Žijete v Užlandu anebo v Ažlandu?

27. 09. 2016 0:30:14
Užland a Ažland jsou dvě rozdílné země s dvěma rozdílnými pohledy na svět. V Užlandu lidé žijí přítomností a dokáží se radovat z každodenních maličkostí, zatímco v Ažlandu jsou věčně nespokojení lidé, kteří přítomnost přehlížejí..

Užlanďané a Ažlanďané se tedy nápadně liší. Ažlanďané jsou většinou odměření a suší, věčně nemají čas a někam pospíchají, jsou ve stresu, zatímco Užlanďané si čas většinou užívají, dokážou se na chvíli zastavit a dokonce se i pobavit. Velice snadno se Užlanďané a Ažlanďané projeví například na koncertě. Zatímco Užlanďané v klidu popíjejí ze svých kelímků pivo či dokonce limonádu a baví se s ostatními lidmi, Ažlanďané mají pocit, že musí všechny ty vzácné chvíle natočit na kameru či mobilní telefon, a tak koncert promarní se zdviženou rukou s tím, že jednou až budou mít čas se na to podívají ještě jednou...

Ažlanďané obecně využívají záznamovou techniku více než Užlanďané. Zatímco Užlanďan si dokáže představit, že stráví třeba celý den bez toho, aby si zapnul svůj mobilní telefon, Ažlanďan při této představě zakouší nesnesitelná muka. Ažlanďané se snaží být zkrátka neustále online, jsou většinou značně aktivní na sociálních sítích, a tak velice málo vyhledávají nějakou lidskou společnost, protože si celé hodiny dokáží vyhrát se svým mobilním zařízením a dokonce, i když se nějakou náhodou ve společnosti ocitnou, dají po chvíli stejně přednost svému mobilnímu kamarádovi před jeho lidským protějškem.

Došlo to dokonce tak daleko, že na některých základních školách, musí žáci povinně na začátku výuky odevzdávat své mobilní telefony, protože jinak by o přestávce namísto interakce se svými spolužáky jenom tupě zírali do displejů svých telefonů. Jak velice se lišily přestávky za našich časů, kdy jsme byli nuceni povinně korzovat po chodbách, neustále někoho zdravit a pozdravovat od nynějších asociálních přestávek, které působí jako přehlídka nejnovějších technologických novinek. Ažlanďané se však neliší od Užlanďanů zdaleka jenom tím, jak se chovají ke svým mobilům.

Ažlanďané se také projevují tím, že jsou velice špatnými posluchači. Jedním uchem poslouchají a druhým jim to jde hned ven. Má to sice tu výhodu, že Ažlanďanovi můžete vyprávět nějakou věc pořád dokola a on má pořád pocit, jakoby ji slyšel poprvé, ale v praxi tuto výhodu oceníte jenom málokdy. Ažlanďané také daleko míň mluví, jsou spíše nemluvní a kovaní Ažlanďané jsou až zádumčiví. Žijí si ve svém Ažlandu a tím pádem je přítomnost, respektive Užland vůbec nezajímá. Konverzaci většinou považujjí za přežitek, raději se dívají na televizi nebo na nějaký pěkný film, samozřejmě nejlépe fantastický, protože cokoliv je spojené s tímto světem je pro ně příliš obtížné.

Pokud už Ažlanďan přece jenom o něčem mluví, tak mluví hlavně o tom, jaké to je v Ažlandu, ve kterém nikdy nebyl, krásné, a jak je Užland nesnesitelný. Neustále se připravuje na to, že něco přijde nebo, že něco má přijít a při tom nechápe, že žádný Ažland vlastně neexistuje, neb jediné, co na tomto světě máme je obyčejný Užland. Ažlanďané se však s Užlandem nemíní smířit, protože jim přijde příliš prostý, a tak neustále vymýšlejí, jak ho zdokonalit, aby se co nejvíce podobal vysněnému Ažlandu. Při tom ale opět zapomínají žít přítomností a raději se honí za nesmyslnými vidinami v budoucnosti.

Užlanďané jsou také většinou přičinlivější a pracovitější než Ažlanďané. Ti totiž velice rádi prokrastinují, tedy odkládají důležité věci a rozhodnutí na později. Nejvíce prý prokrastinují vysokoškoláci, nicméně se zdá, že prokrastinace postihuje celou populaci čím dál tím víc a postihuje i středoškoláky a žáky základních škol, stejně jako důchodce. Není ale na druhou stranu pravda, že by si Ažlanďané nedávali vůbec žádná předsevzetí. Problém je ale v tom, že většina jejich předsevzetí začíná slůvkem “Až“. Většinou to ale moc nefunguje, je to jenom jakýsi sebeklam ve smyslu “až naprší a uschne“, který ve své podstatě většinou znamená “nikdy“.

Současná doba vytváří velký tlak a podmínky na to, aby se z nás stali Ažlanďani. Všudypřítomný spěch a stres v nás vytvářejí pocit, že to co bylo včera je vlastně úplně zbytečné a nedostatečné, a jediné na čem záleží je to, co teprv přijde někdy v budoucnu, protože jedině to je to skvělé a hodnotné. A zde se hodí vyprávět jeden příběh, který se asi nikdy nestal, což ale nevadí, protože je i tak celkem poučný. Jedná se o příběh jednoho chudého rybáře, který žije se svou ženou a dětmi na nějakém obydleném ostrově, když tu ho navštíví nějaký vysokoškolák z Harvardu...

A ptá se ho: „Rybáři, vidím, jaký nuzný život tady se svou ženou a dětmi žijete, já mám školy, a poradím ti, jak zbohatnout, jenom mi řekni, jak trávíš svůj den a já ti řeknu, co by si měl dělat.“ A rybář říká: „No tak ráno brzy vstanu jedu na moře, chytám ryby, v poledne přijedu, prodám, co jsem chytil, žena udělá oběd, odpoledne spravuju sítě, opravuju obydlí nebo loď a večer se sejdu s přáteli, trochu zamuzicírujeme, pobavíme se a jdu spát a druhý den zase ráno vstanu jedu na moře, chytám ryby...“

"Tak to je všechno špatně,“ říká vysokoškolák. Když se budeš držet mýho byznysplánu a budeš chytat ryby ráno i odpoledne, o svátcích i nedělích, tak za pět let si budeš moct koupit větší loď a za dalších deset ještě větší loď, která ryby už rovnou zpracovává, najmeš si zaměstnance, kteří budou všechno dělat za tebe a sám už nebudeš muset dělat vůbec nic...“ Rybář se nedůvěřivě podívá na vysokoškoláka a zeptá se: „Dobře, ale co budu dělat potom?“ Vysokoškolák na to: "Říkal jsem ti, že už nebudeš muset dělat nic, občas se sejdeš s přáteli, trochu si zamuzicírujete, poobědváš se ženou a dětmi, nebo si jen tak vyjedeš na moře zachytat ryby...“

"No, tak to nevím, proč bych se měl kvůli tomu samýmu patnáct let dřít od rána do večera, když mezitím děti odrostou a ztratím všechny přátele a možná i ženu...,“ řekne rybář a odchází od nicnechápajícího vysokoškoláka pryč a jde si zase po svým. Myslím si, že je to celkem dobrý příklad, jak ukázat rozdíl mezi Užlanďanem a Ažlanďanem, ale ne každý ho taky ihned pochopí. To je hlavně kvůli tomu, co jsem ještě nezmiňoval, že Ažlanďané jsou oproti Užlanďanům méně chápaví...

Autor: David Evan | úterý 27.9.2016 0:30 | karma článku: 16.43 | přečteno: 275x

Další články blogera

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma článku: 24.24 | Přečteno: 559 | Diskuse

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma článku: 14.62 | Přečteno: 392 | Diskuse

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma článku: 30.49 | Přečteno: 739 | Diskuse

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma článku: 20.86 | Přečteno: 987 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.26 | Přečteno: 222 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.07 | Přečteno: 1398 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 466 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 231 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2005

Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...