Ekonomický analfabetismus poslanců ODS

Uplynulý týden byl v Poslanecké sněmovně velice rušný a plodný a dokonce jsme na plénu mohli vidět vystoupit i řadu poslanců za hnutí ANO, což nebývalo v posledních třech letech tak úplně zvykem…

Ve středu se totiž do poslanecké sněmovny vrátil zákon o střetu zájmů, který prezident vetoval, a protože se tento zákon všeobecně uchytil pod názvem “Lex Babiš“ či “Antibabiš“, bylo zřejmé, že poslanci za hnutí ANO budou aktivnější než obvykle, někteří je dokonce osočovali až z obstrukcí, ale zákon nakonec stejně, jak víme, prošel. Zajímavé bylo ale rozhodně i páteční projednávání vládního daňového balíčku, který zvyšuje daňové slevy, respektive odpočty na druhé a třetí dítě, naopak neprošly návrhy ODS na snížení sazby DPH a zrušení EET.

Je zvláštní, že ODS, která za svých vlád, zejména vlády Nečasovy, daně zvyšovala, nyní když je v opozici, je chce snižovat. Ještě zvláštnější je ale analfabetická ekonomická argumentace, kterou ODS používá, že prý když se DPH sníží, zbyde lidem v peněženkách více peněz. Jenom tak nějak připomínám, že na konci loňského roku dosahovala inflace úrovně cílení České národní banky, takže nějakých dvou procent. ČNB tím vlastně dosáhla svého intervenčního cíle, ale přesto v intervencích pokračuje za cenu obrovských nákupů i v tomto roce, které dosahují až neuvěřitelných téměř 100 miliard týdně.

Ekonomická pravda je tedy taková, že inflace roste více než v minulých letech, jinými slovy ceny rostou rychleji a pokud by se náhodou sazba DPH snížila, tak by se ceny stejně nesnížily. A to nejen z důvodu rostoucí inflace, ale také z toho důvodu, že by obchodníci stejně nic nezlevnili. To dokáže pochopit každý, kdo například tankuje palivo u benzínových stanic, pokud jde cena ropy nahoru, zdraží se okamžitě během jednoho nebo dvou dní, pokud jde cena ropy dolů, zlevní se během jednoho nebo dvou týdnů, pokud vůbec. To je ale ekonomická realita, ve které soudruzi z ODS asi nežijí.

Vzpomínám si taky, jak tvrdili prostřednictvím svého předsedy pana Fialy, že pokud se zvýší minimální mzda, vzroste tím takzvaná cena práce a tím pádem podnikatelé budou muset propouštět a nezaměstnanost vzroste. A stal se přesný opak, a to přesto, že se minimální mzda od jejich vlád zvyšovala hned několikrát, nezaměstnanost klesala po prvním zvýšení na 9,200 Kč, i po druhém zvýšení na 9,900 Kč a v současnosti je nejnižší ze dvaceti osmi států Evropské unie, takže se nabízí otřepané úsloví, že někdo ve svých predikcích udělal někde chybu, ale soudruzi z NDR to tentokrát nebyli.

Ve svých agitkách jako mantru neustále opakují, že je zapotřebí, aby občanům zbývalo v peněženkách více peněz, neboť jenom oni nejlépe vědí, jak s nimi správně naložit, při tom se staví proti zvyšování minimální mzdy...což moc smysl nedává, ale tvrdit, že snižováním DPH při dvouprocentní inflaci občanům zbyde v peněženkách více peněz je další nesmysl...Na to kolik někomu zbyde v peněžence totiž mají vliv hlavně daně přímé a nikoliv nepřímé, což by bylo dobré, aby poslanci z ODS pochopili, aby zbytečně neříkali hlouposti. Kromě mantry o ponechávání peněz občanům, je ODS známa ještě mantrou o podpoře aktivních občanů a svobodném podnikání.

A zde se tento týden opět ukázalo, že se jedná pouze o mantru, protože ODS nepodpořila výjimky z EET. Takže všichni aktivní lidé, kteří jezdí například na farmářské či bleší trhy, mají smůlu. Budou muset evidovat. A aktivní důchodkyně, která by chtěla prodat třeba nějaké svoje výpěstky ze zahrádky má taky smůlu, bude muset taky evidovat, takže aktivní lidé, kteří vydělávají nebo si přivydělávají do 414 tisíc ročně nejsou podle ODS asi dost aktivní, dostatečně aktivní jsou tedy zřejmě jenom ti, kteří vydělávají od jednoho milionu výš…

A že to ODS “nemyslí upřímně“ ani s tím svobodným podnikáním ukázala, když podpořila zákon o střetu zájmů i s přílepky poslance Plíška a Chvojky, které zakazují ministrům vlády vlastnit média. Je to zvláštní, že to vadí právě ODS a TOP09, údajné pravici, no, exprezident Václav Klaus má zřejmě pravdu, když říká, že žádná pravice u nás neexistuje. Proč vlastně tento zákon postihuje jenom členy vlády a netýká se jiných politiků, není vůbec jasné, ale tato pravice, která vždycky všechny výjimky či odchylky smete ze stolu jako nesystémové či diskriminační, najednou říká, že tato výjimka je v naprostém pořádku.

Slova této pravice, která skutečně, jak Václav Klaus řekl, žádnou pravicí není, je tak třeba brát s velkou rezervou. Nerozumí ekonomické realitě ani ekonomickým vztahům, ani nepomáhá aktivním občanům. Až tedy uslyšíte mantru o nízkých daních, svobodě a aktivitě každého člověka, o podpoře svobodného podnikání, vzpomeňte si třeba na hlasování v poslanecké sněmovně v tomto týdnu, které všechna tato prohlášení jednoznačně neguje a činí z nich jenom jakési výkřiky do tmy.

Autor: David Evan | sobota 14.1.2017 16:30 | karma článku: 44,61 | přečteno: 8990x
  • Další články autora
  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik