Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezidentská volba jako (ne)veselé Silvestrovské téma

Prezidentská volba je tu za dva týdny, Silvestr už zítra, spojit tato dvě témata je asi odvážné, ale za pokus to stojí. O přízeň voličů bude usilovat devět mužů, které jsem z praktických důvodů rozdělil do tří váhových kategorií.

Je pochopitelné, že začneme váhou těžkou. Do té je zařazen současný prezident Zeman, Mirek Topolánek a Jiří Drahoš. Pokud jde o faktickou váhu, má Mirek Topolánek v tomto triu nepochybně převahu, proto se sluší začít právě s ním. A to přesto, že se mezi kandidáty dostal až na poslední chvíli a jeho kandidaturu musel ještě ve finále posvětit soud, protože tři z deseti senátorů, kteří Mirkovi Topolánkovi nominaci podepsali, se podepsali ještě někomu jinému. Topolánek tak měl fakticky jenom sedm unikátních senátorských podpisů, Drahoš se Zemanem získali oba přes sto tisíc podpisů od občanů.

Nakonec však Topolánek mezi kandidáty proklouzl a stal se ihned kandidátem vážným. Na Mirka Topolánka by určitě nebyl problém najít nějaké peprné věci, ale proč se stále hrabat v minulosti, když prezidentská kampaň nabídla dost jiných peprných momentů. Nejpeprnější moment pro Mirka Topolánka byl asi ten, když odpovídal na otázku ohledně Ukrajiny, a jelikož byl již dosti nervózní, protože si potřeboval nutně odskočit na záchod, odpověděl na mikrofon pro všechny v sále nepochopitelnou věc: "Věřte, že o té Ukrajině vím hov*o.“ Tím se zřejmě zasadil o jeden z nejzábavnějších momentů prezidentské kampaně vůbec.

Jiří Drahoš jako další těžká váha v prezidentské volbě vystupuje spíše suše a distingovaně, takže v tomto směru najít něco vtipného nebo silvestrovského je opravdu těžké. Snad jenom některé jeho výroky na facebooku, které opsal doslova písmeno od písmene od Michala Horáčka, by si mohly zasloužit pozornost. Proč má bývalý předseda Akademie věd něco takového vlastně zapotřebí? Připomnělo mi to jistý spor z doby kolem roku 2013 mezi ním a Jiřím Rusnokem, když byl Rusnok předsedou vlády. Rusnok tehdy projevil svoje pochybnosti o tom, že Akademie věd a její výsledky jsou nějak hmatatelné. Drahoš se tehdy samozřejmě zastával vědců a jejich kreativity, ale svým opisováním nyní ukázal, že pravda tehdy byla spíše na Rusnokově straně. Bohužel.

Další těžkou vahou je Miloš Zeman, ačkoliv jeho váha během jeho funkčního období zaznamenala viditelný pokles. Do prezidentských debat se rozhodně nehrne a místo sebe nastrkuje spíše svého mluvčího, to však nic nemění na tom, že patří mezi hlavní favority této prezidentské volby, a to přes to, že žádnou prezidentskou kampaň údajně nevede. Snad by to chtělo ještě nějaký ten bonmot, ale jelikož mě nic vtipného nenapadá, tak se spíše asi hodí prezidentu republiky popřát hodně štěstí a zdraví do nového roku 2018, neboť pokud bude znovu zvolen, bude zřejmě potřebovat obojí, ale hlavně to zdraví. A nyní se již můžeme přesunout ke střední váze, kterou tvoří trio Michal Horáček, Pavel Fischer a Marek Hilšer.

Michal Horáček je určitě vážný kandidát, ale předvolební průzkumy ho spíše pasují do střední váhy. Kandidaturu na prezidenta oznámil jako první s velkým předstihem před ostatními, ale zdá se, že mu to nijak nepomohlo. Výzkumy jsou jedna věc, výsledná volba je věc druhá. Horáček na rozdíl od některých jiných sesbíral více než osmdesát tisíc podpisů a vsadil na osobní kampaň, objížděl regiony, kampaň si odpracoval, ale možná měl vsadit na větší tým, na širší zázemí, které by mu v závěru pomohlo. Řečeno sportovní terminologií, ke které Horáček jako bývalý majitel sázkové společnosti Fortuna nemá daleko, závod dobře rozběhl jako tzv. vodič pro ostatní, a nyní mu těsně před cílem dochází dech.

Pavel Fischer je diplomat, zastupoval Českou republiku ve Francii, v kampani se však nezachoval příliš diplomaticky, když řekl, že by ústavním soudcem nejmenoval homosexuála. Za tento výrok se později (všem bez rozdílu) omluvil. Uplatnil se však jako velmi dobrý zpěvák vánočních koled, když v jedné ze závěrečných debat zazpíval v čele s Petrem Hannigem koledu "Narodil se Kristus Pán.“ Přesněji řečeno její první sloku. Podobně by bylo velkým překvapením, kdyby Pavel Fischer v prezidentské volbě překonal první kolo. Svou kandidaturu podložil podpisy 17 senátorů.

