Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Senátorka Zdeňka Hamousová (za ANO) byla vydána trestnímu stíhání. Čelí ale dalším výzvám

Předsedkyně senátorského klubu hnutí ANO a starostka Žatce Zdeňka Hamousová řídila před Velikonocemi opilá. Senátem byla 20. května vydána k trestnímu stíhání, jako starostka Žatce ale musí čelit dalším neméně závažným výzvám...

Starostka a senátorka se 9. dubna ještě nad ránem v rámci silniční kontroly podrobila odběru krve, který potvrdil více než jednu promile alkoholu. Za své jednání se před hlasováním o svém vydání veřejně omluvila nejprve v Senátu, který ji vydal k dalšímu vyšetřování, a den po té i před jednáním zastupitelstva města Žatec, když mluvila o zkratkovitém jednání, osobním selhání, a o tom, že svého jednání lituje. Budiž senátorce ke cti, že sama hlasovala pro své vydání, a že se k věci postavila čelem. Snad bude mít dost sil čelit i další výzvám, které jí na žatecké radnici čekají.

Mluvím-li o radnici, ještě u ní chvilku zůstanu. V současnosti je totiž před dokončením rozsáhlá rekonstrukce radnice za zhruba padesát miliónů korun, kterou prováděla společnost Metall Quatro. Tato společnost v minulosti vysoutěžila ve městě řadu veřejných zakázek včetně rekonstrukce městské knihovny, domova pro seniory, koupaliště, či 3. základní školy a Chrámu chmele a piva, o kterém bude ještě řeč. Zkrátka celkem dost zakázek na to, aby radnice byla s touto společností spokojena. O tom, jak v loňském roce probíhala rekonstrukce střechy radnice, a jak létaly střešní tašky vzduchem nad hlavami Žatečanů, svědčí následující video, které zachytil jeden přihlížející.

Je patrné, že pokrývači porušují veškeré bezpečnostní předpisy, a kromě toho ještě ohrožují kolemjdoucí chodce. Je opravdu velké štěstí, že se nikomu nic nestalo. A je to celkem zajímavý úkaz, vezmeme-li v úvahu, že se to dělo uprostřed náměstí v centru města všem na očích, a že tito dělníci měli dost odvahy na to, aby svůj pozoruhodný fortel dávali všem na odiv. Měli zřejmě pocit, že se jim nic nemůže stát, i když nejsou přivázání, a že se nemůže nic stát ani nikomu jinému. Stejnému pocitu evidentně podlehli i někteří další z městských firem v Žatci nebo jejich dodavatelů, z nichž někteří dneska sedí na lavici obžalovaných.

To se týká zejména bývalého vedení Žatecké teplárny, která v minulém roce prohrála soud s dodavatelem štěpky o jedenáct milionů korun, které teplárna musela zaplatit. V současnosti je veden soudní spor, který se týká rekonstrukce kotlů, kde je mezi obžalovanými kromě městské společnosti bývalý předseda představenstva a dva stavbyvedoucí Metrostavu. Nepravdivé údaje předložené v žádosti na Státní fond životního prostředí (SFŽP) se mají týkat skladu na pět tisíc litrů lehkého topného oleje za 1,8 milionu korun. Místo toho byly nakoupeny menší nádrže, budova skladu nebyla postavena vůbec.

Součástí řízení je i nárok na náhradu škody pro Ministerstvo životního prostředí ve výši jeden milion korun. V současnosti byla nynějším vedením podána další žaloba kvůli dublované faktuře ve výši deset milionů, která byla proplacená rovněž společnosti Metrostav, a pochybnosti vzbuzuje i poradenská činnost ve výši devět milionů, kterou se má zabývat dozorčí rada. Škoda při rekonstrukci kotlů je vyčíslena téměř na jeden milion korun, celkově tak z této městské společnosti mohlo být vyvedeno až na dvacet milionů korun...Horké chvilky zažívá nicméně také Chrám chmele a piva (CHCHP), což je projekt za stovky milionů.

Podle zjištění vnitřního auditu už před více než rokem bylo zřejmé, že Chrám chmele a piva neodvádí povinné odvody, a celkový dluh na pojištění nyní činí několik milionů korun, a penále je více než za jeden milion korun. Podle všeho starostka Hamousová o těchto problémech CHCHP na základě vnitřního auditu věděla, a pokud ne, je to rovněž varující. Bývalý ředitel CHCHP byl odvolán teprve nyní, a dluh bude podle všeho zaplacen z veřejných prostředků města, což nikoho už asi ani nemůže překvapit. Chrám chmele a piva je komplex, který kromě Chmelového majáku zahrnuje ještě restauraci s vlastním minipivovarem, muzeum, kapucínskou zahradu, orloj, a další.

Problémů vzniklých za doby starostování senátorky Zdeňky Hamousové je opravdu dost a dost, a pravděpodobně se jedná jenom o pomyslnou špičku ledovce. Některé z nich vyvolávají další otázky, které se týkají financování. V porovnání s tím, se řízení pod vlivem alkoholu může zdát skutečně jenom jako zkratkovité jednání. A je nyní otázkou, jestli senátorka svou veřejnou omluvou přesvědčila veřejnost, zastupitele města a svoje kolegy v Senátu o tom, že se jedná o adekvátní reakci na její “osobní selhání“, a na problémy vzniklé za jejího působení v čele města, a že jako trestně stíhaná bude schopná těmto dalším výzvám nadále čelit.

A propos, proslýchá se, že když senátorka působila ještě jako ředitelka jedné žatecké školy neměla mít velké pochopení pro některé kolegy, kteří měli mít po nějaké oslavě druhý den zbytkový alkohol. Měla je údajně nechat přijmout okamžitou odpovědnost. Tuto informaci mám z učitelských kruhů, doufejme tedy, že i senátorka bude schopná vyvodit osobní odpovědnost, vzhledem k tomu, že jí senátorské funkční období končí letos na podzim, to nebude mít lehké...

 

Autor: David Evan | pondělí 1.6.2020 13:59 | karma článku: 16,72 | přečteno: 1045x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 741x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 989x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik