S porodnicí v Žatci už město nepočítá. Aneb: Što takája "bumáška"?

20. 02. 2020 12:04:43
Žatecká městská nemocnice získala od Ústeckého kraje šest milionů korun, v loňském roce hospodařila se ziskem. Dále se však potýká s personálními problémy. Vedení města usiluje o systematičtější podporu od kraje.

Přestože nemocnice vloni hospodařila se ziskem kolem pěti milionů korun, a od kraje dostala v letošním roce šest milionů, volá po systematičtější podpoře od kraje. S otevřením porodnice, která je už téměř dva roky zavřená, město už nepočítá. Vedení města a nemocnice usiluje o to, aby se Nemocnice Žatec stala součástí páteřní zdravotnické sítě Ústeckého kraje.

Porodnice v Žatci byla poslední v lounském okrese. Rodičky z okresu Louny tak musí jezdit do sousedních okresů, nejčastěji do Mostu, do Chomutova, Kadaně nebo do Slaného. Přesto Nemocnice Žatec tvrdí, že je okresní nemocnicí se spádovou oblastí kolem osmdesáti tisíc lidí. Pokud však jde o porodnici, tak by v této spádové oblasti bylo podle ředitele Jindřicha Zetka pouze 300 až 350 porodů ročně.

Tato čísla se zdají být v rozporu. Pokud je nemocnice okresní se spádovou oblastí osmdesát tisíc lidí, jak tvrdí, mělo by být porodů logicky více. Vedení nemocnice rovněž argumentuje pojišťovnami a "odbornými společnostmi", aniž by bylo zřejmé, co se pod tímto pojmem skrývá. Že by ale pojišťovny měly rozhodovat o tom, jak bude vypadat rozvoj zdravotních služeb v kraji, je trochu iluzorní pohled. Ústecký kraj připravuje aktualizaci Strategie podpory zdraví a rozvoje zdravotních služeb, která bude tuto problematiku řešit.

Rozporuplností kolem žatecké nemocnice je však více. Nemocnice se chystá přijmout dvacet zdravotních sester z Ukrajiny. Mzdové náklady prý budou z velké části kompenzovány tím, že se sníží počet přesčasových hodin, a to i v případě, že by se podařilo sehnat "několik" lékařů. Městu se příliš nelíbí ani to, že "veškeré financování na bedrech města."a volá po systematičtější podpoře od kraje. Město v loňském roce poslalo do nemocnice čtrnáct miliónů korun.

Ministerstvo zdravotnictví vyjadřuje žatecké nemocnici podporu. Náměstek Roman Prymula vyjádřil za Ministerstvo zdravotnictví doporučení, aby se stala páteřní nemocnicí Ústeckého kraje. Roman Prymula, zdá se rozumí stejně dobře komáru zika jako novému koronaviru, což je samo o sobě obdivuhodné. Není tedy už pouhým vakcinologem a povýšil na epidemiologa, není tedy divu, že je i odborníkem na potřeby Ústeckého kraje.

Rád a často se vyjadřuje téměř k čemukoliv, jak je to nicméně s jeho bezpečnostní prověrkou, kterou musí mít všichni náměstci, není ani po třech letech jasné. Nemocnice Žatec se chystá nedostatek personálu vykrýt náborem cizinců, kteří možná mají potřebnou kvalifikaci, ale s používáním Českého jazyka to už taková sláva není. K tomu se vztahuje jeden příběh z chirurgického oddělení. Jeden pacient se dostavil na toto oddělení na vyndání stehů po operaci. V zásadě šlo o rutinní záležitost. Lékař však vyžadoval neustále "bumášku". Bez ní, že prý nemůže nic udělat.

Pacienti v Ústeckém kraji by se tedy měli mít na pozoru, měli by vědět, co to taková bumáška je. Pro tyto účely jsem našel jeden užitečný odkaz. Pravděpodobně se jedná o nějakou lékařskou zprávu, doporučení, nebo by to mohla být i kartička od pojišťovny. Kdo ví. Slovanská vzájemnost je jistě dobrá věc, ale některá slova jsou natolik odlišná, že pokud člověk nežil velkou část svého života za éry Sovětského svazu, tak se prostě nechytá.

Nevím, jestli Roman Prymula ví, co to je taková bumáška. Můj skromný předpoklad je, že s jeho značnými znalostmi, to ví. Pro ostatní, kteří nemají takové znalosti by mohl na Ministerstvu zdravotnictví vytvořit nějakou brožurku, která by obsahovala slovníček nejpoužívanějších slovíček a frází, se kterými se čeští pacienti mohou v českých nemocnicích setkat. Zdá se totiž, že v některých nemocničních zařízeních by takové informace byly užitečnější než informace o výhodách očkování proti chřipce...

Autor: David Evan | čtvrtek 20.2.2020 12:04 | karma článku: 8.42 | přečteno: 408x

Další články blogera

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma článku: 24.24 | Přečteno: 559 | Diskuse

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma článku: 14.62 | Přečteno: 392 | Diskuse

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma článku: 30.49 | Přečteno: 739 | Diskuse

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma článku: 20.86 | Přečteno: 987 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 30.59 | Přečteno: 416 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.83 | Přečteno: 1478 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.96 | Přečteno: 250 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 189 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 253 | Diskuse
Počet článků 231 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2005

Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...