Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dnešní Sněmovna: Kdyby Babiš nešel do politiky, stíhán by nebyl, myslí si opozice...!

Dnešní jednání Poslanecké sněmovny přineslo několik šokujících vystoupení z řad poslanců ODS a Pirátů, která ukázala, že si myslí, že stíhání poslanců Faltýnka a Babiše je pouze účelové. Přesto však hlasovali pro jejich vydání...

Sledoval jsem dnešní jednání Poslanecké sněmovny o vydání poslanců Faltýnka a Babiše a nestačil jsem se divit. Z vyjádření některých opozičních poslanců jasně vyplývá, že jsou přesvědčeni, že trestní stíhání těchto poslanců nastalo jenom proto, že tito pánové vstoupili do politiky. Kde je tedy ono okřídlené "Padni, komu padni!", kde je spravedlnost, která se zavázanýma očima na miskách vah měří každému správně a spravedlivě? Nechme ale nyní zaznít stenozáznam z dnešního vystoupení, aby si každý mohl udělat svůj vlastní názor.

Mikuláš Ferjenčík za Pirátskou stranu, který na plénu vystoupil zhruba v 11:38, řekl, že je názoru, že kdyby Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek nešli do politiky, že by dneska nebyli stíhání pro podvod. Aby mě někdo neosočoval z toho, že zkresluji jeho slova, přesný přepis jeho slov zní takto: "Já bych se chtěl zabývat tou větou, kterou často opakuje pan inženýr Babiš a pan Faltýnek, že kdyby nešli do politiky, tak by nikdo Čapí hnízdo nevytáhl. Já si myslím, že je to pravda." Piráti, jsou známi tím, že mají velice rádi autentické nahrávky, a tak tento stenozáznam jistě nebudou zpochybňovat.

Nyní se posuneme o několik minut dále k vystoupení poslance Pavla Blažka, který na plénu vystoupil v 11:54. Stenozáznam k jeho vystoupení říká toto: "V čem souhlasím s panem Ferjenčíkem, souhlasím s ním v tom, a to je docela důležitá věc, já si také myslím, že bysme tuto věc neprobírali, kdyby pan Andrej Babiš a pan Faltýnek nešli do politiky." Tolik přesná citace pana poslance Blažka. Co si má tedy běžný občan o tom vlastně myslet? Má si myslet, že se každému neměří stejně? Má si myslet, že orgány činné v trestním řízení pracují na objednávku?

Blažek z ODS jasně říká, že to je důležitá věc. Chce tím tedy zřejmě něco zdůraznit, něco o čem ví, co je mu známo. Však byl také šéfem vyšetřovací komise pro reorganizaci policie. Jsou to velmi znepokojivá slova, která dnes zazněla z řad ODS a Pirátů, protože vyznívají jako výsměch všem občanům, kteří si mysleli, že právní stát je tu od toho, aby se každému měřilo stejně. Oba politici nás však svými vystoupeními ujistili, že tomu tak není. Jejich svědomí jim však zjevně stejně nebrání v tom, aby pro vydání hlasovali. Není se co divit, jejich svědomí se řídí spíše nařízením jejich strany, nežli poslaneckým slibem, který složili.

Listina Základních práv a svobod v V. hlavě, čl. 40 ve 2. odstavci říká, že "každý, proti němuž je vedeno trestní řízení, je považován za nevinného, pokud pravomocným odsuzujícím rozsudkem soudu nebyla jeho vina vyslovena." Jinak se tomu též říká presumpce neviny. Někteří politici si to zjevně nemyslí, trestní stíhání považují za nepřekročitelnou překážku a podle některých vyjádření, která jsem sledoval v médiích, jdou někteří z nich ještě dál, když prohlašují, že jim vadí už jenom "problémy" nebo "opletačky" s policií.

Dnešní jednání Poslanecké sněmovny otevíralo oči. Přinejmenším v tom, že někteří opoziční poslanci jsou si vědomi toho, že Babišovo a Faltýnkovo stíhání v kauze Čapí hnízdo je politicky motivováno. Poslanec Blažek za ODS a poslanec Ferjenčík za Piráty to na dnešním jednání nepokrytě potvrdili. Poslanecká imunita je právě od toho, aby takovýmto politickým tlakům zamezila. Politické hrátky a stranická příslušnost jsou však evidentně ještě důležitější, a nic na tom nemění ani fakt, že Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš sami hlasovali pro svoje vydání...

O morálním kreditu poslanců, kteří sami připouštějí, že stíhání v kauze Čapí hnízdo je účelové, a přitom hlasují pro vydání, si může myslet každý své. Stejně tak si každý své může pomyslet o demokratičnosti politiků, kteří nectí presumpci neviny. Mnohá obvinění se často ukazují jako nepodložená, jako třeba v případě Věry Jourové, nebo v případě snahy obvinit Roberta Šlachtu, ale také třeba v případě bývalého ministra dopravy Víta Bárty, nebo v případě exministra Vladimíra Mlynáře. Osvobozující rozsudky však často přicházejí pozdě a obvinění se své pošramocené pověsti častokrát nikdy nezbaví...

 

Autor: David Evan | pátek 19.1.2018 14:01 | karma článku: 33,90 | přečteno: 1280x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla Rakušanovi matka oběti

25. dubna 2024  16:02

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Soud zrušil odsouzení Weinsteina za sexuální delikty, nařídil nový proces

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  15:52

Aktualizujeme Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik