřeným ministrem zahraničí. To však zřejmě není hlavní příčina jeho pozdějšího úterního kolapsu. Jako pravděpodobná příčina tohoto kolapsu se spíše jeví to, že na Hamáčka dolehla tíha okamžiku. Nyní už totiž bude muset svou cestu do Moskvy oficiálně oznámit a ve hře je mnohé: sněmovní volby, přízeň Hradu, vakcína Sputnik V, ale samozřejmě také Vrbětice a možnost uskutečnění pražského summit Biden- Putin. A to je dost na to, aby to s jedním zamávalo. Ve středu na svém twitteru Hamáček svou cestu do Moskvy oficiálně oznamuje a také přidává informaci o možnostech konání americko – ruského summitu.

Čtvrtek 15. dubna 2021: Kolem 10. hodiny dopolední se za Hamáčkem na ministerstvu vnitra zastaví hejtman Pardubického kraje Netolický, aby mu poblahopřál ke znovuzvolení předsedou ČSSD. Hamáček mu sděluje, že má plán dohodnout v Moskvě nákup jednoho milionu vakcín Sputnik, a tím se v předvolebním klání zviditelnit. Dále prý Hamáček Netolickému také svěřil, že se to premiéru Babišovi vůbec nelíbí, protože očkování prý nemá na starosti ministerstvo vnitra, ale že ho to nezajímá, a že obchod v Rusku domluví, a tím zachrání ČSSD ve sněmovních volbách. Večer se koná na ministerstvu vnitra ještě jedna schůzka, o které se již ví téměř vše. Je známa identita všech šesti účastníků a také to, že se na této schůzce diskutovala Hamáčkova cesta do Moskvy v souvislosti s kauzou Vrbětice. Jaká tato souvislost byla však není zcela jasné, zdá se, že sami účastníci se na tom nemohou shodnout.

Pátek 16. dubna a sobota 17. dubna 2021: Podle informací Seznam Zpráv účastníci večerní schůzky na ministerstvu vnitra Janu Hamáčkovi jeho cestu rozmluvili. Nicméně v pátek Jan Hamáček svoji cestu do Moskvy odvolal až po naléhání premiéra Babiše, oficiálně tedy po dohodě. Dnešek přinesl také další vysvětlení: ve hře byl i Pražský hrad, který byl do plánování Hamáčkovy cesty zapojen, proto se Hamáček do odvolání cesty zřejmě nijak nehrnul. Páteční odvolání cesty do Moskvy Jan Hamáček později označí za jedinou vadu na kráse jinak skvělého zastíracího zpravodajského plánu, který měl českou veřejnost informovat o tom, že za útokem na dva muniční sklady ve Vrběticích v roce 2014 stála ruská vojenská tajná služba GRU. O tom ještě v pátek BIS dodá už definitivní zprávu a rozběhne se kolečko s informováním všech povolaných osob včetně prezidenta a připraví se odvetná akce v podobě vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády, kteří jsou považování za ruské agenty. V sobotu večer je na tiskové konferenci konečně informována veřejnost prostřednictvím premiéra Babiše a vicepremiéra Hamáčka.

Premiér Babiš Hamáčkovu verzi o zastírací kamufláži nepodpořil, naopak řekl, že letadlo bylo “připraveno“, a že neví, co by více k tomu dodával. Že vládní speciál byl skutečně objednán, je také oficiálním výstupem komise pro kontrolu tajných služeb, jejímž šéfem je předseda STAN Vít Rakušan. Mlčení Jana Hamáčka k věrohodnosti jeho cesty do Moskvy v tuto chvíli nepřidává. Mohla to být hvězdná hodina českých tajných služeb. Mohla to být hvězdná hodina české diplomacie. Hamáčkova plánovaná – neplánovaná a stále nevysvětlená cesta do Moskvy však toto všechno nečekaně zkalila. Diplomaticky Česko podpořilo jenom několik převážně východoevropských zemí, země na západ na tuto kauzu hledí spíše s rozpaky a považují ji nejspíš za součást předvolebního boje, a konečně Rusko zařadilo Českou republiku na seznam devíti nejvíce nepřátelských zemí...

Našli jste v článku chybu? Napiště mi, prosím, do emailové schránky nebo do komentářů...

Autor: David Evan | neděle 9.5.2021 15:53 | karma článku: 16.67 | přečteno: 598x

Další články blogera

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma článku: 24.24 | Přečteno: 559 | Diskuse

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma článku: 14.62 | Přečteno: 392 | Diskuse

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma článku: 30.49 | Přečteno: 739 | Diskuse

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma článku: 20.86 | Přečteno: 987 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 177 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 131 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 236 | Diskuse
Počet článků 231 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2005

Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...