Očkovací strategie státu spíše připomíná Babišovu státní účtenkovou loterii

16. 01. 2021 11:55:56
Včerejší spuštění registrací na očkování seniorů starších 80 let doprovázela řada problémů. Během dopoledne se ke své rezervaci dostaly asi tři tisíce z nich a registrovalo se jich přes osmdesát tisíc. Vláda to považuje za úspěch.

Včera v osm hodin ráno byl spuštěn na adrese registrace.mzcr.cz dlouho očekávaný registrační on-line systém, který by měl zájemcům o očkování přiřadit rezervaci, takzvaný slot, tedy místo a čas, kde by se měli dostat ke své vakcíně proti nemoci COVID-19. Během několika prvních minut internetové stránky navštívilo kolem sedmdesáti tisíc zájemců, z nichž mnozí hlavně z důvodu zasílání ověřovacích sms zpráv, nemohli svoji registraci dokončit.

Například, PIN kód jim přišel příliš pozdě, takže již nebyl platný, a museli si vygenerovat nový PIN kód. Podle dostupných informací během první hodiny čekalo ve frontě několik desítek tisíc sms klíčů, bez kterých nebylo možné registraci uskutečnit. Po té se díky reakci mobilních operátorů podařilo propustnost sítě navýšit, a sms začaly přicházet do několika vteřin. Ministr Jan Blatný později tuto situaci přirovnal k silvestrovské půlnoci, kdy si lidé vyměňují miliony zpráv a telefonátů.

Ještě stále doznívala aféra s odvoláním ředitele Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavla Březovského, který byl údajně pod velkým tlakem od premiéra Babiše, aby vakcíny, co nejrychleji zaočkoval. Přesný text Babišovy SMS přinesly dnes ráno seznamzpravy.cz. Babiš, který sám sebe označuje za "krizového manažera z jiného světa", se rozhodl věnovat mikromanagementu, v této zprávě píše ředitelům státních zařízení, že očkování probíhá příliš pomalu, a že je třeba přidat na tempu. Z jakého důvodu dostal SZÚ tak velké množství vakcín, když zde pracuje jenom několik desítek lékařů, však není jasné.

Na několik minut včera údajně zkolabovala i koronavirová linka 1221, kde se mohli senioři telefonicky na očkování registrovat. Můžeme tedy polemizovat, jestli spuštění on-line registrací byl úspěch, nebo ne. Vláda je spokojená, protože se během prvního dne podařilo zaregistrovat zhruba 116 tisíc seniorů starších 80 let, což je více než čtvrtina z celkového počtu 431 tisíc lidí v této věkové kategorii. Senioři, kterým se to nepodařilo, to mohou podle ministra Blatného zkusit i v následujících dnech, přičemž o své přednostní místo nepřijdou.

Blatný tím měl na mysli pravděpodobně to, že registrační on-line systém se měl od 1. února otevřít pro širokou veřejnost. Andrej Babiš jako vůdčí osobnost v očkovací strategii státu však zařadil zpátečku, když si uvědomil, že ke včerejšímu dni nebylo očkováno ani na sto tisíc lidí, a tak mu přijde zbytečné, aby se v tuto chvíli mohli registrovat běžní občané, kteří mají o očkování zájem. Podle jeho odhadu se totiž během prvního čtvrtletí letošního roku podaří naočkovat pouze senioři a lidé z dalších rizikových skupin.

Když na začátku roku Babiš mluvil o spuštění rezervačního systému od 1. února, tak bylo zřejmé, že vláda nemá ještě nic připraveného. Babiš chaoticky mluvil o tom, že lidé budou do systému sami zadávat svoje neduhy jako je vysoký krevní tlak, cukrovka nebo obezita, což jim zaručí, že se v pořadníku posunou do vyšších pater, a přijde na ně řada dřív. "No, tak to samozřejmě potom někdo zkontroluje, určitě jako, pokud by někdo tam dával nějaké jiné údaje," koktal Babiš na Primě. Takže desítky tisíc údajů potom "někdo zkontroluje", tomu říkám strategický management jako hrom.

Že má Babiš jako krizový manager přesné informace ukázal mimo jiné i tím, když řekl, že obézních lidí v Česku je údajně necelých sto tisíc. Není ale vůbec jasné, jak k takové informaci došel. Lidí trpících obezitou je v Česku totiž několikanásobně více, jsou jich minimálně stovky tisíc. Je jasné, že by bylo daleko jednodušší registraci navázat například na lékový záznam, který vloni v červnu vláda s velkou pompou konečně spustila, nebo na nějaký mezinárodní skórovací systém onemocnění, jako je například ASA, který má každý člověk k dispozici u svého ošetřujícího lékaře, apod.

Zamýšlený způsob, který vláda v očkovací strategii "vymyslela", a který je založen na dobrém slovu a následné kontrole je naprosto amatérský a nepřijatelný. Většina skeptiků měla pocit, že během první a druhé očkovací fáze, tedy během očkování zdravotníků a seniorů nad 80 let, nedojde k žádným velkým problémům, očekávali, že ty se dostaví až během třetí a čtvrté fáze. Problémy kolem odvolání ředitele SZÚ a včerejší problémy se spuštěním registrací po internetu nicméně ukazují, že vláda má problémy již během těchto raných fází, kdy je proočkováno minimum obyvatel.

Stížnosti se týkají také toho, že celý proces je byrokraticky náročný, že je třeba před očkováním provádět pohovor, vyplňovat lejstra, zadávat údaje do počítače, atd., a tak jedno takové očkování může trvat i tři čtvrtě hodiny. Očkovací strategie státu tak připomíná spíše babiškovku, tedy státní účtenkovou loterii, kterou propagoval Andrej Babiš jako ministr financí na podporu elektronické evidence tržeb, která je založena na něčem podobném - zadejte on-line informace do počítače, a možná, že budete vylosováni...

Andrej Babiš také poznamenal, že problém je v tom, že "příliš mnoho lidí komunikuje", a že by si tito lidé měli raději hledět svojí vlastní práce. Asi má opět jako před měsícem pocit, že je to "na povely, a ne na diskusi." Nicméně o očkovací strategii už vláda mluví od loňského září, a vypadá to, že opět nebyla schopná připravit nic víc než jakýsi na půl fungující paskvil. Domnívám se, že všechno šlo zařídit lépe a jednodušeji bez složitých ověřovacích PIN kódů, o kterých mobilní operátoři ani nevěděli, a dokonce možná i bez nutnosti přístupu na internet, ale to by vláda musela více delegovat pravomoce (například na kraje), a nechtít získat populistické body jenom pro sebe.

Autor: David Evan | sobota 16.1.2021 11:55 | karma článku: 23.10 | přečteno: 471x

Další články blogera

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma článku: 24.24 | Přečteno: 559 | Diskuse

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma článku: 14.62 | Přečteno: 392 | Diskuse

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma článku: 30.49 | Přečteno: 739 | Diskuse

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma článku: 20.86 | Přečteno: 987 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.43 | Přečteno: 782 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 32.26 | Přečteno: 2955 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 325 | Diskuse
Počet článků 231 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2005

Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...