Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obětoval Andrej Babiš česko-ruské vztahy, aby dovládl až do řádných voleb?

Včerejší tisková konference premiéra Andreje Babiše a Jana Hamáčka o tom, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích stojí ruské tajné služby, přišla jako blesk z čistého nebe. Její načasování vzbuzuje nejrůznější otázky.

Od včerejšího večera, kdy tato informace zazněla z úst premiéra a vicepremiéra na brífinku, po kterém nebylo možné položit žádné otázky, se v Česku o ničem jiném nemluví. Podle zprávy BIS za útokem stojí ruské tajné služby, a především dva muži, Alexander Petrov a Ruslan Boširov, kteří měli provést první útok v říjnu 2014 na jeden sklad ve Vrběticích na Zlínsku, při kterém zemřeli dva lidé. Policie po útočnících v pátek vyhlásila pátrání. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka však policie věděla o dvojici mužů od začátku. V roce 2018 po útoku novičokem na dvojitého agenta Skripala a jeho dceru v britském Salisbury se navíc zjistilo, že se jedná o příslušníky ruské tajné služby GRU. Nedá se tedy předpokládat, že by po téměř sedmi letech došlo ve vyšetřování k nějakému dramatickému průlomu. Jisté otázky však mohou vyvstat v souvislosti se zrušenou cestou Jana Hamáčka do Moskvy, a také s hlasováním o nedůvěře vládě ve Sněmovně, které bylo avizováno a naplánováno na příští týden.

Po té, co v úterý komunisté vypověděli vládnímu hnutí ANO smlouvu o toleranci vlády, se část opozice (koalice Spolu) začala zabývat hlasováním o důvěře ve Sněmovně. Komunisté totiž dali najevo, že by případné hlasování o nedůvěře vládě podpořili, ale sami ho iniciovat nechtěli. Koalice Spolu vyzvala premiéra Babiše, aby v nejbližším možném termínu Sněmovnu požádal o důvěru, což Babiš odmítl s tím, že důvěru dostal v roce 2018, takže to není třeba opakovat. Dále se vyjádřil, že by se jednalo o destabilizaci České republiky v době pandemie, a že si přeje dovládnout do řádných sněmovních voleb konaných na podzim. Opozice se tak začala shánět po podpisech, kterých je třeba k tomu, aby hlasování o nedůvěře bylo vyvoláno a začala plánovat mimořádnou schůzi Sněmovny. Piráti se starosty se k hlasování o nedůvěře postavili rezervovaně, protože preferují spíše rozpuštění Sněmovny, ale proti tomu je zase hnutí SPD a komunisté.

Další linkou příběhu je odvolání Tomáše Petříčka z postu ministra zahraničních věcí. Po sjezdu ČSSD konaném minulý víkend se znovuzvolený předseda sociálních demokratů Hamáček s Petříčkem sešel, aby mu sdělil, že bude navrhovat jeho odchod z vlády. V pondělí Petříček skutečně odstoupil, aniž by byl znám jeho nástupce, a tak se vicepremiér Hamáček ujal řízením Černínského paláce sám, než se na toto místo někdo najde. A někdy od poloviny týdne se začalo mluvit o cestě Jana Hamáčka do ruské metropole, cílem cesty měla být ruská vakcína Sputnik V a domluva na dodávkách do Česka po případném schválení Evropskou lékovou agenturou. Zvláštností ale bylo, že nebylo jasné, od koho měl Hamáček mandát, ani kdo tuto cestu zadal. Obvykle totiž takové cesty zadává a schvaluje vláda i s konkrétním mandátem a cílem cesty. Premiér Babiš navíc tvrdil, že vakcín je v Česku nasmlouváno dost, a že se obejdeme i bez Sputniku. Vypadalo to jako soukromá iniciativa vicepremiéra Hamáčka hrazená z veřejných zdrojů, což také bylo médii kritizováno.

Hamáčkovou zahraniční cestou do Ruska se chtěla v pátek zabývat i Sněmovna, ale nakonec hlasy SPD a KSČM napomohly tomu, že se jeho mise na plénum nedostala. Babiš nejprve Hamáčkovi cestu nedoporučil, a později mu ji zatrhl, a to shodou okolností ve stejný den, kdy se v jeho schránce v 16:54 objevila definitivní zpráva od BIS ohledně útoku na muniční sklad ve Vrběticích. A po té, co tuto zprávu obdržel, začal ihned konat, informoval okolí prezidenta, následovala u prezidenta schůzka s Hamáčkem, a včerejší nečekaný večerní brífink. Opozice by chtěla nyní vědět, odkdy Hamáček o zapojení ruské tajné služby do útoků na muniční sklady ve Vrběticích věděl. Jestli cestu do Moskvy plánoval s vědomím, že za útoky ve Vrběticích stály ruské tajné služby, či nikoliv. Objevily se totiž informace, že Hamáček chtěl odjet do Moskvy, i když už tyto informace měl. To však Hamáček odmítá a s odvoláním na to, že se jedná o informace v režimu tajné, se k dalším věcem nechce vůbec vyjadřovat.

Premiér Babiš by naopak chtěl, aby tajná zpráva BIS byla zveřejněna. Hraje tím o čas svůj a svojí vlády. Přeje si dovládnout až do podzimních řádných voleb, a pokud možno, tak ne v demisi. Vzhledem k tomu, co jsem uvedl, není až tak podstatné, od kdy Jan Hamáček o zapojení ruské tajné služby věděl. Tuto informaci měl už nějakou dobu i Tomáš Petříček jako ministr zahraničí a policie o zapojení dvojice mužů z ruské GRU věděla od začátku. A pokud tuto informaci měl Petříček jako ministr zahraničí, musel ji vědět i Jan Hamáček jako vicepremiér a ministr vnitra. Jisté je tak pouze to, že česko-ruské vztahy utrpěly nejsilnější ránu od invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968, čemuž odpovídá krok z české strany, tedy vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády, kteří zítra odletí do Ruska. Dá se očekávat, že se tím na svých jednáních bude zabývat také EU a NATO. Mluví se i o mimořádném summitu EU. A vzhledem ke krokům USA a plánované přítomnosti britských válečných lodí v Černém moři, se Rusko opět dostává do mezinárodní izolace.

Autor: David Evan | neděle 18.4.2021 18:29 | karma článku: 20,41 | přečteno: 804x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnují kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Nejvyšší soud odmítl dovolání střelce z úřadu práce. Potvrdil mu doživotí

26. dubna 2024  10:15

Nejvyšší soud potvrdil Jiřímu Dvořákovi doživotní trest vězení za násilné útoky na několik žen v...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik