Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ve stínu "flákance": Zrodila se ve Sněmovně nová předvolební či povolební koalice?

Že poslanci začali po Novém roce chodit do práce si díky nezařazenému Lubomíru Volnému všiml asi úplně každý. Ještě před tím nicméně proběhlo zajímavé hlasování, které kvůli této aféře tak nějak zapadlo. Rýsuje se nová koalice?

Minulé úterý se Miroslav Kalousek vzdal po 22 letech svého poslaneckého mandátu, když se vyjádřil, že si nepamatuje, že by předvolební kampaň do podzimních sněmovních voleb začala záhy po Novém roce. Jelikož v těchto volbách nebude kandidovat považuje za racionální odejít již nyní. Sněmovna povstala a tleskala. Že se předvolební kampaň rozjela na plné obrátky, se ukázalo ještě téhož dne při hlasování o návrhu senátní verze zákona o evidenci skutečných majitelů.

Senátní verze zákona o evidenci skutečných majitelů zaručovala, že uchazeč o veřejné dotace či zakázky musí státu přiznat svoji skutečnou identitu, že se nemůže například schovávat za anonymní akcie. Jednalo se tedy o jasný protikorupční návrh, který však nebyl přijat. Protikorupční vládní koalice složená z poslanců ANO a ČSSD se ponejvíce hlasování zdržela, někteří poslanci ANO hlasovali dokonce proti tomuto návrhu. Nakonec nejlépe toto hlasování charakterizuje následující tabulka:

Přítomno bylo 175 poslanců, ke schválení senátní verze tak bylo zapotřebí 88 hlasů, pro byli Piráti, KSČM, ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a dva nezařazení poslanci, celkem 76 poslanců. Ke schválení tohoto protikorupčního návrhu zákona tak scházelo pouze 12 hlasů. Poslanci SPD se hlasování zdrželi, při tom právě jejich hlasy mohly rozhodnout o tom, že tento zákon bude schválen v senátní verzi. Také není příliš jasné, co se na této verzi nelíbilo čtyřem poslancům ANO, Pavlu Plzákovi, Milanu Ferancovi, Petru Sadovskému a Karlu Turečkovi. 

Že by to mělo něco společného s holdingem Agrofert, který stejně jako ostatní firmy může žádat o dotace bez toho, aby odkryl skutečnou majetkovou strukturu? Senátní verze zákona o evidenci skutečných majitelů, která by zlepšila vymahatelnost zákona, tak neprošla jenom kvůli poslancům hnutí ANO a SPD. Při tom si troufám říci, že kdyby se hlasovalo na začátku funkčního období této Sněmovny, tak by zákon v senátní verzi měl šanci projít. Nyní se ale hraje již o podzimní volby do Sněmovny, a tak se okamurovci z SPD zřejmě přidali k babišovcům z ANO, a zdrželi se hlasování.

Je to možný zárodek nějaké předvolební nebo povolební spolupráce? Hnutí ANO a SPD mají k sobě blízko v otázkách migrace a migrační krize, naopak se rozcházejí v přístupu k Evropské unii. Společným rysem obou hnutí je také to, že mají poměrně malý úspěch v Senátu. Hnutí ANO v posledních senátních volbách ztratilo, a SPD, pokud vím, nikdy žádného senátora ani nemělo. Není tedy divu, že se ani jednomu hnutí Senát jako pojistka demokracie příliš nelíbí a senátní verze zákonů nepodporují nebo shazují ze stolu.

Pokud se jedná o přístup k Evropské unii, Andrej Babiš svoji vládu charakterizoval jako proevropskou, nicméně v poslední době v souvislosti s koronavirovou krizí Evropskou unii několikrát kritizoval. Nelíbí se mu například pomalý proces schvalování vakcín nebo jejich pomalé nakupování, tvrdí, že kdyby Česko nebylo Evropskou unií přibržděno, byli bychom s vakcinací mnohem dále. Může se stát, stejně jako mnohokrát v minulosti se stalo, že Babiš otočí a stane se vzhledem k Evropské unii mnohem rezervovanější.

Prezident Zeman po volbách pověří zástupce nejsilnější strany (hnutí), která volby opanuje a získá v Poslanecké sněmovně nejvíce mandátů. Dvojkoalice (Piráti, STAN) a trojkoalice SPOLU tak budou mít nejspíše smůlu. Podle posledního průzkumu by tyto dvě zmíněné volební formace mohly ve volbách získat dohromady přes padesát procent hlasů. Hnutí SPD má stabilně kolem 10 procent a hnutí ANO kolem 25 procent. Do voleb je sice ještě daleko, může se leccos změnit, ale zdá se, že pokud Miloš Zeman pověří sestavením vlády Andreje Babiše jako vítěze voleb, tak jeho dva pokusy na sestavení vlády můžou velmi snadno selhat a nová vláda nebude ani do konce tohoto roku...

Autor: David Evan | pondělí 25.1.2021 13:12 | karma článku: 15,51 | přečteno: 658x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Nejvyšší soud odmítl dovolání střelce z úřadu práce. Potvrdil mu doživotí

26. dubna 2024  10:15

Nejvyšší soud potvrdil Jiřímu Dvořákovi doživotní trest vězení za násilné útoky na několik žen v...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik