Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zakázat politikům vlastnit média je stejné jako jim zakázat mluvit do médií

Dnes Poslaneckou sněmovnou prošel kontroverzní návrh, který politikům zakazuje vlastnit média. Premiér Sobotka přitvrdil a řekl, že oligarchové si budou muset vybrat, jakým způsobem chtějí ovlivňovat veřejné mínění.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky totiž není možné, aby politik ovlivňoval veřejné mínění prostřednictvím svých médií. Zdá se mu to totiž neetické a nesportovní. Je to samozřejmě věc názoru a nikdo mu jeho názor nemůže vyvracet. Zdá se, že vyslyšel výzvu svého prvního místopředsedy a přitvrdil a jako první na paškále se objevili podnikatelé, kteří vlastní média. Vzkázal jim, že si budou muset vybrat, jestli veřejné mínění budou ovlivňovat prostřednictvím svých politických funkcí nebo prostřednictvím jimi vlastněných médií.

Bylo by to skvělé a velice bych tomu tleskal, neboť se může zdát zcela zbytečné, aby politici, kteří mají veškerou svou energii věnovat tomu, aby se snažili zlepšovat veřejné věci, byli navíc zatíženi vlastnictvím nějakých médií, vydavatelských domů, novin, rádií, televizí a podobně. Jenže se v tomto případě ukazuje, že ten, kdo káže vodu, sám pije víno. A tím někým je sám pan ministerský předseda Sobotka. Jak je to možné? Vždyť pan premiér Sobotka žádná média nevlastní a snaží se být vždycky velice korektní a férový...Ale je tomu skutečně tak?

Bohužel není. Jako příklad si vezmeme třeba každotýdenní středeční zasedání vlády, po kterém se ve Strakově akademii koná tisková konference za přítomnosti předsedy vlády, vicepremiérů  a ministrů. Jenže pan ministerský předseda Sobotka má právo rozhodovat, kdo z médií se těchto tiskových konferencí bude účastnit, a kdo se jich nebude účastnit. A toto jeho právo se zdá jako daleko větší než pouhé právo na to, aby politik vlastnil nějaká média. Pan premiér se tak dostal do velice nelichotivé situace, kdy na jednu stranu druhým něco zakazuje a na druhou stranu požívá práva daleko vyššího.

Čili je zde cítit jistá nerovnováha. Zakázat někomu něco vlastnit je to nejjednodušší řešení. Ale určitě ne to nejúčinnější. Pan premiér by měl v tomto ohledu ukázat vyrovnanost, jít takzvaně příkladem a nebýt zaujatý proti jednomu členovi vlády, takže by se měl vzdát i svého práva rozhodovat o tom, kdo se bude po zasedání vlády tiskové konference účastnit a kdo se jí nebude účastnit. Nakonec, proč by měl předseda vlády takové právo mít, k čemu? Není v tom náhodou nějaký střet zájmů? Nakonec přece zákaz, aby politici vlastnili média, je novelou zákona o střetu zájmů...

Proč má mít předseda vlády právo rozhodovat o tom, která média se budu účastnit tiskové konference po zasedání vlády a která nikoliv? Pořád se mi zdá toto právo daleko větší než pouhé právo vlastnit nějaké médium. Pokud tedy bude zakázáno, aby politici vlastnili nějaká média, je třeba se podívat i na to, jestli mají mít právo rozhodovat o účasti určitých médií na tiskových konferencích. Jinými slovy pokud říkám "A", musím říkat i "B" a pokud kážu vodu, nemůžu pít víno. A pan předseda vlády Sobotka mě vůbec nepřesvědčil o tom, že by mu šlo o to, aby pil vodu, spíše mám pocit, že chce pít plnými doušky víno.

A tak, pokud chceme přijmout teorii, že je špatné, aby politici vlastnili média, se jako jediná čistá cesta jeví, aby politici do soukromých médií vůbec nemluvili. Nakonec proč by měla veřejná osoba, kterou politik beze sporu je, mluvit do soukromých médií? Odpusťte si prosím, pane Sobotko a pane Chovanče nedělní partii na FTV Prima, zakažte si prosím vystupovat v Televizních novinách TV NOVA, zakažte si laskavě poskytovat rozhovory do soukromých novin či rádií. Nakonec k čemu máte Českou tiskovou kancelář, veřejnoprávní televizi a veřejnoprávní rozhlas?

Pokud tedy bereme tuto snahu, aby politici nesměli vlastnit média a zároveň neměli šanci se účastnit veřejných zakázek, jako snahu být co nejvíce čistí a transparentní, pojďme ji prosím dotáhnout do konce. Neboť nejhorší, co může být, je zůstat na půl cesty. Takže pokud chceme určovat pravidla, pojďme je prosím určit tak, aby platila pro všechny, aby platila i pro předsedu vlády. Pojďme určit jednu jedinou státní  tiskovou agenturu, která se bude moci účastnit tiskových konferencí a zakažme politikům mluvit do soukromých médií, protože jedině tak bude všechno "křišťálově čistě".

Autor: David Evan | středa 14.9.2016 21:03 | karma článku: 30,03 | přečteno: 661x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik