Tragická nehoda dvou dívek u Obrnic: Otázky, které vyvstávají

15. 07. 2017 12:30:29
Minulý týden ve čtvrtek ve státní svátek se stala u Obrnic na Mostecku dopravní nehoda, která zahýbala celým Českem. Dvě dívky při streamování na facebook měly vážnou dopravní nehodu a ta, která řídila, zaplatila cenu nejvyšší...

S odstupem jednoho týdne, kdy opadly největší emoce, se ukazuje, že řada otázek zůstává nevyjasněná. Na druhou stranu video, které neustále putuje internetem, dává odpovědi na hlavní otázky, které se týkají příčiny nehody. Nikola B., která řídila, se nevěnovala plně řízení, za jízdy telefonovala, pila (a to dokonce současně najednou), odpovídala na četné otázky sledujících na streamu a taky svůj černý New Beetle proháněla nedovolenou rychlostí, údajně až 180 km/h. Z videa už ale není úplně patrné, jestli při nehodě vůbec brzdila.

Když jsem se bavil s lidmi, kteří měli k nehodě blízko, tak údajně nějaká krátká přerušovaná brzdná dráha na silnici zůstala, otázka je ale, jestli to spíše nezpůsobily pneumatiky tím, jak se dostaly do smyku, protože podle průběhu nehody se vozidlo otočilo a 180 stupňů do protisměru. Nehodu tedy můžeme přičíst nezkušenosti mladé řidičky, příliš rychlé jízdě a nedostatečnému věnování se řízení. Nikol B. bylo pouhých 21 let, v různých částech světa by vlastně teprve dosáhla plnoletosti.

Například v USA stále platí, že do 21 let Vám neprodají ani plechovku piva. Otázkou tedy je, jestli náš systém není vůči mladým a mladistvým až příliš benevolentní. Ano, jistě taky platí, že řidičák je v některých zemích možné získat s určitým omezením již od 16 let, u nás ho může dostat jenom osoba starší 18 let, ale zároveň od tohoto věku může nakupovat alkohol a cigarety a může tedy legálně pít a kouřit. Je tedy otázkou, jestli je to rozumná kombinace, a jestli by se prodloužením věku plnoletosti o rok nebo dva, nepředešlo u mladistvých řadě zbytečných nehod, i když v tomto případě alkohol za nehodou nestál...

Další známou možností je používat omezení výkonu motoru, podobná legislativa platí už dnes u motorek, kdy je podle věku odstupňován i výkon motoru. Nehledě na to, že konstrukční vlastnosti takto malých aut jako je New Beetle ani neodpovídají výkonům agregátů, které je pohánějí. A pokud se takové auto dostane do smyku, je nad lidské síly udržet takto malé auto s krátkým rozvorem a malými koly na silnici. Na videu z nehody, jehož odkaz zde schválně nikde neuvádím, protože si ho každý může najít sám, je taky zřetelně vidět, že spolujezdkyni Nikole V. při nehodě vypnul bezpečnostní pás. A tím se dostáváme obecně k otázkám bezpečnosti a k výrobcům automobilů.

Není od věci připomenout, že automobilový průmysl toho za poslední roky pro bezpečnost aut příliš neudělal. Naopak, jsou například dobře známé kauzy s vadnými airbagy, které nenadále vybuchovaly a zabily několik lidí. Airbagy byly levné a byly montovány s cílem ušetřit, nebo chcete-li více vydělat... Americká Tesla, která vyrábí čisté elektromobily a je v současnosti za GM druhá na světě, alespoň co se hodnoty akcií týče, měla zase u svých modelů problémy se samovzněcováním. A lithiové baterie (jak již dneska všichni díky jistému nepovedenému mobilnímu telefonu od Samsungu víme) hoří velice zdatně.

Díky různým crash testům se rovněž ukázalo, že strana spolujezdce je daleko méně vyztužena než strana u řidiče. Je to proto, že se v těchto testech posuzuje pouze strana u řidiče. Je evidentní, že automobilkám se do bezpečnosti příliš investovat nechce. Je to poměrně drahé a moc se jim to zpátky nevrací a tím pádem se to nevyplácí. Bezpečnější auto s pevnější konstrukcí má obecně delší životnost. Místo toho automobilky hledají nové cesty spojené s elektromobilitou, s downsizingem -přeplňováním nízkoobsahových motorů, které tím pádem mají nejen kratší životnost ale i větší spotřebu, atd., atd.

Zdá se, že lidský život je v tomto byznysu až na posledním místě. Automobilky kvapně vyhlašují, že do budoucnosti už nepočítají s dieslovými motory u osobních aut. Jsou-li diesly tak škodlivé, proč nejsou rušeny nejprve všechny ty nákladní automobily, kamiony, autobusy, lokomotivy, nákladní lodě, trajekty, které se na dopravě podílí mnohem větší měrou než automobilová doprava? Odpověď je celkem jednoduchá, protože při výrobě nafty pro všechny výše uvedené dopravní prostředky zbývá velké množství benzínu, které nikdo nepoptává, a je tak třeba ho zkrátka nějakým způsobem udat, a to i za cenu nižší bezpečnosti, protože jak víme benzín hoří mnohem ochotněji než nafta...

Lidské životy se tak stávají jenom loutkami v rukách všepřevyšujícího a všeurčujícího byznysu. Byznysu, který potřebuje vydělávat za každou cenu a nezastaví se před ničím. Nikola B. byla krásná, mladá dívka, která za svou chybu zaplatila cenu nejvyšší. Její chyba byla v každém případě kardinální, na druhou stranu nejsem si zcela jist, jestli platná legislativa a trend, který je v tuto chvíli udáván, udělaly dost pro to, aby její mladý život byl ochráněn. Tím samozřejmě nemám na mysli záchranné složky, které naopak zaslouží velké ocenění zejména za rychlou a profesionální pomoc.

Autor: David Evan | sobota 15.7.2017 12:30 | karma článku: 35.48 | přečteno: 10643x

Další články blogera

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma článku: 24.24 | Přečteno: 559 | Diskuse

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma článku: 14.62 | Přečteno: 392 | Diskuse

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma článku: 30.49 | Přečteno: 737 | Diskuse

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma článku: 20.86 | Přečteno: 985 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 11.82 | Přečteno: 114 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.00 | Přečteno: 473 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.72 | Přečteno: 4844 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 227 | Diskuse
Počet článků 231 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2005

Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...