Lékař Marek Hilšer si svou kandidaturu ulehčil tím, že sehnal podpisy jedenácti senátorů. Má 41 let a je tedy mezi prezidentskými kandidáty nejmladší. Proslul jako aktivista, který na své tělo neváhal nanést nejrůznější, nejčastěji protiruské a protiputinovské nápisy ve stylu skupiny Femen. Na prezidentskou kandidaturu to stačilo, na prezidenta podle předvolebních průzkumů to stačit asi nebude. Hilšer svou kandidaturu trochu uspěchal, v prezidentských debatách se chtěl nicméně blýsknout, a tak při jedné z nich, když se diskutovala kampaň #MeToo, prohlásil něco v tom smyslu, že je škoda, že sexuálně obtěžován nebyl, ale zároveň ujistil, že nikoho sexuálně neobtěžoval. Jestli se mu podařilo tímto výrokem utužit svůj manželský svazek není jisté.

Tím se dostáváme k ženám. Ženy mezi prezidentskými kandidáty pro rok 2018 vůbec nepronikly. V roce 2013 tam alespoň některé byly: Zuzana Roithová, Jana Bobošíková, Taťana Fischerová. Že letos žádná žena nenašla odvahu je poměrně tristní. Člověk má hned špatný pocit, že něco není v pořádku, že bude asi válka, nebudou se rodit děti, zdraží vejce nebo máslo, či dokonce chleba. Jenže co dělat, když Jana Bobošíková už nekandiduje, Lucii Borhyové je stále jenom 39 let a nesplňuje tak kvalifikační předpoklad a Lucie Bílá sbírá raději České slavíky než podpisy od občanů či zákonodárců pro prezidentskou volbu? Zavést povinné kvóty?

Poslední a závěrečné trio Vratislav Kulhánek, Jiří Hynek a Petr Hannig tvoří váhu lehkou. Všichni si svou kandidaturu ulehčili podpisy poslanců nebo senátorů. Petr Hannig sháněl podpisy na poslední chvíli kdesi v malostranských ulicích a uličkách, ale mezi kandidáty se rozhodně neztratí, i když v prezidentské volbě zaujme zřejmě poslední nebo předposlední místo. Prostě to zkusil a byl velmi dobrý, vtipný. Jestli na něco tato předvolební prezidentská kampaň upozornila, potom je to zřejmě to, že je velmi zrádné spoléhat se na podpisy zákonodárců, a obejít tak podpisy občanů.

Pouze tři z devíti kandidátů totiž opřeli svou kandidaturu o potřebné množství podpisů od občanů a dva z nich, kteří shromáždili nejvíc, oba přes sto tisíc, Zeman s Drahošem, patří mezi dva největší favority. Ti, co se spolehli na podpisy zákonodárců, do druhého kola nejspíše vůbec nenakouknou, skoro to vypadá, že přímá demokracie se v Česku začíná usidlovat. Na to, jak to ale všechno dopadne, si budeme muset ještě počkat, uvidíme. PF 2018.

Autor: David Evan | sobota 30.12.2017 0:01 | karma článku: 12,96 | přečteno: 382x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 741x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 988x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost

David Evan

Děsivé svědectví z Českého Malína na Ukrajině

Minulou neděli se v Žatci konal slavnostní vzpomínkový akt k uctění památky obětí Českého Malína na Ukrajině. Vystoupila zde i dcera jednoho z přeživších, paní Alena Trojovská, která přečetla následující svědectví svého otce.

17.7.2022 v 15:59 | Karma: 15,52 | Přečteno: 457x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsme odstěhovali lidickou ženu z Lidic

Stalo se to asi před dvaceti lety. Lidická žena Božena Vodrážková se stěhovala se svým synem do Kladna. V té době v Lidicích žilo ještě asi 17 lidických žen, pokud si dobře vzpomínám. Dnes už tam žije jedna jediná.

13.6.2022 v 11:09 | Karma: 12,19 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

David Evan

Před 80 lety zemřel Heydrich. A gestapo se dostalo poprvé na Lidice

Dopis, doručený v roce 1942 do slánské továrny Palaba na výrobu baterií, je stále tak trochu záhadou, výročí je ale důležité, operace Anthropoid přinesla mrtvé na jedné straně, aby umožnila život milionům na straně druhé...

5.6.2022 v 7:57 | Karma: 8,55 | Přečteno: 292x | Diskuse| Společnost

David Evan

Česko potřebuje Ministerstvo energetiky jako sůl

Situace v energetice v Česku není uspokojivá. Chybí jasná, dlouhodobá koncepce, která by energetiku stabilizovala. A pokud se nepodaří energetiku rychle zkrotit, inflační cenová spirála se bude točit dál a dál...

1.6.2022 v 15:32 | Karma: 9,54 | Přečteno: 275x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hokejové MS ve Finsku jde do Play off, Češi se stěhují do Helsinek

Světový šampionát ve Finsku postoupil do vyřazovacích bojů. Národní tým se v zítřejším čtvrtfinále střetne s německým výběrem v Helsinkách, musí se tedy z Tampere stěhovat. Zápas začíná už v 15:20.

25.5.2022 v 12:03 | Karma: 5,39 | Přečteno: 98x | Diskuse| Společnost

David Evan

Macron nebo Le Penová? Francie rozhodne, kdo bude jejím novým prezidentem

Pokud Macron v neděli uspěje, stane se po dlouhé době francouzským prezidentem, který obhájil druhé pětileté období. Marine Le Penová kandiduje zřejmě naposledy, i v tom je tato prezidentská volba speciální.

23.4.2022 v 9:22 | Karma: 8,23 | Přečteno: 226x | Diskuse| Společnost

David Evan

Policejní prezident Vondrášek: Kriminalita v Česku dlouhodobě spíše klesá

Minulý týden jsem zažil několik otřesných zážitků, které se do policejních statistik zřejmě nezapíšou, ale i tak policii zaměstnávají. Kriminalita sice údajně klesá, ale policie má stále více práce a v ulicích není moc vidět.

18.4.2022 v 12:56 | Karma: 12,10 | Přečteno: 394x | Diskuse| Společnost

David Evan

Nový policejní prezident Martin Vondrášek představil svoje priority

Jan Švejdar, který stál v čele policejního sboru necelé čtyři roky, odešel do civilu. Na jeho místo usedl jeho dosavadní první náměstek Martin Vondrášek, který v pátek představil veřejnosti svoje priority a svůj tým.

3.4.2022 v 7:47 | Karma: 10,04 | Přečteno: 346x | Diskuse| Společnost

David Evan

Člověk v tísni se distancoval od vládního návrhu. Je prý "naprosto nekompetentní"

Člověku v tísni se zřejmě nelíbí, jakým způsobem vláda řeší ubytování utečenců z Ukrajiny. Vláda prý vůbec nenaslouchá a její návrh je nekompetentní. Jsou ale kritická slova organizace Člověk v tísni na místě?

23.3.2022 v 16:09 | Karma: 42,75 | Přečteno: 10563x | Diskuse| Společnost

David Evan

ZOH v Pekingu končí, Nagano bude mít 25 let, a Jágr má 50!

Finové slaví svoje první olympijské zlato v ledním hokeji, Slováci získali bronz, čeští hokejisté se poprvé nedostali ani mezi nejlepší osmičku. Krize českého hokeje pokračuje už více než deset let a stále se prohlubuje...

20.2.2022 v 13:54 | Karma: 10,39 | Přečteno: 240x | Diskuse| Společnost

David Evan

Bude prezidentská volba v roce 2023 zajímavější než ty předchozí?

V lednu příštího roku by Česko mělo znát jméno svého nového prezidenta nebo prezidentky. Kdo se ujme úřadu po Miloši Zemanovi a usedne na Hrad? Jisté je, že historicky třetí přímá prezidentská volba bude velmi zajímavá.

30.1.2022 v 7:53 | Karma: 11,71 | Přečteno: 362x | Diskuse| Společnost

David Evan

Operace Anthropoid po 80 letech stále budí vášně

Předseda Senátu Miloš Vystrčil ve svém novoročním poselství zmínil 80. výročí od seskoku skupiny Anthropoid do tehdejšího Protektorátu. V letošním roce 2022 uplyne 80 let od roku 1942, který změnil průběh 2. světové války.

2.1.2022 v 10:37 | Karma: 20,79 | Přečteno: 588x | Diskuse| Společnost

David Evan

Priority ČR na další roky aneb kolik jaderných reaktorů vlastně postavit?

S blížícím se koncem roku a s nastupující novou vládou se objevují otázky, jaké budou priority České republiky nejen v příštích letech ale i desetiletích. Jak to bude s energetickou soběstačností a s takzvanou udržitelností...

12.12.2021 v 14:53 | Karma: 15,83 | Přečteno: 277x | Diskuse| Společnost

David Evan

17. listopad: Boj za svobodu a progresivní (ne)demokracii?

17. listopad je Dnem boje za svobodu a demokracii. Taky Den studenstva. Progresivita je dneska v módě, máme progresivní média, progresivní politiky, progresivní Evropskou unii, ale také už třeba progresivní katolíky...

17.11.2021 v 10:28 | Karma: 14,42 | Přečteno: 314x | Diskuse| Společnost

David Evan

103. výročí vzniku Československa ve znamení front na energie a očkování

Fronty, které bývají neodmyslitelně spojované s bývalým režimem, se kolem letošního 28. října znovu objevily. Nebyly to nicméně fronty na banány ani pomeranče, ale na poskytovatele energií a očkování proti koronaviru...

31.10.2021 v 10:22 | Karma: 17,29 | Přečteno: 304x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik