11. září: Pochybnosti přetrvávají i po patnácti letech

10. 09. 2016 15:35:00
Útoky na New York a Washington z 11. září 2001 vzbuzují pochybnosti i po patnácti letech. Česká televize věnovala před pěti lety 10.-mu výročí útoků ve svém zpravodajství značný prostor a některé pasáže se jeví dnes jako prorocké.

S Janem Korálem jsme se potkali náhodou v roce 2012 na Václavském náměstí v Praze a byl to právě on, kdo v kontinuálním vysílání veřejnoprávní televize dostal před pěti lety krátký prostor, aby předložil takzvaný alternativní pohled, který byl v té době trnem v oku mnohým, a tak není divu, že jeho výstup v programu skládajícího se z mnoha několikahodinových bloků trval jen několik minut. Přesně řečeno začal v 17,54 a skončil před 18,00 a je stále možné se na něj podívat zde.

Po pěti letech však pochybnosti kolem 11. září neutichají a naopak jich stále přibývá. Například respektovaný časopis Europhysics News Evropské fyzikální společnosti (EPS) otiskl stať čtveřice fyziků Steva Jonese, Roberta Korola, Anthony Szambotiho a Teda Waltera, která se věnovala pouze technickému hledisku pádu tří newyorských mrakodrapů, tedy obou dvou věží světového obchodního centra (WTC) a opomíjené budovy číslo 7, která se poroučela k zemi, aniž by do ní kdy nějaké letadlo narazilo.

Mezi další pádné argumenty patří například to, že není zaznamenán žádný jiný případ, kdyby se výšková budova při požáru zhroutila, dále nikdo dosud uspokojivě nevysvětlil četné výbuchy, které se ozývaly a byly zaznamenány i na videích. A také je to přítomnost vysokých teplot, při kterých se ocelové nosníky začaly tavit, což zapříčinilo pád budov. Podle fyziků však není možné dosáhnout tak vysokých teplot běžným zahořením, což podle různých zdrojů ukazuje na přítomnost nanotermitu, který měl být na místě také nalezen.

Věže světového obchodního centra byly navrženy tak, aby náraz dopravního letadla ustály. Pochybnosti už dříve vyjádřily stovky inženýrů a architektů, kteří podepsali petici známou jako Architects and Engineers for 9/11 Truth (Architekti a inženýři za pravdu o 11. září) a tato skupina dochází k závěru, že pád budov až velmi nápadně přípomíná řízenou demolici. Například Architekt Richard Gage má na youtube mnoho velmi zajímavých přednášek, ve kterých nechybí ani velice detailní rozbory pádu budov.

Zmínění fyzici a architekti se shodují také na tom, že vládní dlouholeté vyšetřování Amerického Národního ústavu pro normy a technologie (NIST) neproběhlo korektně a nedalo odpovědi na celou řadu zásadních otázek. Například, proč se nezřítila budova číslo 5, která hořela přes osm hodin, a proč se zřítila právě budova číslo 7, o které se v podstatě ani nedá říct, že by nějak celkově hořela, byl tam jenom nějaký lokální požár ve vyšším podlaží.

Pokud by se moderátor České televize dnes nebo zítra, kdy si nejen USA připomíná patnácté výročí od tragických událostí 11. září, Jana Korála zeptal na stejnou otázku jako před pěti lety, tedy jestli "Máte v tomto ohledu podporu nějaké mainstreamové seriózní vědecké instituce...asi by bylo dobré, kdyby tuto teorii otiskl nějaký renomovaný časopis zabývající se inženýrstvím nebo dějinami, politickou vědou, apod.", mohl by mu již s klidným svědomím odpovědět, že se tak stalo v časopise Europhysics News.

Autor: David Evan | sobota 10.9.2016 15:35 | karma článku: 38.82 | přečteno: 5315x

Další články blogera

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma článku: 24.24 | Přečteno: 559 | Diskuse

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma článku: 14.62 | Přečteno: 392 | Diskuse

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma článku: 30.49 | Přečteno: 739 | Diskuse

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma článku: 20.86 | Přečteno: 987 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.39 | Přečteno: 566 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3851 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 368 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 231 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2005

Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...