Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká televize porušila zákon, rozhodla Rada

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání RRTV mi dala za pravdu, když jsem ji upozornil na porušení zákona ve vysílání ČT ze dne 25.2.2018 v pořadu Interview ČT24. Rada se rozhodla, že upozorní ČT na porušení zákona.

Podrobně jsem se tomuto tématu věnoval ve svém blogu Udělala Světlana Witovská chybu...? Jednalo se o odvysílání autentických záběrů ze střelby na americké střední škole, při které přišlo o život sedmnáct mladých lidí. Tomuto videu nepředcházelo žádné upozornění ani slovní ani grafické, které by upozornilo na drastické záběry. Nyní mi již přišla od Rady odpověď, že tímto způsobem byla porušena dvě ustanovení § 32  odst. 1 zákona č. 231/2001 Sb., pod písmenem g) a pod písmenem f). Rada se rozhodla na tuto chybu Českou televizi upozornit.

Rozhodnutí Rady kvituji, ale předem říkám, že nejsem z těch, kdo by ČT jenom stále kritizoval. V souvislosti s probíhajícím MS v ledním hokeji v Kodani se musím ještě pozastavit nad rozhodnutím Rady udělit ČT pokutu 350 tisíc za přílišnou propagaci jistého fast foodu během šampionátu z roku 2015, který probíhal u nás v Praze a Ostravě. Asi nikoho nepřekvapí, že ani po třech letech soudních tahanic není stále rozhodnuto a případ se vrací na začátek k Městskému soudu v Praze, který pokutu již dvakrát zrušil...

Musím říct, že mi tento případ přijde celkem směšný, a myslím si, že Darina Vymětalíková si v improvizovaném studiu, do kterého si Pavel Richter přinesl na tácku celé meníčko od McDonald’s, počínala velice profesionálně, když nabízený hranolek rázně odmítla...Zkrátka je to příběh pro usmání a tomu, že se ČT nakonec rozhodla soudit, se ani nedivím, protože tady skutečně nikdo nepřišel k úhoně. Zatímco v případě, na který jsem upozornil Rada dospěla k závěru, že  ČT porušila ustanovení nezařazovat v době od 6:00 hodin do 22:00 hodin pořady a upoutávky, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých.

Zvláštní, jakým klíčem tedy Rada pro rozhlasové a televizní vysílání rozhoduje jednotlivé případy, mi není vůbec jasné. Jak jsou její rozhodnutí vyvážená? Stále to totiž vypadá tak, že Rada cedí komára a polyká velblouda. Mimochodem, hádejte, které články patří na mém blogu mezi nejčtenější? Je to série článků, která se týká pořadu "Rychlá hra" na TV Barrandov. Každý den se tyto články umisťují na prvních místech v mojí čtenosti, i když už je to pár pátků, co jsem se tomuto tématu věnoval. A lidé se mi stále ozývají, že byli podvedení, a to znamená, že tento pochybný formát stále funguje.

A Rada se tímto odmítla zabývat, s odkazem na to že se jedná o teleshopping. A tím bylo vše vyřešeno. Naopak ČT se tomuto pořadu věnovala ve své publicistice a dokonce zdokumentovala některé nekalé praktiky, ale nutno podotknout, že ani po odvysílání, a dokonce ani po té, co byl v jiných zemích tento formát zakázán, se nic nestalo. Zdá se mi, že oč méně se Rada stará o objektivní porušování zákona, tím více dbá na vyváženost zpravodajství, zpravodajských pořadů a politických debat.

Neváhá zahajovat správní řízení kvůli výběru či nevýběru hostů v nějakém pořadu. To je jistě velice pěkné ale zcela nedostatečné. Diváci si většinou jsou schopní totiž udělat svůj závěr sami, i když výběr hostů není zcela akurátně vyvážený. Navíc, jako v případě prezidentských kandidátů se může stát, že někdo pozvání odmítne, takže ten, kdo přijde, dostane logicky větší prostor. S tím se asi nedá nic dělat, a taky se nedá pokaždé měřit každému jeho slovo na vteřinu přesně, aby nemluvil o pět sekund déle než jeho oponent...

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání by se měla hlavně starat o to, aby se v televizi neobjevovaly nevhodné záběry, násilí, vulgarita, aby do pochybných pořadů nevolaly i zjevně nezletilé děti. Zatím to ale vypadá, že to, co Radě nejvíce v televizním vysílání vadí jsou hranolky. Rada si tím už mimochodem usekla pěknou ostudu. A jestli ČT pokutu za hranolky ve vysílání nakonec dostane, bude to směšné stejně jako jsou směšná a nevyvážená některá rozhodnutí RRTV.

Autor: David Evan | sobota 12.5.2018 18:30 | karma článku: 22,43 | přečteno: 1618x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik