Koronavirus je týden v Česku: Vše, co jste o něm (ne)chtěli vědět

8. 03. 2020 13:26:43
Koronavirus byl v Česku poprvé oznámen přesně před jedním týdnem, v neděli 1. března. Jednalo se o tři lidi, kteří se vrátili z Itálie. Od té chvíle zavládl mediální cirkus, který vyvrcholil v pátek, a stále úspěšně pokračuje...

Ministerstvo zdravotnictví nás prostřednictvím přehledné tabulky na svých stránkách informuje, kolik je aktuálně pozitivně testovaných lidí. Podle této tabulky je v současné době už 28 nakažených. A aktuální zpráva říká, že italský premiér Giuseppe Conte podepsal nad ránem dekret, kterým zavedl karanténu pro miliony obyvatel žijících na severu Itálie. K tomuto kroku ho přiměl velký nárůst nově nakažených lidí za posledních dvacet čtyři hodin.

Bezpečnostní rada státu musela být tento týden kvůli koronaviru Covid- 19 hnedle dvakrát. V pondělí se rozhodlo, že světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě se bude konat bez fanoušků, kterých mělo dorazit až sto tisíc. To vyvolalo rozhořčení nejen u fanoušků, kteří plánovali přijet, ale také u některých závodníků, které prázdné kulisy nebaví. Rozhodnutí kritizovaly největší hvězdy světového biatlonu Johannes Bö nebo Martin Fourcarde.

Ve středu následovalo další zasedání bezpečnostní rady státu a neslavné faux pas v přímém přenosu, kdy muž, který se vrátil z Itálie, se z televize z úst ministra zdravotnictví dozvěděl, že jeho test nebyl průkazný, a jeho dvě děti byly testovány s negativním výsledkem. Teprve asi o hodinu později se tyto informace dozvěděl z nemocnice od lékařů. A to ho samozřejmě nepotěšilo, nicméně takové online informace jsou zřejmě ve prospěch veřejného zdraví, takže práva pacienta musí stranou.

Vše nicméně odstartovala jeho manželka, která po návratu z Itálie zašla za svým lékařem, který ji doporučil test v soukromé laboratoři. Test vyšel pozitivně, a žena byla pokárána, že nešla za svým lékařem. Když se ukázalo, že se tak stalo, byla naopak pochválena. Jednalo se o šestou potvrzenou nákazu. Soukromá laboratoř ale již testovat na koronavirus nesmí, už to může jenom stát.

Zajímavý je také případ lékaře, který se vrátil nakažený z Itálie, a dva dny po té ještě ordinoval. Podle šéfa Sdružení praktických lékařů Petra Šonky však žádal povolení od hygienické stanice a povolení dostal. Po dvou dnech se už u něj naplno projevily příznaky, mezitím ošetřil na sto lidí. Nyní se bude posuzovat, do jak velké blízkosti se k těmto pacientům dostal, a podle toho se přistoupí individuálně k dalším opatřením. Některá média bohužel evidentně účelově informují pouze o tom, jak se zachoval nezodpovědně.

Pátek byl zatím v této mediální smršti jednoznačně nejvýživnější. Po zasedání členů vlády a hejtmanů se rozhodlo, že všichni, kdo se od soboty vrátí z Itálie budou automaticky v domácí karanténně pod pokutou až tři miliony korun. Počet domácích karantén přesáhl jeden tisíc lidí. A korunu všemu nasadil náměstek ministra zdravotnictví epidemiolog Roman Prymula, když uvedl, že kdyby se u nás všichni nakazili, zemřelo by 340 tisíc lidí. A to prý není možné. Co ale není možné, již z jeho výroku nevyplývá. Aby se všichni nakazili? Nebo aby zemřelo 340 tisíc lidí?

Jisté je tak pouze to, že reagoval na výrok kardiochirurga profesora Jana Pirka, který uvedl, že nový koronavirus je novým typem chřipky, a že média velice opomíjejí fakt, že se vrací například tuberkulóza. Pro příklad: Zítra to bude měsíc, co u Blšan na Podbořansku havaroval autobus se studenty žateckého gymnázia, kteří jeli do Rakouska na hory. Média o incidentu vzorně informovala. Ale že se na tomto gymnáziu objevil případ tuberkulózy, a celé gymnázium včetně učitelů muselo preventivně povinně absolvovat rentgen plic, už bylo v mainstreamových médiích zcela opomenuto.

Nebo kolik reportérů se pravidelně hlásilo před žateckým gymnáziem stejně jako před pražskou Bulovkou, kde byli na infekčním oddělení izolováni pacienti nakažení koronavirem? A kolik epidemiologů se k tomu vyjádřilo? Kolik tiskových zpráv se tohoto výskytu týkalo? Podle Pirka politici koronavirus zneužili. Má tato mediální bitva zakrýt skutečnost, že deficit státního rozpočtu za únor ve výši 27,4 miliard je největší od roku 1993? Nejvyšší deficit České republiky v historii? Podle mediální smršti v uplynulém týdnu to totiž skoro vypadá tak, že politici na první potvrzený případ čekali jako na smilování Boží...

Jisté je tak pouze to, že kvůli koronaviru zítra opětovně zasedne bezpečnostní rada státu...

Autor: David Evan | neděle 8.3.2020 13:26 | karma článku: 39.58 | přečteno: 9632x

Další články blogera

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma článku: 24.24 | Přečteno: 559 | Diskuse

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma článku: 14.62 | Přečteno: 392 | Diskuse

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma článku: 30.49 | Přečteno: 739 | Diskuse

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma článku: 20.86 | Přečteno: 987 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 18.43 | Přečteno: 564 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 188 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 155 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.10 | Přečteno: 228 | Diskuse
Počet článků 231 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2005

Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...