Nezákonný postup GIBS: Odmítá nahlédnout do spisu napadenému řidiči

16. 12. 2017 11:59:21
GIBS zamítl žádost o nahlédnutí do spisu řidiči J.V., který byl napaden dvěma vysokými policejními důstojníky v Plzni. Zdůvodnil to tím, že by mohlo dojít k úniku informací. Podle právníků je však tento postup nezákonný.

Generální inspekce bezpečnostních sborů v Plzni (GIBS Plzeň) po dvou měsících přišla zatím s jediným výsledkem vyšetřování. Zákaz nahlížení do spisu napadenému řidiči J.V. z Karlovarska. Na celé vyšetřování platí přísné informační embargo. Své vyšetřování inspekce zahájila podle předpokladu tím, že napadeného řidiče vyslýchala plných pět hodin, zatímco prošetřovaní policisté byli pouze přeřazeni do služby, kde nepřijdou do kontaktu s veřejností.

Že s vyšetřováním případu není něco v pořádku, však dokládají i další věci. GIBS například zcela ignoruje, že napadený řidič má svého zmocněnce, advokáta Ronalda Němce a vytrvale ho obesílá obsílkami, které pokud si nepřevezme, vystavuje se samozřejmě hrozbě různých sankcí. Nyní GIBS přistoupil zatím k nejkontroverznějšímu kroku, kdy odmítl napadenému řidiči přístup do spisu, přestože toto několikrát urgoval i u Krajského státního zástupce. V tuto chvíli GIBS upřela svou pozornost na psychiatrické posudky, čili je v tuto chvíli jasné, že vyšetřování je vedeno účelově.

Jsme svědky toho, že dochází k omezování státních žalobců, jak o tom v září mluvil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman? Reforma policie a následná vyšetřovací parlamentní komise přispěly k tomu, že pravomoce policie začaly nebezpečně posilovat. Incident, který se stal karlovarskému řidiči J.V., kdy byl bezdůvodně ohrožován služební pistolí tak není žádnou náhodou, ale výsledek dlouhého řetězce chyb, zejména reorganizace policie, zrušení ÚOOZ a jeho expozitur, návrhů parlamentní vyšetřovací komise, atd.

GIBS by ze zákona měla být stranou těchto různých tlaků, ale zdá se, že tomu tak zdaleka není. Případ napadeného řidiče to jenom potvrzuje. Za dva měsíce vyšetřování nebylo vzneseno žádné obvinění, vyšetřování je vedeno netransparentním způsobem a napadenému řidiči, účastníku řízení bylo zamezeno nahlédnout do spisu. Jako důvod byl uveden komunikace napadeného s médii, což je samozřejmě neakceptovatelné, protože média samozřejmě nemůžou vynášet informace ze živých kauz, a to ani v případě, že by se do nich takové informace tímto způsobem dostaly.

Média však, jak se zdá, tomuto stoupajícímu tlaku také podléhají, protože zpráva o zablokování přístupu do spisu, byla dosti opominuta. Policie v posledních letech získala takové sebevědomí, že se nebojí ani nejrůznějších konstrukcí a fabrikací. Dobře to bylo vidět například v případě bývalého ředitele ÚOOZ Roberta Šlachty, když se policie urputně snažila o zahájení stíhání jeho osoby v souvislosti s používáním jeho služebního vozidla. V březnu tohoto roku policejní prezidium trvalo na jeho obvinění, ke kterému nakonec sice nedošlo, ale urputnost vyšetřování jasně ukazovala na to, že tlak pocházel z nejvyšších míst policejního prezídia.

V tomto případě zašla policie již příliš daleko a ukázala tak, že pokud bude chtít někoho z něčeho obvinit, cestu si vždycky najde. V mém případě to bylo tak, že policie prověřovala, zda jsem se nezúčastnil loupežného přepadení Komerční banky v Podbořanech, dne 21.9.2017. Údajně měla nějakého pofidérního svědka, který tvrdil, že jsem v tento den před 14. hodinou banku vykradl. O jeho identitě samozřejmě nemohla a nechtěla nic říct. Policie však prověřování vedla takovým podivným způsobem, že bylo zřejmé, že šlo o něco úplně jiného.

Vzhledem k tomu, že jsem totiž policií dlouhodobě odposloucháván, a věděla tedy, co jsem v inkriminovanou dobu dělal, chtěla získat hlavně informace o tom, jestli na mé straně je dostatek důkazů, a když zjistila, že mám na svojí straně záznamy GPS, telefonní hovory i přímé svědky, kteří by potvrdili, že jsem byl v té době v Lounech, tak od prověřování mojí osoby upustila, prozatím. Obvinění je dneska velmi jednoduché zkonstruovat, například při nějaké té policejní prohlídce se náhodou něco najde, a obvinění tak bude konečně na světě.

Jelikož jsem opakovaně kritizoval reorganizaci policie, policejního prezidenta např. za dvojnásobné překročení rychlosti v obci, atd., tak mě to ani nepřekvapilo. Dalo se to čekat. Policie je dnes v takovém stavu, že jsou v ní kriminální struktury, je prorostlá zločinem, což se ví a kritizovali to i státní žalobci v čele s nejvyšším státním zástupcem. Postupy Generální inspekce bezpečnostních sborů a policie České republiky jim v tom bohužel dávají plně za pravdu.

Autor: David Evan | sobota 16.12.2017 11:59 | karma článku: 36.96 | přečteno: 1492x

Další články blogera

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma článku: 24.24 | Přečteno: 559 | Diskuse

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma článku: 14.62 | Přečteno: 392 | Diskuse

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma článku: 30.49 | Přečteno: 739 | Diskuse

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma článku: 20.86 | Přečteno: 987 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 9.00 | Přečteno: 104 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.43 | Přečteno: 248 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 144 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 15.05 | Přečteno: 352 | Diskuse
Počet článků 231 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2005

Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...