Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidice byly první, ale bohužel nikoliv poslední

Vypálení Lidic před 76 lety bylo pro svět šokem, který nešlo ničím ospravedlnit. Nikdo již nemohl pochybovat o tom, že nacistické Německo, vláda Třetí říše, je nelidský zločinecký režim.

Nacisté tento akt totiž s pečlivostí sobě vlastní zdokumentovali, natočili krátký film, svědectví o vyhlazení Lidic, který měl posloužit nacistické propagandě a ukázat nacistické odhodlání a sílu, které když si nacisté vzpomenou, dokáže bez problémů z mapy vymazat obec se školou, kostelem, domy, statky a rybníkem. Ve skutečnosti se ale právě tento záznam stal důkazem, a vyvolal ve světě obrovskou vlnu solidarity, a ve svém důsledku posloužil přesnému opaku toho, pro co byl pořízen.

Ukázky tohoto záznamu jsou k vidění v Památníku Lidice dodnes. Co se z Památníku ale na druhou stranu moc nedozvídáme je vlastní důvod, proč a jak se na Lidice vlastně přišlo. Expozice se spíše věnuje atentátu na Heydricha, paraskupině Anthropoid, můžeme zde vidět různé artefakty, mezi které patří například i velké dřevěné dveře od lidického kostela, které bůhví proč nacisté ušetřili, ačkoliv celá obec lehla bez pardonu popelem. Jediné co zbylo jsou základy kostela, školy a Horákova statku. O vztahu Anny Maruščákové a ženatého Václava Říhy, který na osud Lidic nejvíce dolehl, zde však zmínka není.

Kdysi jsem se na to ptal ředitele Památníku, který se mi to snažil vysvětlit tím, že to není to hlavní a důležité téma lidické tragédie. Na druhou stranu film Lidice z roku 2011 tuto linku již obsahuje, a to nám umožňuje se na lidickou tragédii podívat zase ještě z jiného pohledu. Říha chtěl získat srdce Anny Maruščákové, a protože v této době se začalo hodně mluvit o parašutistech, kteří skákali do Protektorátu, nenapadlo ho nic lepšího, než že se začne vydávat za odbojáře, který je na ně napojen, a po atentátu nechal Maruščákové dopis na vrátnici v Baterii ve Slaném, který naznačoval jeho přímé zapojení do operace.

Lístek byl ale zachycen, postoupen na kladenské gestapo, a potom již následovaly výslechy obou mladých lidí, a při nich se dostalo i na Lidice a na rodinu Horákovu, která měla syna v Anglii u letectva. Ačkoliv se zjistilo, že Říha nemá s parašutisty ani s domácím či zahraničním odbojem nic společného, a žádná spojitost mezi atentátem a Lidcemi se nenašla, bylo to to jediné, co týden po Heydrichově smrti gestapáci měli. A to málo stačilo, aby padl rozkaz na vyhlazení této obce, aby byli všichni muži starší patnácti let postříleni, ženy odvezeny do koncentráku, a osud dětí, jak známo, byl rovněž tragický, jen malá hrstka “geneticky hodnotných“ byla poslána na převýchovu.

K násilnému oddělení dětí od žen došlo v kapli kladenského gymnázia, kam byly z Lidic převezeny. Esesáci museli použít donucovací prostředky a zazněl i výstřel do stropu kaple. Ve filmu Lidice je tato kaple vyobrazena jako podivná tělocvična se slámou na zemi, žebřinami, bradly a dalším gymnastickým náčiním, které byste ve studentské kapli jenom těžko hledali. Nevím, kde se vzala věta, že lidické ženy byly převezeny do “tělocvičny“ kladenského gymnázia, nejspíše to bylo někdy v hluboké době komunismu, ale tato věta se tak dlouho opisovala a opisovala, až se stala uznávanou pravdou stejně jako stokrát opakovaná lež.

Mrzí mě to o to více, že jsem toto gymnázium navštěvoval, a každý den jsem tak chodil do školy kolem cedule s nápisem “Zde trpěly lidické ženy“. Takže žádná ušmudlaná tělocvična ale zvenku i zevnitř bohatě zdobená kaple s dřevěným kůrem a vším co má secesní kaple mít. Lidický ohlas byl pro válku zlomový, pomohl spojencům, které ještě více semknul v boji proti nacismu, pomohl samozřejmě i v uznání Benešovi a jeho londýnské vládě, a v neposlední řadě pomohl i tomu, aby Velká Británie a následně i Francie stáhly svůj podpis z Mnichovské smlouvy, čímž se otevřela cesta k poválečné obnově Československa v původních hranicích.

Lidice byly první a zároveň jedinou genocidou, ke které se nacistický režim přihlásil. Bohužel nebyla poslední. Dva týdny po Lidicích následovala osada Ležáky. Zde již byli postříleni nejenom muži ale i ženy. Děti z Ležáků se v polském Chelmnu připojily k těm lidickým, teprve potom byl jejich osud krutě zpečetěn. Ležáky nebyly narozdíl od Lidic po válce obnoveny. Nacisté později vypalovali obce i na dalších okupovaných územích, ve Francii, v Bělorusku, na Ukrajině, atd. Tyto válečné zločiny už ale raději nenatáčeli, ani se jimi nechlubili, zřejmě v té době už tušili, že se karta obrací, a že by to mohlo být použito proti nim...

 

Autor: David Evan | neděle 10.6.2018 1:00 | karma článku: 23,86 | přečteno: 776x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik