Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Automobilový průmysl spása nebo zkáza české ekonomiky?

Ve čtvrtek se v Mladé Boleslavi jednalo za účasti předsedy vlády Sobotky a ministrů o budoucnosti tohoto pro Českou republiku klíčového odvětví. Zúčastnění vidí budoucnost v inovacích, digitalizaci a elektromobilitě..

Automobilový průmysl je nepochybně tahounem české ekonomiky a zejména českého exportu, zaměstnává více než sto tisíc lidí a v poslední době se mu rekordně daří, v uplynulém roce bylo u nás vyrobeno skoro jeden a půl miliónů aut, z nich drtivá většina byla osobní a letošní leden zaznamenal opět další rekord, když bylo vyrobeno skoro sto třicet tisíc automobilů. Výroba tedy roste a aby se současný růst zachoval i do budoucna přidají se nové technologie, inovace, elektromobily a tím se do deseti let údajně můžeme dostat až na produkci dvou miliónů za rok, ale skutečně je to tak snadné?

Bohužel, tak snadné to opravdu není. Je třeba se zamyslet i nad dalšími jednoduchými čísly automobilového průmyslu, která mluví dosti jasně. Z celkového počtu 1.34 miliónu vyrobených osobních automobilů se u nás prodalo něco málo nad sto tisíc aut, zhruba 104 tisíc, tedy asi 7.7% z celkové výroby. Zbytek, tedy celých 92% míří za naše hranice, a v tom je právě možné vidět největší zranitelnost automobilového průmyslu u nás. Světové trhy se velice rychle mění a pokud například přijde menší recese, může to negativně ovlivnit českou výrobu aut.

A nemusí to být jenom světová recese, mohou to být i geopolitcké změny, embarga, zákazy vývozu, či prostě jenom nasycení poptávky, které výrobu aut sníží. Pokud jde o elektromobily a inovace, zdá se, že nejvíce ze všech si výrobu těchto aut přejí právě výrobci a nikoliv sami motoristé. Výrobci zkrátka potřebují hlavně vyrábět, aby jim neklesaly tržby, potažmo zisky, takže se vlastně začínají vnucovat s něčím, o co nikdo velký zájem nemá. A jsou připraveni se podílet i na vybudování sítě dobíjecích stanic, aby ta elektromobilita konečně za něco stála.

Někdo za tím skutečně může vidět pokrok, inovace a ekologii a někdo zase ale přesný opak. Elektromotor je mnohem jednodušší než spalovací motor, byl taky vynalezen o dost dříve, takže vydávat toto za inovace je trochu překrucování historie, a neobstojí ani fakt, že se jedná o ekologicky čisté řešení, protože jak známo pomyslný výfuk elektromobilu je v komínu tepelné či jiné spalovací elektrárny.

Obávám se, že za všemi těmi inovacemi se ve skutečně skrývá pouze automobilové loby a že budeme svědky toho, že elektromobily dostanou různé daňové a další úlevy od vlády, jenom proto, aby automobilky dále kumulovaly zisky, už se uvažuje dokonce o vyhrazených jízdních pruzích jako mají autobusy či taxíky, o parkování zdarma na placených parkovištích, atd. 

Velký problém je v tom, že jsou v České republice oblasti, které jsou na automobilovém průmyslu přímo závislé a není to jenom Mladá Boleslav, Kolín nebo Nošovice, kde se auta kompletují jsou to i průmyslové oblasti, kde se vyrábějí jednotlivé komponenty a je velice tristní, že jsou i takové průmyslové zóny, kde se vyrábějí pouze a jenom komponenty do aut a nic víc. A v tom je samozřejmě značné riziko, protože se může stát, že v případě klesající zahraniční poptávky se bude muset zavřít více továren najednou.

Průmyslové zóny jako takové jsou vůbec velkou otázkou, ale zdá se, že jsme si na ně zvykli a politici se jimi dneska už dokonce chlubí, takže například Petr Bendl je dodnes hrdý na to, že ještě jako primátor Kladna dokázal vyřešit problém nezaměstnanosti, který vznikl po uzavření uhelných dolů tím, že nechal právě jednu takovou zónu vybudovat a pokud vím, tak díky diverzifikaci, kdy se tam vyráběly hračky Lego nebo díly do mobilních telefonů, se tato průmyslová zóna udržela dodnes a stále se hlavně díky dánskému výrobci barevných plastových kostiček rozvíjí.

Jako protipól této průmyslové zóny lze označit průmyslovou zónu Triangle u Žatce, kde by měla vyrůst jedna z největších investic u nás za poslední dobu, jihokorejská společnost Nexen se zde chystá vyrábět pneumatiky, vtipné je celkem to, že zde sídlí i společnost Hargo, která pneumatiky naopak přeměňovala na gumový granulát, ale z důvodu nějakých machinací svou činnost musela ukončit, takže momentálně nezaměstnává vůbec nikoho. A další výčet společností vyrábějící pro automobilový průmysl je hodně dlouhý.

Tak například společnost Yanfeng vyrábějící výplně do dveří zaměstnává cca 1,500 lidí, německá společnost Gestamp vyrábí karosářské součásti do aut a zaměstnává přes čtyři sta lidí, japonská společnost Hitachi vyrábí elektronické komponenty a kabely do aut a zaměstnává čtyři sta padesát zaměstnanců, německá společnost Grammer vyrábí hlavové opěrky na autosedačky a zaměstnává přes osm set lidí, jihokorejská Kiswire vyrábí ocelová vlákna do pneumatik, a japonská Neturen vyrábí ocelové pružiny do aut, anebo španělská Gonvarri vyřezává pro automobilový průmysl kovové součástky.

A dalšími společnostmi, které plánují výstavbu a výrobu pro automobilový průmysl jsou Schambeck, a již zmíněný Nexen, který by měl v polovině tohoto roku začít s výstavbou a do roku 2021 by měl zaměstnávat na 1,500 lidí. Když k tomu ještě připočtu například nedalekou japonskou továrnu Koito, která vyrábí světlomety a zaměstnává téměř celou tisícovku lidí a Pelzer vyrábějící další plastové komponenty do interiérů, tak se dostávám již k celkem vysokým číslům, která jsou úzce navázána na automobilový průmysl...

A v tom je docela velký problém, protože tučná léta mohou vystřídat léta hubená a zasáhne to najednou tisíce a tisíce lidí, kteří budou rázem bez práce. Svět se stává značně nestabilním prostředím a s ním i jeho trhy, takže do budoucna se stálý růst nedá nijak zajistit. A potom zde může být pořádný problém, daleko větší než například uzavření dolu Paskov společnosti OKD, který zaměstnává "pouze" cca 1,600 horníků.

Vláda stejně jako prezident stále mluví o inovacích a produktech s vysokou přidanou hodnotou, kterou automobil bezesporu má, ale je s podivem, že ve výše uvedených továrnách jsou platy dosti podprůměrné s nástupním platem kolem sedmnácti tisíc hrubého. A některé se dokonce potýkají s nedostatkem zaměstnanců ve výrobě. O tom, jak to vláda s tou vysokou přidanou hodnotou myslí vážně, svědčí nejlépe investice Amazonu u Prahy, což je bez jakékoliv přidané hodnoty pouhé překladiště zboží...

Vsadit všechno na  jednu kartu se nemusí vyplatit, obzvláště když u nás končí jenom necelých osm procent z vyrobených aut.  Místo takzvaných inovací a vnucování se zákazníkům s něčím, o co ve finále ani nemají zájem, by bylo v tomto nestabilním prostředí lepší zaměřit se na větší výrobní diverzifikaci, omezení levného dovozu a na národní soběstačnost, o čemž bohužel nikdo ve veřejných funkcích příliš nemluví.

 

 

 

 

Autor: David Evan | sobota 18.2.2017 14:41 | karma článku: 38,49 | přečteno: 4157x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 741x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 988x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost

David Evan

Děsivé svědectví z Českého Malína na Ukrajině

Minulou neděli se v Žatci konal slavnostní vzpomínkový akt k uctění památky obětí Českého Malína na Ukrajině. Vystoupila zde i dcera jednoho z přeživších, paní Alena Trojovská, která přečetla následující svědectví svého otce.

17.7.2022 v 15:59 | Karma: 15,52 | Přečteno: 457x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsme odstěhovali lidickou ženu z Lidic

Stalo se to asi před dvaceti lety. Lidická žena Božena Vodrážková se stěhovala se svým synem do Kladna. V té době v Lidicích žilo ještě asi 17 lidických žen, pokud si dobře vzpomínám. Dnes už tam žije jedna jediná.

13.6.2022 v 11:09 | Karma: 12,19 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

David Evan

Před 80 lety zemřel Heydrich. A gestapo se dostalo poprvé na Lidice

Dopis, doručený v roce 1942 do slánské továrny Palaba na výrobu baterií, je stále tak trochu záhadou, výročí je ale důležité, operace Anthropoid přinesla mrtvé na jedné straně, aby umožnila život milionům na straně druhé...

5.6.2022 v 7:57 | Karma: 8,55 | Přečteno: 292x | Diskuse| Společnost

David Evan

Česko potřebuje Ministerstvo energetiky jako sůl

Situace v energetice v Česku není uspokojivá. Chybí jasná, dlouhodobá koncepce, která by energetiku stabilizovala. A pokud se nepodaří energetiku rychle zkrotit, inflační cenová spirála se bude točit dál a dál...

1.6.2022 v 15:32 | Karma: 9,54 | Přečteno: 275x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hokejové MS ve Finsku jde do Play off, Češi se stěhují do Helsinek

Světový šampionát ve Finsku postoupil do vyřazovacích bojů. Národní tým se v zítřejším čtvrtfinále střetne s německým výběrem v Helsinkách, musí se tedy z Tampere stěhovat. Zápas začíná už v 15:20.

25.5.2022 v 12:03 | Karma: 5,39 | Přečteno: 98x | Diskuse| Společnost

David Evan

Macron nebo Le Penová? Francie rozhodne, kdo bude jejím novým prezidentem

Pokud Macron v neděli uspěje, stane se po dlouhé době francouzským prezidentem, který obhájil druhé pětileté období. Marine Le Penová kandiduje zřejmě naposledy, i v tom je tato prezidentská volba speciální.

23.4.2022 v 9:22 | Karma: 8,23 | Přečteno: 226x | Diskuse| Společnost

David Evan

Policejní prezident Vondrášek: Kriminalita v Česku dlouhodobě spíše klesá

Minulý týden jsem zažil několik otřesných zážitků, které se do policejních statistik zřejmě nezapíšou, ale i tak policii zaměstnávají. Kriminalita sice údajně klesá, ale policie má stále více práce a v ulicích není moc vidět.

18.4.2022 v 12:56 | Karma: 12,10 | Přečteno: 394x | Diskuse| Společnost

David Evan

Nový policejní prezident Martin Vondrášek představil svoje priority

Jan Švejdar, který stál v čele policejního sboru necelé čtyři roky, odešel do civilu. Na jeho místo usedl jeho dosavadní první náměstek Martin Vondrášek, který v pátek představil veřejnosti svoje priority a svůj tým.

3.4.2022 v 7:47 | Karma: 10,04 | Přečteno: 346x | Diskuse| Společnost

David Evan

Člověk v tísni se distancoval od vládního návrhu. Je prý "naprosto nekompetentní"

Člověku v tísni se zřejmě nelíbí, jakým způsobem vláda řeší ubytování utečenců z Ukrajiny. Vláda prý vůbec nenaslouchá a její návrh je nekompetentní. Jsou ale kritická slova organizace Člověk v tísni na místě?

23.3.2022 v 16:09 | Karma: 42,75 | Přečteno: 10563x | Diskuse| Společnost

David Evan

ZOH v Pekingu končí, Nagano bude mít 25 let, a Jágr má 50!

Finové slaví svoje první olympijské zlato v ledním hokeji, Slováci získali bronz, čeští hokejisté se poprvé nedostali ani mezi nejlepší osmičku. Krize českého hokeje pokračuje už více než deset let a stále se prohlubuje...

20.2.2022 v 13:54 | Karma: 10,39 | Přečteno: 240x | Diskuse| Společnost

David Evan

Bude prezidentská volba v roce 2023 zajímavější než ty předchozí?

V lednu příštího roku by Česko mělo znát jméno svého nového prezidenta nebo prezidentky. Kdo se ujme úřadu po Miloši Zemanovi a usedne na Hrad? Jisté je, že historicky třetí přímá prezidentská volba bude velmi zajímavá.

30.1.2022 v 7:53 | Karma: 11,71 | Přečteno: 362x | Diskuse| Společnost

David Evan

Operace Anthropoid po 80 letech stále budí vášně

Předseda Senátu Miloš Vystrčil ve svém novoročním poselství zmínil 80. výročí od seskoku skupiny Anthropoid do tehdejšího Protektorátu. V letošním roce 2022 uplyne 80 let od roku 1942, který změnil průběh 2. světové války.

2.1.2022 v 10:37 | Karma: 20,79 | Přečteno: 588x | Diskuse| Společnost

David Evan

Priority ČR na další roky aneb kolik jaderných reaktorů vlastně postavit?

S blížícím se koncem roku a s nastupující novou vládou se objevují otázky, jaké budou priority České republiky nejen v příštích letech ale i desetiletích. Jak to bude s energetickou soběstačností a s takzvanou udržitelností...

12.12.2021 v 14:53 | Karma: 15,83 | Přečteno: 277x | Diskuse| Společnost

David Evan

17. listopad: Boj za svobodu a progresivní (ne)demokracii?

17. listopad je Dnem boje za svobodu a demokracii. Taky Den studenstva. Progresivita je dneska v módě, máme progresivní média, progresivní politiky, progresivní Evropskou unii, ale také už třeba progresivní katolíky...

17.11.2021 v 10:28 | Karma: 14,42 | Přečteno: 314x | Diskuse| Společnost

David Evan

103. výročí vzniku Československa ve znamení front na energie a očkování

Fronty, které bývají neodmyslitelně spojované s bývalým režimem, se kolem letošního 28. října znovu objevily. Nebyly to nicméně fronty na banány ani pomeranče, ale na poskytovatele energií a očkování proti koronaviru...

31.10.2021 v 10:22 | Karma: 17,29 | Přečteno: 304x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik