Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zanedbala vláda bezpečnostní opatření v boji proti onemocnění COVID-19?

Od čtvrtka 14 hodin Česko přešlo do nouzového stavu. Dneska vláda bezpečnostní opatření ještě zpřísnila. Jsou zavřené školy, restaurace, kadeřnictví a další služby, obchody kromě potravin, drogerie, a základní obslužnosti.

Podle Ministerstva zdravotnictví  je v Česku v současnosti 150 případů nákazy novým koronavirem SARS-CoV-2. Přehledná tabulka na stránkách ministerstva zdravotnictví www.mzcr.cz/dokumenty/koronavirus-2019-ncov-aktualni-data_18455_4122_1.html, která ukazovala mezidenní nárůsty nicméně zmizela a nahradila ji nová stránka, která již tak přehledná není. Oč je tato stránka méně přehledná, o to více obsahuje sloupcových grafů, koláčů a spoustu dalších užitečných  informací. Proč zmizela původní stránka tak není zřejmé.

Od středy jsou zavřené školy, ve čtvrtek se omezil provoz restaurací, platí zákaz vstupu do rizikových zemí, od pondělí se zastaví zahraniční autobusová, vlaková a letadlová doprava. Občané, kteří jsou v zahraničí, tak musí k návratu  do země využít individuální osobní dopravu. Počet nakažených novým koronavirem nicméně den ode dne roste, nabízí se tak otázka, jestli vláda neměla s těmito bezpečnostními opatřeními přijít dříve, jestli nepřichází takříkajíc s křížkem po funuse. Uvedu pro příklad svoji vlastní zkušenost z minulého měsíce.

Je tomu asi tři týdny, co jsem šel na kontrolu do největšího zdravotnického zařízení v České republice, do motolské fakultní nemocnice v Praze, a když jsem zašel v hlavním vestibulu na záchod nestačil jsem se divit. Na těchto záchodech to rozhodně nevypadalo tak, jako že ve světě řádí zákeřná koronavirová epidemie. Marně jsem hledal dezinfekci, stačilo by i tekuté mýdlo, ale ani to zde bohužel nebylo. Nefungoval ani automatický vysoušeč na ruce. Malá potřeba se prováděla do podivného žlabu, který jsem viděl naposled někdy v postkomunistické éře v pivnicích a nálevnách čtvrté cenové skupiny...

Tento odpudivý stav má možná svoje opodstatnění v tom, že má zabránit určitým lidem, aby se zde shromažďovali. Všiml jsem si totiž, že zmizely i lavičky před záchody, které zde při mojí poslední návštěvě ještě byly. Za normálních okolností by člověk pochopil, že se nemocnice brání tomu, aby se zde shromažďovali lidé bez domova, na druhou stranu  to bylo pouze 11 dní před tím, než se v Česku objevily první tři případy nakažených koronavirem, a všechna média už dávno naplno informovala o tom, jak se vyvíjí situace v Číně a dalších postižených zemích.

Mediální a informační kampaň z minulého týdne ještě zesílila a Ministerstvo zdravotnictví vydalo letáčky, které byly distribuovány do každé poštovní schránky, do každé domácnosti. Je to úctyhodný výkon, na druhou stranu nechápu, proč týden dva před propuknutím koronavirové nákazy v České republice nevyvíjelo ministerstvo větší úsilí v informační kampani s důrazem na prevenci. Naopak se v ní dopustilo i řady faulů. Za ten nejhorší se ministr zdravotnictví Adam Vojtěch lékařce Soně Pekové telefonicky omluvil. Dostal prý špatné informace od svých lidí ze Státního zdravotního ústavu.

Náměstek ministra zdravotnictví epidemiolog Roman Prymula zase tvrdil, že laboratoř Státního zdravotního ústavu na rozdíl od soukromé laboratoře Tilia vyšetřuje vzorky "mnohem detailněji", což se rovněž ukázalo jako nepravdivá informace, protože soukromá laboratoř prováděla diagnostiku zcela totožnou metodou, ve stejném rozsahu, pouze s tím rozdílem, že toto vyšetření bylo několikrát levnější než v Národní referenční laboratoři. To bylo zřejmě tím posledním důvodem, proč tato soukromá laboratoř dostala od ministerstva na testování koronaviru stopku.

Profesor Roman Prymula jako epidemiolog a lékař molekulárnímu sekvenování nepochybně rozumí, a nemůže se tak vymlouvat na to, že dostal ze Státního zdravotního ústavu mylné informace. Informační kampaň, kterou Ministerstvo zdravotnictví vede, tak utrpělo již několik vad na kráse. Zmizelá tabulka z webu ministerstva proti obvinění z neodborné manipulace s nakaženým vzorkem se jeví jenom jako nepatrná malichernost. Každopádně se zdá, že by se profesor Roman Prymula měl za svůj nepravdivý výrok soukromé laboratoři veřejně omluvit, protože pokud vím, nouzový stav země neznamená, že se člověk nemusí chovat slušně, ale právě naopak, slušnost by v těchto dnech měla být pro všechny na prvním místě, veřejné činitele nevyjímaje...

 

Autor: David Evan | sobota 14.3.2020 15:28 | karma článku: 14,19 | přečteno: 459x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik