David Evan

Ústavní právo na zastřelení teroristy má zádrhel, Ministerstvo vnitra není připraveno

4. 03. 2017 14:06:14
Ministerstvo vnitra chce kvůli bezpečnostním rizikům povýšit držení a nošení zbraně na ústavní zákon. Na zákon, vyžadující změnu ústavy, velice spěchá, chce ho stihnout ještě v tomto volebním období. Bohužel na to není připraveno.

Ministerstvo vnitra, zdá se, se nepoučilo z blamáže, která provázela loňskou policejní reorganizaci, kdy bylo jak Policii tak Ministerstvu vnitra nejen ze stran žalobců vytýkána překotná a nedobře připravená a špatně komunikovaná reorganizace. Vnitro se snažilo své odpovědnosti zbavit tím, že tvrdilo, že policejního reorganizace je plně v gesci Policejního prezídia a policejního prezidenta, který však na bezpečnostní radě státu konané 14.6.2016 na úřadu vlády nebyl schopen odpovědět na dotazy vrchních státních zástupců a jediný materiál, který byl na tomto krizovém řízení k dispozici byl materiál ministerstva vnitra.

Jak to tedy bylo ve skutečnosti se už asi nedozvíme. byla sice zřízena parlamentní vyšetřovací komise, která měla do případu vnést více světla, ale to se bohužel nestalo. Víme pouze tolik, že ministr Chovanec policejní reorganizaci podepsal hned na druhý den 15.6.2016, ačkoliv koaliční dohadovací řízení na toto téma nebylo ještě ukončeno a policejní reorganizace, která byla napsána na několika listech papíru byla spuštěna s jednoměsíčním odkladem, tedy od 1.8.2016.

Vznikla Národní centrála proti organizovanému zločinu NCOZ, která spojila dva policejní útvary, které byly k 31.7.2016 nuceny ukončit svoji činnost. Jednalo se o protikorupční útvar neboli Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) zřízený v roce 2003 a protimafiánský útvar neboli Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) vzniklý již v roce 1995. Je zajímavé, že názvy obou útvarů obsahovaly pojem "odhalování" zatímco nová centrála tento pojem zcela pomíjí. Podle jejích kritiků jde totiž hlavně o to, aby odhalovala to, co který policejní útvar či oddělení šetří a dostávat hlášení, jak se to šetří.

Zejména Útvar pro odhalování policejního zločinu ÚOOZ a jeho dlouholetý ředitel Robert Šlachta neměl totiž ve zvyku hlásit, koho vyšetřují a jakým způsobem se vyšetřování vyvíjí, což vedlo k tomu, že tento Útvar měl jisté výsledky. Po rozprášení ÚOOZ a jeho expozitur nová struktura celorepublikového útvaru NCOZ již něco takového nepřipouští, policistům byly navýšeny platy, aby se jim do nově zřízeného superútvaru lépe přecházelo a tolik je to nemrzelo.

Podle závěrů parlamentní vyšetřovací komise by bylo dobré, aby pravomoce policie dále narůstaly, a aby státní zástupci nesměli do vyšetřování nic říkat, čímž by funkce veřejné žaloby byla vážně paralyzována a nastolena cesta k policejnímu státu. Že si ale policie po reorganizaci začala dělat, co chce, je patrné z těchto fotografií z demonstrace v Žatci ze dne 27.10.2016. Policisté nemají čísla a podle zákona je tak není možné za policisty považovat.

Smutné je, že na těchto autentických fotografiích jsou příslušníci elitní zásahové jednotky, jejichž hlavním úkolem bylo monitorovat situaci a v případě nutnosti rozehnat shromážděnou demonstraci pomocí střílení dýmovnic. Tak jako tak, jednalo se o velice kontroverzní policejní zásah a zdá se, že ve chvíli, kdy sama policie po reorganizaci stále tápe a nemá jasno, jakým způsobem jednat, převádět její odpovědnost na občany, je velice nezodpovědný krok.

Někteří občané by si tuto pravomoc, která by se ústavně zakotvila, mohli vysvětlit jako braní spravedlnosti do vlastních rukou, mohli by si zákon vysvětlovat po svém, stejně jako vyobrazení policisté, kteří si myslí, že když si vezmou na rukáv pásku s nápisem policie, přičemž jeden si ji navlékne na pravou ruku, jiný zase na levou, a zamaskují se kuklami s kapucí, že je všechno v pořádku. V pořádku to samozřejmě není, ale občané po přijetí tohoto zákona by si mohli brát tyto policisty za příklad a skutečně by zde mohla vzniknout situace podobná Divokému západu USA 19. století.

Autor: David Evan | karma: 15.11 | přečteno: 523 ×
Poslední články autora