Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kontroverzní rekonstrukce radnice v Žatci za téměř 50 milionů finišuje. Moc se ale nelíbí

Rekonstrukce radnice v Žatci za téměř 50 milionů se i přes malé zpoždění blíží ke svému konci. Hlavní dodavatel společnost Metall Quatro ve městě prováděla již řadu veřejných zakázek, z nichž nejedna vzbudila nemalé kontroverze..

Historická budova žatecké radnice ze 14. století dostala nový kabát, a to doslova. Kromě nové střechy je nově natřená i fasáda, která dostala novou barvu, místo tradiční bílé barvy, na kterou byli všichni po mnoho let zvyklí, je nyní pískově (okrově) žlutá. Došlo i na výměnu oken. Někteří změnu vítají, jiní jsou mnohem rezervovanější už jenom proto, že na fasádě místy vystupují nepěkné flekaté stopy. Někteří zase kritizují hodiny na radniční věži. V interiéru došlo na rekonstrukci sociálního zařízení a skleněného atria, které je nyní zcela průhledné. Nově mají být některé prostory radnice klimatizovány. Většinu nákladů pokryjí dotace z Integrovaného regionálního operačního programu IROP.

Společnost Metall Quatro prováděla v Žatci v letech 2017 až 2018 například rekonstrukci městské knihovny za 15 milionů korun, což byla rozsáhlá rekonstrukce, kdy se celá knihovna musela vystěhovat, ale když se vše na konci roku 2018 opět nastěhovalo nazpět, tak se zjistilo, že se nějak zapomnělo na výtah...knihovna není stále bezbariérová. „Způsob, jak výtah do budovy umístit, se objevil až v době, kdy byla rekonstrukce knihovny připravená. Nebylo už možné instalaci výtahu do ní zahrnout. Výtah do budovy připravujeme, bezbariérovost budovy má poměrně velký význam,“ vysvětlila tehdy starostka Zdeňka Hamousová. Knihovna byla otevřená s ročním zpožděním na začátku loňského roku. Nicméně již za pár měsíců začala nově opravená zelenkavá fasáda opadávat...

Problém s výtahem se dostal na veřejnost, jiné věci moc ne. Například se zapomnělo ještě na střešní zábrany, aby ze střechy v zimě nepadal sníh. Ředitelka knihovny si měla zavolat na shoz sněhu hasiče, kteří práci provedli, ale upozornili, že tam zábrany nejsou, a že to nemohou dělat pokaždé. V projektové dokumentaci měly zábrany být, a tak prý na pomoc přispěchali památkáři, že zábrany nepovolili, protože se jedná o historickou budovu v centru města...A to přesto, že jiné budovy v centru tyto zábrany mají, a jsou ještě starší a historičtější jako například Městské divadlo z roku 1848. Tomu se nicméně říká, že ruka ruku myje.

Další nemalé kontroverze vzbudila rekonstrukce městského koupaliště z roku 2012 za 150 milionů korun. Oficiální stránky společnosti Metall Quatro odhalují, že "Stavba obsahuje plavecký a zážitkový nerezový bazén + brouzdaliště, vodní atrakce, tobogán, skluzavky, hlavní budovu se šatnami, technologií a saunou, příjezdovou komunikaci vč. parkoviště + inženýrské sítě." Problém je nicméně v tom, že brouzdaliště na koupališti není, a město se v minulém roce začalo zabývat tím, že ho nechá postavit. To ale není vše. Podle projektu totiž mělo být na koupališti šest plaveckých drah, namísto toho byly zhotovitelem postaveny jenom čtyři. Radnice při tom slibovala koupaliště již na léto 2010.

To je pro společnost  Metall Quatro celkem typické. Zpoždění při rekonstrukcích se dá ještě celkem pochopit. Tím spíše u historických budov jako je žatecká radnice, jejíž rekonstrukce měla být skončena v březnu. Co je ale celkem méně pochopitelné, je menší rozsah prací proti zadání, či proti projektové dokumentaci. A to se projevilo i při rekonstrukce radnice. Novou fasádu totiž měla dostat i budova veřejných záchodků za radnicí. V současnosti nemá ani novou střešní krytinu, ani fasádu, a to je tři měsíce po termínu velmi zarážející. V minulosti se tyto budovy rekonstruovaly vždy současně, včetně střešní krytiny a fasády.

Společnost Metall Quatro vysoutěžila v Žatci kromě koupaliště, knihovny a radnice ještě další zakázky, Domov pro seniory, interní oddělení městské nemocnice, rekonstrukci 3. základní školy, gymnázia, a další, což vzhledem k tomu, jak některé rekonstrukce probíhaly, stojí za povšimnutí. Díky kandidatuře Žatce do UNESCO, získalo město z evropských peněz Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) přes sto milionů korun. Kromě historické budovy radnice se díky prostředkům IROP opravy dočká ještě Mederův dům (Mederhaus), který byl již v kritickém stavu, také synagoga, která je druhá největší v Čechách, a dům v historickém centru na Žižkově náměstí.

Autor: David Evan | čtvrtek 4.6.2020 13:36 | karma článku: 10,02 | přečteno: 334x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik